Skip to main content

Wie aan de slag wil met duurzaam ondernemen, heeft aan één telefoontje genoeg. Business Developer Renske Cox: “We bespreken je vraag en bepalen samen de route. Vervolgens brengen we je in contact met de juiste initiatieven en partijen. Of we starten samen iets nieuws! Die aanpak heeft al tot mooie projecten en resultaten geleid.”


‘Afval recyclen is winst genereren’ (Archieffoto)

Afval tot grondstof maken

InduSym was bijvoorbeeld een Keyport project waar ondernemers geholpen werden met: ‘Afval voor de een is grondstof voor de ander’. Dat heeft al tot diverse matches geleid. Tussen een keukenfabrikant en een asfaltproducent, een bakkerij met een boerenbedrijf en tussen een palletbedrijf en een papierfabriek.” Ook op industrieterreinen lopen er interessante trajecten om collectieve circulaire kansen te benutten. “Leuke bijvangst is dat meer dan 35 bedrijven uit de regio nu koffiedrab laten inzamelen voor de kweek van oesterzwammen.”

Ketensamenwerking: nieuwe circulaire verdienmodellen

“Wat we daarnaast merken is dat steeds meer ondernemers zich realiseren: als we écht iets willen veranderen, dan moeten we breder kijken dan alleen naar het eigen bedrijf of de sector waarin je werkt. Dan gaat het over anders samenwerken in de keten en het ontwikkelen van nieuwe, circulaire verdienmodellen.” En ook daar is Keyport je partner.

“Het begint vaak met een inspiratiesessie. Dan brengen we ondernemers bij elkaar om een vraagstuk – in dit geval over duurzaamheid en circulariteit – verder te verkennen. We laten een frontrunner aan het woord over zijn of haar praktijkervaring, de successen en de valkuilen. Daarna bieden we concrete handvaten voor een vertaalslag naar de praktijk. Bijvoorbeeld in de vorm van een workshop zoals we die gaan organiseren voor de betonindustrie.”

Betonindustrie
In september 2020 gingen 10 vooruitstrevende betonondernemers met elkaar in gesprek.
Dat leidt tot de start van een ketenbrede CircoTrack in september 2021. Onder andere Willem Bakker van Kalle en Bakker en de gemeente Roermond doen mee.

Robbert Speksnijder, beleidsadviseur Economische Zaken Gemeente Roermond over hun deelname aan de Circo Track Beton
“Als Gemeente Roermond hebben wij “de duurzame stad” als een centrale opgave gesteld. We zullen nú stappen moeten zetten om die omslag naar een meer circulaire economie te kunnen maken. De Circo Track is een effectieve manier om dat te doen. En daar hebben we als gemeente een rol. Bij het ontwikkelen van nieuwe producten of verdienmodellen heb je immers vaak te maken met wet- en regelgeving, inkoop en aanbesteding. Dat betekent dat je tijdig met elkaar in gesprek moet zijn over innovatie en duurzaamheid. Ondernemers in the lead, wij om de randvoorwaarden te faciliteren. Mijn collega’s van inkoop en bestek sluiten dan ook aan bij de driedaagse Circo Track.”
De Gemeente Roermond is daarnaast ook nauw betrokken bij Bedrijventerrein Willem Alexander. Een van de meest duurzame bedrijventerreinen in Nederland. “De ondernemers hebben een goede klik met elkaar, ze spreken dezelfde taal, daar zit veel energie. Een ideale voedingsbodem om hun  duurzaamheidsambitie verder uit te bouwen. Met de gemeente als strategisch partner.“

Willem Bakker over Beton in Limburg – Artikel De Limburger

Renske Cox over de CircoTrack:
“Ondernemers van prefab betonproducten kwamen met de volgende vraag: hoe kunnen wij circulariteit vertalen naar kansen in onze sector? Aan de hand van deze vraag organiseert Keyport een CIRCO track voor de betonketen in Limburg. Omdat een circulair business model ontwikkelen uiteindelijk invloed heeft op de hele keten. Als één schakel niet meewerkt, werkt het business model ook niet. Aan de CIRCO track nemen nu 12 organisaties deel, van grondstof wervers tot betonproducenten, opdrachtgevers, architecten en gemeenten.

Een CIRCO track is een 3-daagse workshop waar je met een groep bedrijven samen én individueel aan de slag gaat. Aan het eind heb je een concreet circulair business model voor je eigen bedrijf. Keyport faciliteert in het opzetten van dergelijke tracks. Bijvoorbeeld voor de agrosector, de betonindustrie en de verpakkingsindustrie. Ondernemers die interesse hebben, kunnen zich melden bij Renske Cox. Zij gaat op zoek naar collega bedrijven uit de keten om samen van start te gaan.”

Netwerk en financiering

  • Heb jij al een concreet idee in duurzaam ondernemen? Ligt je plan klaar en ben je op zoek naar financiering? Ook dan kun je contact opnemen met Keyport.
  • Hoe duurzaam ondernemer Eline Stiphout een Europese miljoenensubsidie binnenhaalde!

Ik ga je verder helpen

Wil je in een persoonlijk gesprek ontdekken wat Keyport voor je kan betekenen? Neem dan contact met mij op.

Renske Cox

Jouw adviseur voor: