Op 22 september jl. was de eerste Brightlands tour met het thema: ‘Design to recycle’. We kijken terug op een inspirerend kijkje achter de schermen van de Chemelot Campus in Geleen. Wat is er nodig om te komen tot een circulaire economie en welke kansen dienen zich aan? Moonen Packaging uit Weert en Schmitz Foam Products Roermond waren erbij.
“Ik vond de rondleiding op de Brightlands Chemelot Campus erg interessant,” vertelt Janne Jehae van Moonen Packaging enthousiast. “Inspirerend om te zien; die pilotopstellingen in het klein. En effectief om circulaire innovaties in de praktijk te testen. Dat is goed om te weten!”
Ook voor Ron Moors van Schmitz Foam was de middag geslaagd: “Ik had eigenlijk geen idee wat ik van de inspiratietour kon verwachten, maar het was precies waar ik naar op zoek was: een beeld krijgen van wat er allemaal gebeurt op de Brightlands Chemelot Campus. De rondleiding langs de recycle lijn, zowel de mechanische als de chemische, sloot goed aan bij waar wij als bedrijf mee bezig zijn. Momenteel verwerken we post-industrieel afval, en dat is schoon. We willen ook naar end-of-life recycling en dan heb je te maken met verontreinigd post-consumer afval. De presentatie-opstelling van CHILL had een was- en reinigingsonderdeel, dus wie weet kunnen wij daar op termijn ons voordeel mee doen. Ik weet nu in elk geval waar ik moet zijn, het eerste contact is gelegd.”
Over Chemelot Campus
Naast de rondleiding over de campus en langs de proefopstellingen gaf Maurice Lambriex, directeur strategie en externe betrekkingen, een presentatie over de ontwikkeling en huidige positie van de Brightlands Campussen. Met Chemelot in het bijzonder, als thé place to be voor circulaire materialen, biomedische innovaties en duurzame processen. Een positie die ze kunnen claimen op grond van het hoogwaardige kennisniveau én het wereldwijde netwerk dat ze hebben opgebouwd.
In contact met de experts
Experts van BMC en AMIBM lichtten de gang van zaken verder toe. BMC is gericht op de verwerking en het design to recycle van (kunststof materialen). In bestaande en nieuwe technologieën als 3D printen. AMIBM houdt zich bezig met ontwikkeling van materialen voor bestaande en nieuwe toepassingen vanuit een biobased grondstoffenstroom. Multidisciplinair – dus synergie tussen universiteit en bedrijfsleven – en inclusief de verwerking van deze materialen.
Vervolgbezoek of gerichte vraag
Voor wie graag meer wil weten staat de uitnodiging om met je directieteam of innovatiecollega’s een doelgericht bezoek te brengen aan de campus. Dat organiseren we graag. Als je op dit moment al een concrete circulaire vraag of uitdaging hebt, meld je dan bij Maartje Kessels, dan brengt zij je in contact met haar netwerk op Brightlands Chemelot Campus.
Wil je aan de slag met Digitale Innovatie?
Kom dan naar:
Inspiratietour Smart Services Campus op 2 november van 9.00 – 11.00 uur
Dé digitale werkplaats, voor slimme oplossingen in de praktijk. Gastheer is Jordy Rijksen laat je kennis maken met de AI-hub, Data Science en Smart Digital Services. Je bent van harte welkom!
Ik ga je verder helpen
Wil je in een persoonlijk gesprek ontdekken wat Keyport voor je kan betekenen? Neem dan contact met mij op.