"Keyport wordt de Europese hotspot op het gebied van future technologies."

Thomas Ariaans
Projectmanager European Future Tech Challenge

European Future Tech Challenge

Aanleiding

Technologische ontwikkelingen zoals digitalisering en automatisering zijn aan de orde van de dag. De potentiële gevolgen zijn groot. Voor de maatschappij in het algemeen en voor de economie in het bijzonder. Deze (economische) transitie wordt ook wel beschreven als de ‘4th industrial revolution’; waar bedrijven, werknemers en overheden zullen moeten inspelen op Internet of Things (IoT), Big Data, Blockchain, Robotica, Domotica, Artificial Intelligence en Augmented/Virtual Reality. De European Future Tech Challenge (EFTC) stimuleert innovatie en valorisatie op deze thema’s.

Historie

De Keyportregio loopt voorop op het gebied van ‘Internet of Things’ (IoT). Het begon in 2015 met het Limburgs IoT (LioTi) project. Dit project heeft geleid  tot een open LioTi netwerk dat het mogelijk maakt om data uit te wisselen tussen verschillende objecten (bushokjes, lantaarnpalen, prullenbakken, etc.). Om dit netwerk te benutten is in 2018 de LioTi Challenge georganiseerd. Een innovatie challenge voor leerlingen (voortgezet onderwijs) en studenten (mbo, hbo, wo). Vanwege het succes van deze pilot is in samenspraak met Keyport besloten tot een vervolg; de Dutch IoT Challenge. Hier hebben nog meer scholen aan deelgenomen. Ook zijn IoT innovaties in samenspraak met bedrijven verder doorontwikkeld. Daarnaast zijn er connecties gelegd met technologieën als Robotica, Big Data en Domotica. De European Future Tech Challenge bouwt verder op het succes van de Dutch IoT Challenge.

European Future Tech Challenge (EFTC)

Tijdens de EFTC maken we ondernemers in de Keyport bewust van de kansen die toekomstige technologieën bieden, om ze vervolgens  te vertalen naar concrete business cases. Aan de hand van gastcolleges, workshops en een interactief online platform brengt de EFTC jongeren van het middelbaar en hoger onderwijs samen met organisaties en bedrijven uit de Keyportregio. Om na te denken over future tech-uitdagingen. Met hun creativiteit en het ‘out-of-the-box’ denken, kan deze ‘digital native’ generatie met creatieve oplossingen komen.

De European Future Tech Challenge is opgebouwd uit verschillende fasen:

  • Gastcolleges ter introductie van business cases uit het Keyport netwerk
  • Workshops (design, prototyping, business model & pitch)
  • Uitwerken business cases in co-creatie met partnerbedrijven
  • Grand Finale met deskundige jury
  • Van innovatie naar realisatie: natraject waarin teams met partnerbedrijven concepten doorontwikkelen.

Benieuwd naar de mogelijkheden van de EFTC voor uw onderwijsinstelling of organisatie? Neem dan contact op met: Thomas Ariaans

Inspiratie voor de maakindustrie

Internet of Things
Internet of Things
Door scholieren kennis te laten maken met IoT, raken ze enthousiast voor een technische opleiding.
Innovatie en digitaliseren [v]
Een lerend leven
Een lerend leven
Je wilt als ondernemer je proces vernieuwen, waar begin je?
Innovatie en digitaliseren [v]
ETF staat sterk in de markt door innovatie, flexibiliteit en creativiteit
ETF staat sterk in de markt door innovatie, flexibiliteit en creativiteit
Door het netwerk van Keyport worden de lijntjes korter. Ineens blijkt dat die ene leverancier op slechts een steenworp afstand van je eigen bedrijf zit.
Innovatie en digitaliseren [v]
Admesy: koploper in Keyport
Admesy: koploper in Keyport
We kunnen niet meer zonder smartphone. Belangrijke feature hiervan is het scherm. We vinden het heel normaal dat alle foto’s bij iedereen er hetzelfde uitzien. Even scherp, dezelfde keuren, dezelfde licht/donker -verhoudingen. Wie daarvoor verantwoordelijk is? Admesy in Ittervoort. Zij maken de meetapparatuur voor het kalibreren van de kleuren die onder andere Samsung gebruikt bij de productie van smartphones en andere elektronica. Een niche, maar wel eentje die het bedrijf een ijzersterke marktpositie geeft. We praten met Steven Goetstouwers, CEO.
Innovatie en digitaliseren [v]

Gerelateerd nieuws

Circulair en duurzaamInnovatie en digitaliserenOndernemerschapOpleiden en personeelEen mijlpaal om even bij stil te staan: de 250ste Keynote!
13 november 2024

Een mijlpaal om even bij stil te staan: de 250ste Keynote!

10 jaar Keynotes. Editie #250! Met trots presenteren we de 250ste editie van de Keynote! Al jaren verbinden we in elke uitgave de drie o's – overheid, onderwijs en ondernemers…
Innovatie en digitaliserenOpleiden en personeelJubileum Spark Tech Lab Keyport, van pioniersproject tot techniekonderwijs van de toekomst
13 november 2024

Jubileum Spark Tech Lab Keyport, van pioniersproject tot techniekonderwijs van de toekomst

Het Spark Tech Lab in Weert bestaat tien jaar! samen met Jack Peeters, vanaf het begin betrokken, kijken we terug op de start en de visie van dit Technieklab. Het…
Circulair en duurzaamInnovatie en digitaliserenOndernemerschapOpleiden en personeelMinister Mona Keijzer bespreekt de RegioDeal Midden-Limburg!
16 oktober 2024

Minister Mona Keijzer bespreekt de RegioDeal Midden-Limburg!

Op 14 oktober bracht Minister Mona Keijzer van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een bezoek aan de gemeente Weert. Hier…
Innovatie en digitaliserenOndernemerschapExperts gezocht voor Open Brains sessie op 14 november
16 oktober 2024

Experts gezocht voor Open Brains sessie op 14 november

Voor een succesvolle toekomst van je bedrijf moet je blijven innoveren. Voor keyport is het ondersteunen van ondernemers in innovatie en digitalisering een van de belangrijkste thema’s. We zijn er…

Wat is jouw ondernemersvraag?

Wat je volgende uitdaging ook is, in de Keyport regio krijg je het voor elkaar. Iedereen onderneemt mee, met Keyport als netwerkpartner, verbinder en aanjager.

Onze adviseurs gaan aan de slag met jouw ondernemersvraag. Ze weten de weg binnen de regio en koppelen actief mensen en middelen aan elkaar. Maak gratis en vrijblijvend een afspraak.

Ton Hagelstein

Programmamanager- & Secretaris Keyport
Jouw adviseur voor: