"De thema’s binnen Lerend Leven zijn zeer divers. De lijst met onderwerpen groeit door vragen van de ondernemers!"

Renske Cox
Projectleider Keyport

Je wilt als ondernemer je proces vernieuwen, waar begin je?

Je hebt veel gehoord over een nieuwe technologie of werkwijze, maar is deze van waarde voor jouw bedrijf? En hoe neem je je collega’s mee in dit idee? Keyport is bij dergelijke vragen het startpunt. Door Lerend Leven worden mensen en bedrijven toekomstproof. Projectleiders Keyport Renske Cox en Peter Cox zijn direct betrokken bij Lerend Leven. Paul Pouwels, Managing Director van Groba en Ruud Dullens, CEO van BlueTea, delen hun ervaring met dit project.

“Lerend Leven draait om het verbinden van ondernemers met een vraag of probleem aan frontrunners, bedrijven of personen die al verder zijn met het onderwerp. Zij ontmoeten elkaar tijdens een Connected Learning sessie. Het doel? Uitdagingen samen oplossen door te leren van elkaars ervaringen. Het vervolg van een Connected Learning bepalen de betrokkenen zelf. Blijft het bij één bijeenkomst, gaan zij een-op-een verder na deze kennismaking, of kiezen ze een gecoördineerd vervolg? De taak van Keyport binnen Connected Learning is het vaststellen van de ondernemersvragen en het samenbrengen en faciliteren van de sessies.” Peter vult aan: “We betrekken indien nodig ook het onderwijs en/of de overheid erbij. Zo veroorzaken we reuring en die leidt tot mooie resultaten.”

Frontrunner inspireert
Ruud Dullens van BlueTea was de host van een Connected Learning sessie over Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR) en DigitalTwin. Ruud: “Of het gaat om het leren bedienen van een machine of het thuisraken in een bepaald proces, wij gebruiken de mogelijkheden op het gebied van AR/VR om medewerkers gericht te laten leren. ‘Serious gaming’ noemen we dat. Deze manier van leren is leuker, efficiënter en succesvoller dan leren in een klas, via een handboek. Het mooie van de toepassing van AR en VR op de werkvloer, is dat mensen de toekomst kunnen ervaren in een digitale wereld. Medewerkers weten hoe de machine werkt voordat hij gebouwd is.” Ruud Dullens presenteerde deze mogelijkheden aan nieuwsgierige ondernemers. Naast BlueTea waren ook TWNKLS (frontrunner in AR, en bouwer van de Ikea Place app), Unit040 (frontrunner in DigitalTwin) en Saasen Groep (ondernemer met een VR-product) aanwezig en deelden hun ervaringen.

Ondernemer maakt kennis en implementeert
Groba werkt al met VR en DigitalTwin. Paul: “Wij zijn een leergierig bedrijf en actief bezig met innovaties op proces- en productiegebied. Onze engineers
ontwerpen met Computer Added Design (CAD) machines in 3D. Deze ontwerpen kun je vervolgens via VR bekijken. Onze software engineers kunnen aan de hand van deze DigitalTwin aan de slag met het schrijven van software, testen en doorvoeren van verbeterpunten. Deze werkwijze zorgt voor enorme tijdwinst en financieel gewin.”

Nieuwe inzichten
Groba oriënteert zich de laatste jaren intensief buiten de organisatie om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen en kansen. Zo bezocht Paul met twee collega’s de Connected Learning sessie over Duurzaam Ondernemen, waar een methodiek werd gepresenteerd om hier laagdrempelig mee te starten. Enthousiaste reacties van ondernemers leidden tot een nieuw project; InduSym. Paul: “Naar mijn mening is het niet de vraag óf je hier gebruik van maakt, maar moeten ondernemers het gewoon doen!” Met IndySym kunnen ondernemers kosten besparen door duurzamer met afval en energie om te gaan. Peter besluit: “Zo zie je vanuit onze Lerend Leven methodiek weer nieuwe projecten ontstaan. Dat is waarom de vraaggestuurde aanpak werkt.”

Groba levert vanuit de fabriek in Nederweert kaasverwerkingsmachines over de hele wereld. Zij maken machines voor het ontfoliën, ontkorsten en verwerken van alle denkbare soorten en maten kaas tot porties, palen, geraspte kaas, blokjes, sticks, figuren etc.

BlueTea is de toekomst van educatie. Virtuele simulaties, virtual reality en serious gaming maken complexe lesmaterie toegankelijk. Met BlueTea blijft de saaie handleiding in de kast en gaat de VR-bril op.

Van exo-skelet tot internet of things – Renske:
“De thema’s binnen Lerend Leven zijn zeer divers. Dit jaar organiseerden we bijvoorbeeld bijeenkomsten over de toepassingen van het exo-skelet binnen de industrie, duurzaam ondernemen, internationaal zakendoen, AR, VR en DigitalTwin, lean human capital, bedrijfsovername en automatisering. De lijst onderwerpen groeit door vragen van de ondernemers!”

Naar mijn mening is het niet de vraag óf je hier gebruik van maakt, maar moeten ondernemers het gewoon doen!

Paul PouwelsManaging Director Groba

Handige link

Contact

Renske Cox
Business developer

  • circulair & duurzaam
  • opleiden & personeel

T. 06 575 879 20
E. renske.cox@keyport.nl


 

Projecten

Agrifood Actieprogramma
Agrifood Actieprogramma
Als de agrifood sector samenwerkt en investeert, liggen er mooie kansen voor het regionale concept van De Productie Proeftuin.
Circulair en duurzaam [p]
European Future Tech Challenge
European Future Tech Challenge
Keyport wordt de Europese hotspot op het gebied van future technologies.
Innovatie en digitaliseren [p]
Strategisch Innoveren
Strategisch Innoveren
Strategisch Innoveren helpt je bij het maken van keuzes, het stellen van prioriteiten én het implementeren ervan.
Innovatie en digitaliseren [p]
Retail Innovation Center
Retail Innovation Center
Retail innovatie begint hier! RIC, Het kenniscentrum van én voor de retailbranche.
Ondernemerschap [p]
Living Lab Green Fulfilment
Living Lab Green Fulfilment
Onderweg naar 100% groene e-fulfilment!
Circulair en duurzaam [p]
Field Lab Robotics
Field Lab Robotics
Hét robotica expertisecentrum en – netwerk van en voor de regio.
Innovatie en digitaliseren [p]

Nieuws

Circulair en duurzaamInnovatie en digitaliserenOndernemerschapOpleiden en personeel
5 oktober 2023

900 miljoen euro beschikbaar voor Regio Deals

Het kabinet heeft 900 miljoen euro beschikbaar gesteld voor nieuwe Regio Deals. In deze deals werken Rijksoverheid en regio's samen om de kwaliteit van leven, wonen en werken van inwoners…
Innovatie en digitaliserenOndernemerschap
26 juni 2023

Terugblik: bijeenkomst data gedreven werken

Op 7 juni jl organiseerde Keyport in samenwerking met Hogeschool Zuyd een kennissessie “Versterk je onderneming door data gedreven werken”. Tijdens deze sessie wist wetenschapper Martijn Zoet zijn publiek te…
Innovatie en digitaliserenOpleiden en personeel
13 maart 2023

Roer college Schöndeln arena van worstelende robots

Op woensdag 8 maart was de aula van het Roer college Schöndeln een arena van worstelende robots. Tweede klas leerlingen van het college en leerlingen van basisschool De Steenen Brug…
Innovatie en digitaliserenOpleiden en personeel
13 maart 2023

Finale van de European Future Tech Challenge bij het Roer College in Roermond

Op donderdag 2 februari heeft de finale van de European Future Tech Challenge plaatsgevonden bij het Roer College in Roermond. Binnen drie verschillende categorieën (Linssen Yachts, Laurentius Ziekenhuis en Business…

Wat is jouw ondernemersvraag?

Wat je volgende uitdaging ook is, in de Keyport regio krijg je het voor elkaar. Iedereen onderneemt mee, met Keyport als netwerkpartner, verbinder en aanjager.

Onze adviseurs gaan aan de slag met jouw ondernemersvraag. Ze weten de weg binnen de regio en koppelen actief mensen en middelen aan elkaar. Maak gratis en vrijblijvend een afspraak.

Ton Hagelstein

Programmamanager- & Secretaris Keyport
Jouw adviseur voor: