"Field Lab Robotics is hét onafhankelijke kenniscentrum voor robotica in Limburg."

Saskia van der Laak MMO
Projectleider Field Lab Robotics

Field Lab Robotics

De aanleiding

De vraag naar Robotica zal de komende jaren exponentieel stijgen. Met de introductie van Smart Industry of  Industry 4.0 is er een groeiende belangstelling voor het automatiseren van productie en logistieke processen. Ook voor toepassingen in de agrofood en de zorgsector.

Waarom kiezen voor robotisering?

  • Robotisering verhoogt de productiviteit: Een robot kan meer in minder tijd en maakt minder fouten. Het beoogde resultaat is dat klanten sneller en beter bediend worden. Bedrijven moeten echter wel goed kijken hoe een robot past in het werk- en productieproces. Niet al het werk is even makkelijk te robotiseren.
  • Robotisering is een oplossing voor zwaar of vervelend werk: Een robot wordt niet moe en kan goed worden ingezet om saaie, repeterende handelingen uit te voeren.
  • Robotisering verhoogt de kwaliteit: Een robot maakt geen fouten. Intelligente zelflerende systemen voorkomen fouten en zorgen voor informatie (data), die het bedrijf kan gebruiken om de kwaliteit van zijn product of dienst te verhogen.
  • Robotisering kan een oplossing zijn voor het toenemende arbeidstekort: Nederland vergrijst, waardoor minder er mensen beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt. Robots kunnen het werk voor een deel overnemen.

Field Lab Robotics

Smart Industry staat voor verregaande digitalisering, het aan elkaar koppelen van producten, machines en mensen én de inzet van nieuwe productietechnologie. Dit biedt veel kansen voor bestaande en nieuwe bedrijven in alle sectoren en is goed voor onze concurrentiepositie. Robotisering is een van de componenten van Smart Industry.

Binnen Field Lab Robotics staat de vraag centraal wat nu al mogelijk is met betrekking tot industriële robotisering. De antwoorden zijn even verrassend als eenvoudig wanneer beschikbare technologieën op het gebied van robotica gecombineerd worden. Wij demonstreren hetgeen nu al geautomatiseerd en gerobotiseerd kan worden in de maakindustrie, logistiek, agribusiness en zorg. In het Field Lab laten onze partners robots, AGV’s, zelfsturende machines en intelligente software samen werken. Het slim combineren van bewezen technologie maakt duidelijk dat meer mogelijk is dan algemeen wordt aangenomen. Hiermee wil het Field Lab ondernemers en bestuurders de ogen openen. Je kunt zelf ervaren wat er nu al haalbaar en betaalbaar is.

Resultaten project

Robot Sumo Championship eerste onderwijs project Field Lab Robotics
Nog voordat het Field Lab Robotics officieel is geopend, gaat het eerste onderwijs project al van start.

Hoe eerder kids in aanraking komen met de verschillende vormen van wetenschap en techniek, waaronder programmeren en robots bouwen, hoe beter. Het is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Door projecten als Sumo Championship kunnen kinderen en jongeren spelenderwijs hun talenten ontdekken. Ook voor bedrijven is dat belangrijk. Het gebrek aan voldoende medewerkwerkers met de juiste talenten en kwaliteiten is essentieel voor bedrijven om te kunnen blijven concurreren. Deze championships is dus een geweldig initiatief, vindt Saskia van der Laak, directeur van Field Lab Robotics.Het Field Lab is daarom “opdrachtgever” van dit project. Alle deelnemende kids zouden een bezoek brengen aan het Field Lab, als “ kick-off”  van het project. Vanwege COVID-19 is er echter gekozen voor een filmpje als startsein. Nu zijn de leerlingen van het Technasium van ROER College Schöndeln in teams aan de slag om hun eigen Lego Sumo Robot te bouwen en te programmeren. Op 30 mei komen alle teams samen en zullen hun sumo robots de ring betreden en met elkaar strijden om de eretitel. Field Lab Robotics zal 2 juryleden leveren voor deze championship.

Corosect
In de toekomst zullen we steeds meer insecten gaan gebruiken in onze voedselvoorziening. Een groot gedeelte van de werkzaamheden gebeurt nu nog handmatig.In januari 2021 is het Europese onderzoeksproject “Corosect“ van start gegaan. Field Lab Robotics is lid van het consortium van 18 Europese partijen.  Trekker van het project is de Universiteit van Maastriocht. Corosect introduceert gedigitaliseerde, geïntegreerde robot oplossingen voor alle ontwikkelingsstadia van insecten. Mensen en robots gaan samenwerken in de productie van meelwormen, black soldier vliegen en krekels.

Deelnemen

Wil jij ook deel uitmaken van onze community? Word dan lid van Field Lab Robotics!

Info aanvragen

Handige link

Ondernemers

Overheid

Onderwijs

Succesverhalen

Internet of Things
Internet of Things
Door scholieren kennis te laten maken met IoT, raken ze enthousiast voor een technische opleiding.
Innovatie en digitaliseren [v]
Een lerend leven
Een lerend leven
Je wilt als ondernemer je proces vernieuwen, waar begin je?
Innovatie en digitaliseren [v]
ETF staat sterk in de markt door innovatie, flexibiliteit en creativiteit
ETF staat sterk in de markt door innovatie, flexibiliteit en creativiteit
Door het netwerk van Keyport worden de lijntjes korter. Ineens blijkt dat die ene leverancier op slechts een steenworp afstand van je eigen bedrijf zit.
Innovatie en digitaliseren [v]
Admesy: koploper in Keyport
Admesy: koploper in Keyport
We kunnen niet meer zonder smartphone. Belangrijke feature hiervan is het scherm. We vinden het heel normaal dat alle foto’s bij iedereen er hetzelfde uitzien. Even scherp, dezelfde keuren, dezelfde licht/donker -verhoudingen. Wie daarvoor verantwoordelijk is? Admesy in Ittervoort. Zij maken de meetapparatuur voor het kalibreren van de kleuren die onder andere Samsung gebruikt bij de productie van smartphones en andere elektronica. Een niche, maar wel eentje die het bedrijf een ijzersterke marktpositie geeft. We praten met Steven Goetstouwers, CEO.
Innovatie en digitaliseren [v]

Gerelateerd nieuws

Innovatie en digitaliserenOndernemerschap
26 juni 2023

Terugblik: bijeenkomst data gedreven werken

Op 7 juni jl organiseerde Keyport in samenwerking met Hogeschool Zuyd een kennissessie “Versterk je onderneming door data gedreven werken”. Tijdens deze sessie wist wetenschapper Martijn Zoet zijn publiek te…
Innovatie en digitaliserenOpleiden en personeel
13 maart 2023

Roer college Schöndeln arena van worstelende robots

Op woensdag 8 maart was de aula van het Roer college Schöndeln een arena van worstelende robots. Tweede klas leerlingen van het college en leerlingen van basisschool De Steenen Brug…
Innovatie en digitaliserenOpleiden en personeel
13 maart 2023

Finale van de European Future Tech Challenge bij het Roer College in Roermond

Op donderdag 2 februari heeft de finale van de European Future Tech Challenge plaatsgevonden bij het Roer College in Roermond. Binnen drie verschillende categorieën (Linssen Yachts, Laurentius Ziekenhuis en Business…
Circulair en duurzaamInnovatie en digitaliserenOndernemerschapOpleiden en personeel
17 februari 2023

Nog geen Regio Deal voor Midden-Limburg

Toch schouders onder speerpunten regio Het kabinet heeft Midden-Limburg laten weten dat er op dit moment nog geen Regio Deal voor Midden-Limburg komt. De komende week ontvangt Samenwerking Midden-Limburg een…

Wat is jouw ondernemersvraag?

Wat je volgende uitdaging ook is, in de Keyport regio krijg je het voor elkaar. Iedereen onderneemt mee, met Keyport als netwerkpartner, verbinder en aanjager.

Onze adviseurs gaan aan de slag met jouw ondernemersvraag. Ze weten de weg binnen de regio en koppelen actief mensen en middelen aan elkaar. Maak gratis en vrijblijvend een afspraak.

Ton Hagelstein

Programmamanager- & Secretaris Keyport
Jouw adviseur voor: