De jeugd heeft de toekomst en jongeren hebben het bedrijfsleven zóveel te bieden.

Beleef je Loopbaan
Maartje Kessels

Beleef je Loopbaan

De jeugd heeft de toekomst en jongeren hebben het bedrijfsleven zóveel te bieden. Verbinding creëren tussen het onderwijs en het bedrijfsleven is daarom van groot belang. Een vroeg contact tussen een leerling en een bedrijf draagt eraan bij om jong talent voor deze regio te behouden. En dat is precies waar Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL) naar toe wil.

Er is op dit moment een gebrek aan voldoende adequaat opgeleide kenniswerkers voor verschillende sectoren. Naast het feit dat er sprake is van een demografische krimp, neemt de populariteit van met name technische beroepen af. De jongeren trekken steeds vaker weg uit onze regio en daardoor verliezen we veel talent dat we hard nodig hebben nu we midden in een fase van veranderingen zitten met een materiaal- en energietransitie en een beweging naar een circulaire en duurzame samenleving.

Het project ‘Beleef je Loopbaan’ van CHILL richt zich op het boeien en binden van jonge mensen, leerlingen van het voortgezet onderwijs (vmbo, havo, vwo), oftewel de toekomstige medewerkers van bedrijven in de Keyport regio en Zuid-Limburg , voor de wereld van circulariteit en duurzaamheid, maar ook voor business en design.  Het project biedt leerlingen ondersteuning bij hun oriëntatie op hun toekomst en geeft hen inzicht in de mogelijkheden die de regio biedt voor vervolgstudie en werk.

CHILL doet dat door z.g. Het Talent Centraal-trajecten (HTC) samen met scholen, vervolgopleidingen en het regionale bedrijfsleven/instellingen te ontwikkelen en uit te voeren. Het project wordt als onderdeel van Beleef je Loopbaan, in de Keyport regio gerealiseerd op basis van de ervaringen in Zuid-Limburg. Dit doet CHILL door proactief op zoek te gaan naar bedrijven, die hun vraagstukken of uitdagingen willen uitzetten bij leerlingen of omgekeerd. Contextrijk leren! Daarbij maakt CHILL gebruik van haar eigen netwerk, maar vooral ook van het netwerk van Keyport.

Leerlingen ondervinden zelf wat hun directe omgeving allemaal te bieden heeft, leren voor hen interessante bedrijven en daarbij ook vervolgopleidingen kennen.  Zij doen ervaringen op waardoor zij hun 21e -eeuwse vaardigheden (verder) ontwikkelen, passen bij hen aanwezige kennis toe en breiden deze uit. Het project heeft veel aandacht voor het ontwikkelen van een ondernemende houding bij de jongeren.

De kracht zit ‘m in samenwerking
Bij CHILL geloven ze in de kracht van denken in collectieven en communities. De cirkel rond maken én rond houden. Dat is de kerngedachte achter circulariteit. Circulair leven, werken en ondernemen lukt je alleen als je het met elkaar doet. Behalve de kennis van jongeren over hun omgeving vergroten door middel van het ontwikkelen en uitvoeren van HTC-trajecten, doet CHILL daarom meer. Met het project ‘Beleef je Loopbaan’ wil CHILL ook het netwerk van scholen, bedrijven/kennisinstellingen verder uitbreiden en komen tot een robuust samenwerkingsverband zodat er sprake is van continuïteit voor de toekomst.  Het project ‘Beleef je Loopbaan’ heeft als scope de kans en mogelijkheden in Keyport regio en Zuid-Limburg maar kijkt uiteraard ook over de grenzen heen!

Achtergrond
Ruim 8 jaar geleden startte men in Zuid-Limburg met het toenmalige project ‘Het Talent Centraal’ (HTC). Het was een project om leerlingen kennis te laten maken met de prachtige mogelijkheden die de Zuid-Limburgse regio bood voor opleiding en werk zodat meer leerlingen zouden kiezen voor leren en werken in de regio en niet zouden wegtrekken naar regio’s buiten Limburg. Succesvol want ruim 450 leerlingen en 40 bedrijven namen al deel aan het project.

Inmiddels heeft CHILL dit loopbaan project onder haar hoede genomen en met steun van de provincie Limburg voortgezet en uitgebreid naar de Keyport regio.

Projectleider Maartje Kessels neemt je graag mee in de mogelijkheden van het project ‘Beleef je loopbaan’

Handige links

Contact

Maartje Kessels

Beleef je Loopbaan


M. 06-817 22 086
E. maartje.kessels@keyport.nl


Succesverhalen

Smurfit Kappa Roermond Papier
Smurfit Kappa Roermond Papier
Streven naar 100% hergebruik van grondstoffen en reststromen
Circulair en duurzaam [v]
Bedrijventerrein Willem-Alexander blijkt uitblinker
Bedrijventerrein Willem-Alexander blijkt uitblinker
Duurzame goudader in hartje Roermond.
Circulair en duurzaam [v]
Gemeente Leudal focust op duurzaamheid
Gemeente Leudal focust op duurzaamheid
Meest duurzame Midden-Limburgse gemeente?
Circulair en duurzaam [v]
Afval recyclen is winst genereren
Afval recyclen is winst genereren
Afval voor de een is een grondstof voor de ander.
Circulair en duurzaam [v]
Duurzaam Keyport
Duurzaam Keyport
Volop initiatieven voor de nieuwe economie
Circulair en duurzaam [v]
Moonen kleurt e-fulfilment groen
Moonen kleurt e-fulfilment groen
In e-fulfilment is verpakken een noodzaak. Want bezorg maar eens een vaas, een stapeltje kleding of een nieuwe lamp zonder bescherming. Helaas verliezen de verpakkingen na ontvangst hun doel en komen ze razendsnel in een afvalstroom terecht. “Dat moet anders”, vindt Gé Moonen. Met Moonen Packaging zet hij volop in op duurzaamheid. Ook binnen Keyport.
Circulair en duurzaam [v]

Gerelateerd nieuws

Circulair en duurzaam
5 september 2023

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid?

Maak gebruik van beschikbare subsidiemogelijkheden! Het is niet naïef om in te zetten op gelukkige werknemers. Gelukkige klanten krijg je door gelukkige werknemers. Werknemers worden gelukkig van een prettige werkomgeving,…
Circulair en duurzaam
12 juli 2023

Programma Circulair Bouwend gelanceerd op Top ENZuid

Op 14 juni, in een zonnig Yerseke, waren meer dan 80 mensen aanwezig  bij de Top ENZuid, het jaarlijkse event van het Economisch Netwerk Zuid-Nederland (ENZuid). Centraal in het programma…
Circulair en duurzaam
11 juli 2023

Samenbrengen en samenwerken in Zuid-Nederland

Thema circulair: Bekijk hier de nieuwsbrief van EnZuid met de volgende artikelen: Top ENZuid met lancering programma circulair bouwen Video-impressie Top ENZuid Yerseke Van land naar pand We moeten het…
Circulair en duurzaam
10 juli 2023

Hoe circulair zijn Limburgse gemeenten?

Op woensdag 21 juni organiseerde Zuyd een conferentie over circulariteit. Manuel Gaertner presenteerde een onderzoek van het Lectoraat Innovatief Ondernemen waarvoor hij bij de 31 Limburgse gemeenten de huidige stand…

Wat is jouw ondernemersvraag?

Wat je volgende uitdaging ook is, in de Keyport regio krijg je het voor elkaar. Iedereen onderneemt mee, met Keyport als netwerkpartner, verbinder en aanjager.

Onze adviseurs gaan aan de slag met jouw ondernemersvraag. Ze weten de weg binnen de regio en koppelen actief mensen en middelen aan elkaar. Maak gratis en vrijblijvend een afspraak.

Ton Hagelstein

Programmamanager- & Secretaris Keyport
Jouw adviseur voor: