Skip to main content
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Bijeenkomst over insectenkweek bij InsectSchool in America, Limburg

4 april | 13:00 - 16:00

Werkt u als bedrijfscontactfunctionaris, beleidsmaker, vergunningverlener of zaakbegeleider met ondernemers in Limburg of Noord-Brabant die insecten willen kweken? Of met agrariërs die hun kansen aan het verkennen zijn om te schakelen naar of te verbreden met insectenkweek?  Dan is deze uitnodiging voor u!

Op 4 april 2024 van 13.00 – 16.00 uur organiseren we een informatieve bijeenkomst over insectenkweek bij InsectSchool in America, Limburg. Tijdens deze bijeenkomst dompelen we u onder in de wereld van insecten en bespreken we alle aspecten die komen kijken bij het kweken van insecten. Daarnaast gaan we ook in op het kweken van insecten als duurzaam en circulair alternatief voor en verbreding van de traditionele veehouderij.

Aanmelden:
Deelname aan de bijeenkomst is gratis. U kunt zich tot 22 maart aanmelden via https://forms.office.com/e/egtdHChJ80.

Programma:

 • Opening door LNV en Network for Insect Knowledge
 • Introductie insectenkweek: Wat is insectenkweek, wat zijn de voordelen en kansen, en wat zijn de verschillende soorten insecten die gekweekt kunnen worden?
 • Milieu-impact: Hoe scoort insectenkweek op het gebied van circulariteit, CO2-uitstoot, waterverbruik, landgebruik en biodiversiteit?
 • Businesscase: Is insectenkweek een rendabele onderneming? Welke kosten en opbrengsten zijn er?
 • Ruimtelijke ordening: Welk effect heeft een insectenkwekerij op de omgeving? Hoe past insectenkweek in het omgevingsplan? Is er een vergunning nodig?
 • Onroerend goed: Wat komt er kijken bij het slopen van een stal of het transformeren van een stal naar een insectenkwekerij?
 • Rijksregelingen voor piekbelasters: Wat zijn de regels rondom het beroepsverbod bij het stoppen met veehouderij en de overstap naar insectenkweek?

Rondleiding:
We nemen u mee door de insectenkwekerij, zodat u kunt zien hoe insectenkweek er in de praktijk uitziet.

Doel:
Het doel van deze bijeenkomst is om informatie te geven over insectenkweek en vragen op te halen over insectenkweek in relatie tot het vestigingsklimaat. Het vormt een opmaat voor een op te stellen handreiking voor ondernemers, gemeenten en provincies. Deze handreiking streeft ernaar de benodigde kennis over insectenkweek te bundelen en breed te delen, met als doel de eiwittransitie door middel van insectenkweek een vliegende start te geven.

We hopen u te mogen ontmoeten op 4 april 2024 van 13.00 – 16.00 uur!

Met vriendelijke groet,
Deze bijeenkomst is een gezamenlijk initiatief van:

Crossroads Limburg – www.crossroadslimburg.com

Keyport- www.keyport.nl

NGN – New Generation Nutrition (http://www.ngn.co.nl/)

NIK – Network for Insect Knowledge (www.nfik.nl)

Provincie Noord-Brabant (www.brabant.nl)

Provincie Limburg (www.limburg.nl)

Wageningen Universiteit (https://www.wur.nl/nl/dossiers/dossier/insecten-als-voedsel-en-veevoer.htm)


Extra informatie:

 • De bijeenkomst is bedoeld voor zaakbegeleiders, bedrijfscontactfunctionarissen, beleidsmedewerkers en vergunningverleners van gemeenten, provincie en de Omgevingsdienst uit de Provincie Limburg en Noord-Brabant die werken met ondernemers en agrariërs.
 • We vragen u om u aan te melden via https://forms.office.com/e/egtdHChJ80.
 • Het definitieve programma volgt.
 • Voor meer informatie over insectenkweek kunt u terecht op www.nfik.nl
 • Voor meer informatie over deze bijeenkomst kunt u contact opnemen met Shannon den Engelsman shannondenengelsman@ngn.co.nl

Tot 4 april!

Gegevens

Datum:
4 april
Tijd:
13:00 - 16:00
Evenement Categorie: