De jeugd heeft de toekomst en jongeren hebben het bedrijfsleven zóveel te bieden.

Beleef je Loopbaan
Maartje Kessels

Beleef je Loopbaan

De jeugd heeft de toekomst en jongeren hebben het bedrijfsleven zóveel te bieden. Verbinding creëren tussen het onderwijs en het bedrijfsleven is daarom van groot belang. Een vroeg contact tussen een leerling en een bedrijf draagt eraan bij om jong talent voor deze regio te behouden. En dat is precies waar Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL) naar toe wil.

Er is op dit moment een gebrek aan voldoende adequaat opgeleide kenniswerkers voor verschillende sectoren. Naast het feit dat er sprake is van een demografische krimp, neemt de populariteit van met name technische beroepen af. De jongeren trekken steeds vaker weg uit onze regio en daardoor verliezen we veel talent dat we hard nodig hebben nu we midden in een fase van veranderingen zitten met een materiaal- en energietransitie en een beweging naar een circulaire en duurzame samenleving.

Het project ‘Beleef je Loopbaan’ van CHILL richt zich op het boeien en binden van jonge mensen, leerlingen van het voortgezet onderwijs (vmbo, havo, vwo), oftewel de toekomstige medewerkers van bedrijven in de Keyport regio en Zuid-Limburg , voor de wereld van circulariteit en duurzaamheid, maar ook voor business en design.  Het project biedt leerlingen ondersteuning bij hun oriëntatie op hun toekomst en geeft hen inzicht in de mogelijkheden die de regio biedt voor vervolgstudie en werk.

CHILL doet dat door z.g. Het Talent Centraal-trajecten (HTC) samen met scholen, vervolgopleidingen en het regionale bedrijfsleven/instellingen te ontwikkelen en uit te voeren. Het project wordt als onderdeel van Beleef je Loopbaan, in de Keyport regio gerealiseerd op basis van de ervaringen in Zuid-Limburg. Dit doet CHILL door proactief op zoek te gaan naar bedrijven, die hun vraagstukken of uitdagingen willen uitzetten bij leerlingen of omgekeerd. Contextrijk leren! Daarbij maakt CHILL gebruik van haar eigen netwerk, maar vooral ook van het netwerk van Keyport.

Leerlingen ondervinden zelf wat hun directe omgeving allemaal te bieden heeft, leren voor hen interessante bedrijven en daarbij ook vervolgopleidingen kennen.  Zij doen ervaringen op waardoor zij hun 21e -eeuwse vaardigheden (verder) ontwikkelen, passen bij hen aanwezige kennis toe en breiden deze uit. Het project heeft veel aandacht voor het ontwikkelen van een ondernemende houding bij de jongeren.

De kracht zit ‘m in samenwerking
Bij CHILL geloven ze in de kracht van denken in collectieven en communities. De cirkel rond maken én rond houden. Dat is de kerngedachte achter circulariteit. Circulair leven, werken en ondernemen lukt je alleen als je het met elkaar doet. Behalve de kennis van jongeren over hun omgeving vergroten door middel van het ontwikkelen en uitvoeren van HTC-trajecten, doet CHILL daarom meer. Met het project ‘Beleef je Loopbaan’ wil CHILL ook het netwerk van scholen, bedrijven/kennisinstellingen verder uitbreiden en komen tot een robuust samenwerkingsverband zodat er sprake is van continuïteit voor de toekomst.  Het project ‘Beleef je Loopbaan’ heeft als scope de kans en mogelijkheden in Keyport regio en Zuid-Limburg maar kijkt uiteraard ook over de grenzen heen!

Achtergrond
Ruim 8 jaar geleden startte men in Zuid-Limburg met het toenmalige project ‘Het Talent Centraal’ (HTC). Het was een project om leerlingen kennis te laten maken met de prachtige mogelijkheden die de Zuid-Limburgse regio bood voor opleiding en werk zodat meer leerlingen zouden kiezen voor leren en werken in de regio en niet zouden wegtrekken naar regio’s buiten Limburg. Succesvol want ruim 450 leerlingen en 40 bedrijven namen al deel aan het project.

Inmiddels heeft CHILL dit loopbaan project onder haar hoede genomen en met steun van de provincie Limburg voortgezet en uitgebreid naar de Keyport regio.

Projectleider Maartje Kessels neemt je graag mee in de mogelijkheden van het project ‘Beleef je loopbaan’

Handige links

Contact

Maartje Kessels

Beleef je Loopbaan


M. 06-817 22 086
E. maartje.kessels@keyport.nl


Succesverhalen

Smurfit Kappa Roermond Papier
Smurfit Kappa Roermond Papier
Streven naar 100% hergebruik van grondstoffen en reststromen
Circulair en duurzaam [v]
Bedrijventerrein Willem-Alexander blijkt uitblinker
Bedrijventerrein Willem-Alexander blijkt uitblinker
Duurzame goudader in hartje Roermond.
Circulair en duurzaam [v]
Gemeente Leudal focust op duurzaamheid
Gemeente Leudal focust op duurzaamheid
Meest duurzame Midden-Limburgse gemeente?
Circulair en duurzaam [v]
Afval recyclen is winst genereren
Afval recyclen is winst genereren
Afval voor de een is een grondstof voor de ander.
Circulair en duurzaam [v]
Duurzaam Keyport
Duurzaam Keyport
Volop initiatieven voor de nieuwe economie
Circulair en duurzaam [v]
Moonen kleurt e-fulfilment groen
Moonen kleurt e-fulfilment groen
In e-fulfilment is verpakken een noodzaak. Want bezorg maar eens een vaas, een stapeltje kleding of een nieuwe lamp zonder bescherming. Helaas verliezen de verpakkingen na ontvangst hun doel en komen ze razendsnel in een afvalstroom terecht. “Dat moet anders”, vindt Gé Moonen. Met Moonen Packaging zet hij volop in op duurzaamheid. Ook binnen Keyport.
Circulair en duurzaam [v]

Gerelateerd nieuws

Circulair en duurzaamInnovatie en digitaliserenOndernemerschapOpleiden en personeel
20 februari 2024

Keyport on Tour

Geslaagde bijeenkomst met alle projectleiders van keyport Op 19 januari jl ontmoetten alle projectleiders van Keyport elkaar weer eens live in Herten. Het was een mooi moment om elkaar te…
Circulair en duurzaamInnovatie en digitaliserenOndernemerschapOpleiden en personeel
20 februari 2024

20 miljoen voor regiodeal Midden-Limburg biedt kansen voor Keyportregio

Het ministerie heeft laten weten 20 miljoen euro toe te kennen aan Samenwerking Midden-Limburg (SML). Midden-Limburg krijgt deze bijdrage om verdere stappen te zetten in de bevordering van brede welvaart…
Circulair en duurzaam
24 januari 2024

Bezoek aan de Grüne Woche; de grootste landbouw- en voedselbeurs ter wereld

Vanuit FoodNL bezocht Hans Corsten (o.a. Projectleider Agrifood Actieprogramma van Keyport en Crossroads Limburg) – samen met bestuurders en collega’s uit Regio Foodvalley, AgriFood Capital en Greenport Venlo – op donderdag 18 en vrijdag…
Circulair en duurzaam
22 januari 2024

Limburgse Circulaire Innovatie Top 20

Het is weer mogelijk om jezelf of iemand anders in te schrijven voor de Limburgse Circulaire Innovatie Top 20. Ben of ken je iemand die volop bezig is met circulaire…

Wat is jouw ondernemersvraag?

Wat je volgende uitdaging ook is, in de Keyport regio krijg je het voor elkaar. Iedereen onderneemt mee, met Keyport als netwerkpartner, verbinder en aanjager.

Onze adviseurs gaan aan de slag met jouw ondernemersvraag. Ze weten de weg binnen de regio en koppelen actief mensen en middelen aan elkaar. Maak gratis en vrijblijvend een afspraak.

Ton Hagelstein

Programmamanager- & Secretaris Keyport
Jouw adviseur voor: