Skip to main content

Vier ambitieuze ideeën, een stagedag voor 3 MBO-studenten bij Gemeente Roerdalen, twee sollicitaties bij Huttopia én het aanbod van de wethouder om in een ‘jongerenpanel’ mee te denken en het winnende idee mee te organiseren. Dat is het resultaat van de tweedaagse hackathon in Gemeente Roerdalen.

Op 9 en 10 april organiseerden Keyport samen met Gemeente Roerdalen een hackathon. De vraag “Hoe kunnen wij Roerdalen aantrekkelijk maken voor de jeugd?” stond tijdens deze dagen centraal.

Op de eerste dag werden de deelnemers meegenomen op een ontdekkingstocht door Gemeente Roerdalen. Per bus en mountainbike namen ze een kijkje bij Huttopia De Meinweg, Boshotel Vlodrop en de Oetsjpanning De Meuleberg. Op deze locaties werd hun kennis van horeca en toerisme op vele manieren getest. De eerste dag werd vol energie afgesloten met een dynamische workshop ‘Creatief denken’.

Kasteel Daelenbroeck was het decor van de tweede dag van deze hackathon. Deze dag stond volledig in het teken van bedenken, creëren en ontwikkelen. Aan de hand van de bekende ‘Disney methode’ werden de deelnemers meegenomen in het proces. (De Disney methode – ook wel de Disney strategie of Disney techniek genoemd – is een brainstormtechniek om je denken te ordenen middels 3 aparte fases: dromen, realisme en kritiek. Een techniek waarmee je doelen effectiever en efficiënter bereikt.) Dit resulteerde in vier ambitieuze ideeën met elk hun eigen insteek.

De vakkundige jury, bestaande uit wethouders Jan Smits, Martina van Eekeren Huttopia De Meinweg, Stella Corsten Boshotel Vlodrop & Kasteel Daelenbroeck, Elian Lalieu, strategisch adviseur SOML, en Menno Verschuren, inwoner en docent, koos uiteindelijk de ‘IJsbaan Roerdalen’ als winnaar, een nieuw ‘gelukspunt’ voor Roerdalen. Zij baseerden hun keuze op de doordachte uitwerking, de blik op duurzaamheid én de ontworpen communicatieposter.

Enkele quotes van de deelnemende scholieren:

  • “Ik heb nog nooit zo hard gewerkt als de afgelopen dagen”
  • “Van de brainstormworkshop heb ik écht wat geleerd; deze kan ik bij andere vakken ook toepassen”
  • “Ik had niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden”

Deze hackathon is een samenwerking tussen Keyport, Gemeente Roerdalen, Regio in je Rugzak, IML, Huttopia de Meinweg, Boshotel Vlodrop, Kasteel Daelenbroeck en Oetsjpanning De Meuleberg. Deelnemers aan de hackathon waren tussen de 14 en 22 jaar oud en kwamen van Mijn Tussenjaar van Gilde, ROER College, Zuyd Hogeschool en Breda University of Applied Sciences.