Skip to main content

Van online stagemarkt naar nieuwe job!

Niek en Lars vinden droombaan in de regio. Het begon met een speeddate op de online stagemarkt in juni 2020. Die werd in no time door Keyport georganiseerd, toen bleek dat vanwege corona de meeste stagiaires naar huis werden gestuurd. Het bleek een schot in de roos. “Niet alleen om studenten aan een stageplek te helpen,” vertelt Jos Meessen organisator en projectleider van MeetTheYoungsters (MTY). “Ook voor BASF VS en Interduct om nieuw talent in huis te halen.“

“Met MTY slaan we twee vliegen in één klap. We helpen studenten aan een leuke stage- of  afstudeerplek. En we profileren het regionale bedrijfsleven en de geweldige carrièrekansen die zij te bieden hebben. Want dat is nog steeds onvoldoende bekend.“

Volgens Keyport programmamanager Ton Hagelstein een terecht signaal, waar we volop mee aan de slag moeten. Ondanks de coronacrisis. Hagelstein: “De beroepsbevolking in deze regio neemt met 18.000 mensen af. Tegelijkertijd is er een vervangingsvraag van 17.000 mensen. Om deze regio toekomstbestendig te maken, zullen we vandaag moeten investeren.” Een taak voor overheid, onderwijs en ondernemers. Met netwerkorganisatie Keyport als aanjager, verbinder en initiator.

MeetTheYoungsters

Het Keyport project MeetTheYoungsters is daar een voorbeeld van. Opgestart in 2016 met als doel: behoud van jong talent voor de regio. Het werd een succes. Op dit moment zijn er maar liefst 400 Limburgse bedrijven en meer dan 8000 HAVO, VMBO, MBO, HBO én WO studenten die zich op het online platform presenteren. “Met carrièredagen, de online stagemarkt en speeddates brengen we gerichte matches tot stand. En met projecten als It’s a serious game en de verkiezing Aantrekkelijkste Werkgever Van Limburg dragen we op regionale schaal bij aan het imago en de profilering van het Limburgse Bedrijfsleven.”

Interduct en BASF VS over jong talent

Suzanne Seuren van Ventilatietechniekspecialist Interduct: “Ventilatie was een relatief onbekend vakgebied. Dat is door de coronacrisis wel veranderd. Voor ons zijn het drukke tijden. En waar we tijdens de eerste coronagolf alle stagiaires naar huis hebben gestuurd, proberen we ze nu aan het werk te houden. Dat is voor de studenten maar ook voor onszelf van belang. Vandaar onze deelname aan de online stagemarkt in juni 2020.”

Ook Ad Braat, Hiring Manager Farm van BASF VS zag de stagemarkt als een mooi platform om met jong talent in aanraking te komen. “En om de carrièrekansen bij BASF VS in de regio onder de aandacht te brengen. Tijdens de speeddate raakten we in gesprek met Lars Corpelijn, student Bedrijfskunde. Het werd een blijvende match. “Lars heeft tijdens zijn afstudeeropdracht gewerkt aan het professionaliseren van onze interne audit door het opstellen van een plan van aanpak met uniforme processen en heldere instructies. Nu we hem een contract hebben aangeboden, kan hij ook een bijdrage gaan leveren aan het implementeren ervan!”

Ook Suzanne Seuren bood stagiair Niek Heuskens een contract aan. “We hadden aanvankelijk niet eens een concrete opdracht maar ik raakte tijdens de speeddate aan de praat met Niek. Een enthousiaste, slimme student met kennis van productontwerp én van techniek. Die wilden we graag in huis halen!” In het afgelopen half jaar sloot Niek zijn studie Werktuigbouwkunde af met een bijdrage aan de nieuwste productinnovatie van Interduct: alle apparatuur voor koel- en warmtetechniek in één centrale kast. Nu is hij bij Interduct aan de slag als productontwikkelaar.