Skip to main content

Het zijn roerige tijden voor ondernemers. Waar de ene ondernemer de coronacrisis goed heeft doorstaan, worstelt de andere nog steeds met de gevolgen ervan. En intussen zitten we midden in de volgende crisis: stijgende energie- en grondstofprijzen. Dit is iets wat elke ondernemer raakt. Náást de uitdagingen die er zijn op het gebied van digitalisering, personeel en de circulaire economie. Gemeente Roerdalen en Keyport organiseerden een inspiratieavond. Over uitdagingen én kansen. En over koers bepalen, én houden. Maar liefst 50 ondernemers waren van de partij!

Na een welkomstwoord van wethouder Jan Smits was het woord aan de voorzitter van MKB-Limburg Martijn van Helvert. Zijn boodschap? Verenig je als ondernemers. En ga in gesprek met elkaar over de uitdagingen die spelen. Ondernemers adviseur KvK Gé Gijsen nam de aanwezigen vervolgens mee in de financiële regelingen die gelden bij ondernemen in zwaar weer. Monique Gotschalk, adviseur Werkgeversdiensten sloot het eerste deel af met inzicht in de kansen van jobcarving en jobcreation.

Na de pauze was het woord aan de ondernemers zelf. Onder leiding van spreekstalmeester Marc Breugelmans, zelf ook een ondernemer in Roerdalen, peilen we de eerst stemming in de zaal. Bestaat jouw bedrijf over vijf jaar nog? Welke uitdagingen zie jij? En hoe pak je dat aan? Vervolgens gaan we in gesprek met twee ondernemers die hun uitdaging oppakten in samenspraak met Keyport.

Ondernemer Ronnie Houben van Spando BV was altijd bezig in de zaak. “Overal brandjes blussen, geen tijd om na te denken of vooruit te kijken. En dát is echt veranderd na mijn deelname aan Resultaat Gericht Ondernemen. Dat begon met een uitgebreide zelfreflectie: Wie ben jij als ondernemer. En hoe werkt dat door in je bedrijf? Verrassend, maar ook heel verhelderend en effectief. Ik doe het nu heel anders. Heb een aantal sleutelfiguren in mijn bedrijf die als het ware met mij mee ondernemen. Zij weten waar ik naar toe wil, kunnen met me meedenken, verantwoordelijkheid nemen en meebeslissen. Dat geeft mij de tijd en de rust om áán mijn bedrijf te werken, ontwikkelingen te volgen en op koers te blijven.”

Ook ondernemer Karin van Bommel van Oetsjpanning de Meuleberg heeft nog steeds profijt van haar deelname aan Business Roadmaps van Keyport. ‘Dat is alweer vijf jaar geleden, maar nog steeds pak ik het A4 er wel eens bij. Even terug naar het plan, naar mijn strategie. Wat ik ook erg goed vond, is dat we dit traject met een aantal collega ondernemers hebben gevolgd. Je denkt dat je elkaars concurrent bent, maar het is juist ideaal om te spiegelen en sparren. Waardevol én leerzaam!”

Projectleider Jean-Paul Urlings biedt ter plekke aan om de groep binnenkort bij elkaar te brengen. Wordt vervolgd!