Laten we trots zijn op alle mooie ontwikkelingen in de Keyport-regio

Er is veel maakindustrie in de Keyport-regio, op allerlei gebieden. Het MakeTech Platform is de verbindende factor tussen maakbedrijven. We spreken met twee betrokken ondernemers: Ruud Koppens, CEO van ETF Machinefabriek en vanaf de start betrokken bij Keyport en het MakeTech Platform, Steven Goetstouwers, CEO van Admesy en sinds vijf jaar betrokken bij Keyport activiteiten en Eric Drossaert, programmamanager van het MakeTech Platform. Wat zijn de uitdagingen van de regionale maakindustrie anno nu?

Op zoek naar talent
Ruud vertelt: “Het vinden van goede vakmensen is lastig. Een deel van het werk bij ETF bestaat uit het opbouwen van attracties in het buitenland. Een baan waarbij je zes weken van huis bent. Dat houdt mensen tegen.” Steven: “Wij werken in een niche, zijn een relatief klein bedrijf dus de behoefte aan medewerkers is te overzien. Voor hbo-ers zijn we interessant omdat zij bij ons werken aan volledige projecten, in tegenstelling tot grote bedrijven waarbij ze genoegen moeten nemen met repeterende deelprojecten. Onze productieafdeling is zo efficiënt ingericht en geautomatiseerd dat we weinig mensen nodig hebben en dat het werk door een brede groep mensen gedaan kan worden.” Wat betekent het MakeTech Platform in dit kader? Eric: “We organiseren regelmatig thematafels, bijvoorbeeld over werkgelegenheid binnen de maakindustrie. Hier leggen bedrijven contact, wisselen met elkaar van gedachten en soms ontstaan hieruit nieuwe samenwerkingsvormen. Een bedrijf uit de maakindustrie werft bijvoorbeeld vakmensen uit Portugal of Spanje. Door daarover te vertellen en ervaringen te delen inspireer je andere ondernemers.”

Inspiratie voor leerlingen en leraren
Een van de doelen van het platform is het vergroten van de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Iets waar je niet vroeg genoeg mee kunt beginnen.

Eric: “We vinden het belangrijk dat basisschoolleerlingen al op jongere leeftijd met techniek in aanraking komen en ontwikkelen daarom gericht projecten (artikel Spark Tech Lab op pagina 11) in samenwerking met andere partijen. Tegelijkertijd willen we het enthousiasme voor techniek onder leraren aanwakkeren. Als zij enthousiast zijn, krijgen de projecten een zachtere landing binnen de school.” Ruud vult aan: “Het gaat om het vinden van een haakje bij een leerling. Het ene kind wil graag met de handen werken, de ander is goed in het ontwerp. Weer een ander kind houdt graag een presentatie waarin hij het ontwerp aan de man brengt.” Steven ziet kansen voor het voortgezet onderwijs. “Wij zijn met name lid geworden van het MakeTech Platform vanwege de link met het onderwijs. Graag zou ik nauwer samenwerken en dat gaat verder dan het geven van gastlessen of het adopteren van een schoolklas. Door nauw samen te werken, vergroot je de instroom van kwalitatief goede mensen.” Eric: “De opzet van het Centrum voor Logistiek Vakmanschap (artikel op pagina 19) en het Centrum voor Innovatief Vakmanschap zijn een goede ontwikkeling, binnen deze centra werken onderwijs, overheid en bedrijfsleven nauw samen en met succes.”

Maak ‘t in Keyport
Eric: “Er gebeurt hier zoveel moois. Steven: “Keyport heeft medewerkers en bedrijven veel te bieden. De filedruk in onze regio is lager net als de huizenprijzen en grondprijzen.” Eric besluit: “Maakbedrijven weten de Keyport-regio van oudsher al goed te vinden, maar ook nieuwe bedrijven, met name uit het MKB, vestigen zich hier graag vanwege het aantrekkelijke vestigingsklimaat. We mogen gerust trots zijn op de ontwikkelingen in de maakindustrie hier in Keyport en hier actiever mee naar buiten treden.”

Links & downloads

Contact

Ton Hagelstein - Programmamanager Keyport 2020


M. 06-25010740
E. ton.hagelstein@keyport2020.nl


Gerelateerde projecten

Gerelateerd nieuws

Is jouw idee
een Keyport
project?

Heb jij een veelbelovend idee, een goed project of een slimme innovatie of ben je op zoek naar een netwerk?

Ontdek de mogelijkheden van Keyport

Maak een afspraak met één van onze ambassadeurs en ontdek de mogelijkheden van de regio!

Ik nodig
Keyport
bij mij uit!

Wij zijn continue op zoek naar nieuwe initiatieven om samen beet te pakken! Wij komen graag bij je op bezoek!