Geld verdienen aan afval? Werken aan een circulair business model? Duurzame innovatie subsidiëren? Welke vraag over duurzaam ondernemen jij ook hebt, Keyport helpt je verder. Om te beginnen op 15 april tijdens het gratis online webinar: ‘Hoe maak ik duurzaam ondernemen concreet voor mijn bedrijf’ met spreker Leen Zevenbergen.
Meld je vandaag nog aan
“Leen weet duurzaam ondernemen leuk en toegankelijk te maken. Zodat jij er morgen mee aan de slag kunt!” En dat is volgens Eline Stiphout een múst voor elke ondernemer:
“Zonder investering in duurzaamheid heb je als bedrijf geen toekomst. De economische voordelen worden steeds groter en subsidiekansen zijn er genoeg, dus er is maar één advies: Ga ermee aan de slag!”
Lees hier Eline’s verhaal over het binnenslepen van een Europese miljoenensubsidie
Wie aan de slag wil met duurzaam ondernemen, heeft aan één telefoontje genoeg. Business developer Renske Cox over de rol van Keyport: “ We bespreken je vraag en bepalen samen de route. Vervolgens brengen we je in contact met de juiste initiatieven en partijen. Of we starten samen iets nieuws! “Deze aanpak heeft al tot mooie projecten en resultaten geleid.
Afval tot grondstof maken
“InduSym was bijvoorbeeld een Keyport project waar ondernemers geholpen werden met: ‘Afval voor de een is grondstof voor de ander’. Dat heeft tot diverse matches geleid. Tussen een keukenfabrikant en een asfaltproducent, een bakkerij met een boerenbedrijf en tussen een palletbedrijf en een papierfabriek.” Ook op industrieterreinen lopen er interessante trajecten om collectieve circulaire kansen te benutten. “Leuke bijvangst is dat meer dan 50 bedrijven uit de regio nu koffiedrab laten inzamelen voor de kweek van oesterzwammen.”
Ketensamenwerking: nieuwe circulaire verdienmodellen
“Wat we daarnaast merken is dat steeds meer ondernemers zich realiseren: als we écht iets willen veranderen, dan moeten we breder kijken dan alleen naar het eigen bedrijf of de sector waarin je werkt. Dan gaat het over anders samenwerken in de keten en het ontwikkelen van nieuwe, circulaire verdienmodellen.“ En ook daar is Keyport je partner.
“Het begint vaak met een inspiratiesessie. Dan brengen we ondernemers bij elkaar om een vraagstuk – in dit geval over duurzaamheid en circulariteit – verder te verkennen. We laten een frontrunner aan het woord over zijn of haar praktijkervaring, de successen en de valkuilen. Daarna bieden we concrete handvaten voor een vertaalslag naar de praktijk. Bijvoorbeeld in de vorm van een workshop zoals we die gaan organiseren voor de betonindustrie.
CIRCO track voor de Betonindustrie
In september 2020 gingen 10 vooruitstrevende betonondernemers met elkaar in gesprek. Dat leidt tot de start van een CIRCO track in september 2021, met 12 ondernemers uit de keten. Een CIRCO track is een 3-daagse workshop waar je werkt aan een concreet circulair business model. Keyport faciliteert deze tracks, gemeente Roermond is een van de deelnemers. Robbert Speksnijder, beleidsadviseur Economische Zaken licht toe: “We zullen nú stappen moeten zetten om die omslag naar een meer circulaire economie te kunnen maken. En daar hebben we als gemeente een rol. Bij het ontwikkelen van nieuwe producten of verdienmodellen heb je immers vaak te maken met wet- en regelgeving, inkoop en aanbesteding. Dat betekent dat je tijdig met elkaar in gesprek moet zijn over innovatie en duurzaamheid. Ondernemers in the lead, wij om de randvoorwaarden te faciliteren.”
Aan de slag met Duurzaam Ondernemen?
- Bekijk hier wat Keyport voor jou kan betekenen
- Neem direct contact op met Renske Cox
- Benieuwd naar alle Keyport projecten? Klik hier
- Schrijf je in voor de gratis webinar: duurzaam ondernemen