Skip to main content

Patrick Raemaekers is een echte techliefhebber die leerlingen wil laten proeven van “de echte wereld”. Sinds de start van het nieuwe schooljaar werkt Patrick voor één dag in de week in een nieuwe uitdaging: samen met Chemelot Innovation and Learning Labs ( CHILL ) en het team van Beleef Je Loopbaan gaat hij zich inzetten om leerlingen uit met name de bovenbouw van havo en vwo van het VO uit de Keyport-regio kennis te laten maken met bedrijven.

‘Ik geloof dat leerlingen eerst moeten ontdekken wat ze leuk vinden voordat ze hun dromen kunnen realiseren. Ik wil ze daarbij helpen door ze de echte wereld te laten proeven, weg van de klas en in een bedrijfsomgeving. Dit concept heeft al ruim 13 jaar succes op het Technasium van ROER College Schöndeln. Samen met Maartje Kessels, Business Developer Keyport voor educatie, hebben we al enkele succesvolle trajecten doorlopen, waarvan leerlingen aangeven dat alle jongeren er profijt van kunnen hebben’ aldus Patrick Ramaekers.

Leerlingen kunnen een keuzeproject of meesterproef voor het vak O&O (Stichting Technasium) uitvoeren, maar ook korte opdrachten van een paar dagen die lijken op een meeloopstage. Wie wil dat nou niet: een paar dagen niet in de schoolbanken, maar kennismaken met toffe bedrijven uit de eigen regio.

Project ‘Beleef je loopbaan’
Er is op dit moment een gebrek aan voldoende adequaat opgeleide kenniswerkers voor verschillende sectoren. Naast het feit dat er sprake is van een demografische krimp, neemt de populariteit van met name technische beroepen af. De jongeren trekken steeds vaker weg uit de regio en daardoor verliest de Keyport regio veel talent.

Beleef Je Loopbaan helpt leerlingen hun talenten te ontdekken door interactie met het bedrijfsleven. Dit omvat praktijkopdrachten bij lokale bedrijven en het integreren van echte zakelijke uitdagingen in het schoolcurriculum. Daarmee biedt het project leerlingen ondersteuning bij hun oriëntatie op hun toekomst en geeft hen inzicht in de mogelijkheden die de regio biedt voor vervolgstudie en werk.

Het project van CHILL richt zich op het boeien en binden van jonge mensen, leerlingen van het voortgezet onderwijs (vmbo, havo, vwo), oftewel de toekomstige medewerkers van bedrijven in de Keyport-regio en Zuid-Limburg , voor de wereld van circulariteit en duurzaamheid, maar ook voor business en design.

Wil je jouw leerlingen ook een loopbaanbeleving bieden? Of wil je juist jongeren in jouw bedrijf een unieke ervaring geven? Neem dan contact op met Patrick of Maartje.

Patrick Raemaekers
M. 06-241 472 33
E. p.raemaekers@roercollege.nl

Maartje Kessels
M. 06-817 220 86
E. maartje.kessels@keyport.nl