Skip to main content

Roermond, 17 juni 2024 – Robot Ctrl viert vandaag de productiestart van Lilly, een sociale robot ontworpen door twee opmerkelijke leerlingen, Mariam en Nikki. Wat begon als project voor school, heeft zich ontwikkeld tot een baanbrekend project dat laat zien hoe vroegtijdige blootstelling aan techniek in het onderwijs kan leiden tot uitzonderlijke prestaties.

Onderwijs dat vooruit denkt
In een tijd waarin het onderwijs vaak bekritiseerd wordt vanwege zijn starre structuren, bewijst ROER College Schöndeln met het Technasium dat het anders kan. Door leerlingen zoals Mariam en Nikki de ruimte te geven om innovatieve levensechte projecten te ontwikkelen, laten zij zien dat jonge mensen veel meer potentie hebben dan vaak wordt gedacht. Directeur Mark van der Mortel zegt: “Als we de kaders loslaten en leerlingen vertrouwen geven, kunnen ze de meest geweldige dingen bereiken. Het onderwijs moet meer focussen op mogelijkheden in plaats van beperkingen.”

Fotobijschrift: Mariam Abdullahi & Nikki Meijer met Lilly – Foto credits: Peggy Maes Fotografie

Vrouwen in de techniek: een stap vooruit
Mariam en Nikki zijn levende bewijzen dat diversiteit en techniek hand in hand gaan. In een sector waar vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn, tonen zij aan dat jonge vrouwen niet alleen mee kunnen doen, maar ook kunnen excelleren. Dit project is een inspirerend voorbeeld voor meisjes die geïnteresseerd zijn in technologie, maar misschien twijfelen aan hun capaciteiten. “De toekomst van techniek is divers en deze jonge dames zijn daar het levende bewijs van,” aldus Patrick Raemaekers, hun begeleider voor het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O).

Innovatie door samenwerking
Het succes van Lilly zou niet mogelijk zijn geweest zonder de vruchtbare samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Dankzij de steun van Robot Ctrl en sociale investeerders konden Mariam en Nikki hun idee van een schets naar een functioneel product brengen. “Deze samenwerking laat zien dat als het onderwijs en het bedrijfsleven de handen ineenslaan, we de meest innovatieve oplossingen kunnen creëren,” zegt Patrick Coumans van Robot Ctrl.

Financiering van innovatie: een sociaal verantwoordelijkheid
Een ander belangrijk aspect van dit project is de financiering. In een wereld waar investeringen vaak gepaard gaan met de verwachting van directe winst, is het opmerkelijk dat sociale investeerders zoals Maurice Daamen, Aziz Mahnin en Bart Verhagen (UpperInvest) bereid waren te investeren in dit project zonder garanties. Dit type investering onderstreept het belang van sociale verantwoordelijkheid in de zakelijke wereld en hoe het bijdraagt aan maatschappelijke vooruitgang.

Impact op de zorgsector
Lilly zal een aanzienlijke impact hebben op de zorgsector. Door haar inzet kunnen ouderen en zorgbehoevenden profiteren van extra ondersteuning en sociaal contact, wat hun welzijn aanzienlijk kan verbeteren. Dit project benadrukt hoe technologische innovaties een positieve sociale impact kunnen hebben.