Skip to main content

“Industry 4.0 staat voor de deur, het vakgebied ontwikkelt zich razendsnel. Het vak procesoperator verandert razendsnel.” Aan het woord is Janneke Voet van ProfCore. Een toonaangevende speler in de procesindustrie en logistiek, onder meer gevestigd in Weert.

“Robotisering en digitalisering, maar ook de klimaattransitie, zijn enorme uitdagingen waar we onze huidige én toekomstige medewerkers graag in meenemen. Bovendien heeft de techniek nog steeds last van een verkeerd, misschien wel gedateerd beeld. Het is zwaar werk, je wordt er vies van. Wij zien het als onze maatschappelijke taak om dat beeld te veranderen. We zullen ook wel moeten als je kijkt naar de arbeidsmarktkrapte en de vergrijzing. Om voldoende up to date geschoolde medewerkers te kunnen vinden, zullen we de jongeren tijdig aan ons moeten binden. Samen met o.a. onze partner Meet the Youngsters – geen onbekende binnen Keyport – spelen we hierop in.”


ProfCore

Eigentijdse tools
“We zijn gestart met de ProfCore Experience, een eigentijdse aanpak om een beter beeld te schetsen van de procesindustrie en jongeren enthousiast te maken voor dit kansrijke vakgebied. De ProfCore Experience bestaat uit een mobiele escaperoom en een VR-Experience. Tijdens de VR-experience krijgt iemand middels een virtual-realitybril een 360 graden-inkijk in de werkomgeving en de dagelijkse praktijk van een procesoperator, in verschillende industrieën. Zo kunnen wij een kijkje geven in de chemische-, food- en logistieke industrie. Daarnaast hebben we recent VR-opnames gemaakt bij Trespa International uit Weert, ook een vooruitstrevend bedrijf en partner binnen de maakindustrie.

De mobiele escaperoom zorgt daarbovenop voor een interactieve ervaring. We hebben een variant voor de chemie en een gericht op de foodindustrie. Via deze interactieve weg krijgt iemand een realistisch beeld van het werk van een operator en van het belang van veiligheid; voordat je de escaperoom instapt, moet je de benodigde veiligheidskleding en middelen aan en op te hebben. Net echt.”


Mobiele escaperoom – It’s a serious game

It’s a Serious Game!
Deze totale experience werd ingezet tijdens het ProfCore kerstfeest voor medewerkers en hun gezinnen vorig jaar. “Fantastisch voor die kinderen, konden ze eindelijk eens zien wat papa of mama allemaal doet.” Ook op scholen werkt het perfect. ”In november hadden we nog een demonstratie op het Broekhin in Roermond. Dat kan op een veilige manier, coronaproof en toch interactief en levensecht. We waren daar samen met Meet the Youngsters, SoapBox en Perfact Group, die de portable living lab ontwikkeld hebben. Samen hebben we vorig jaar “It’s a Serious Game!” gelanceerd. Eén van de 47 beste MKB ideeën 2019. Ons doel? Meer technisch opgeleid personeel. En investeren in menselijk kapitaal met het oog op digitalisering en de klimaat- en energietransitie.”


VR-Experience

Gamification is dé manier om jong talent te enthousiasmeren voor techniek. ”En om de huidige  medewerkers mee te nemen in alle ontwikkelingen om ons heen,” vervolgt Janneke. “Het is een eigentijds educatiemiddel én erg leuk om te doen. Bovendien kun je It’s a serious Game! gebruiken in je onboardingproces, bij sollicitaties en kennismakingen en in plaats van fysieke rondleidingen in een fabriek!”

Meer weten? Ook aan de slag met serious gaming?
Lees hier meer, bekijk de teaser en neem contact met ons op!