“Duurzaam is rendabel. Het zorgt voor meer banen, baanbrekende innovaties en betere reputaties.”

Hans de Kinderen
directievoorzitter Rabobank Weerterland en Cranendonck

Duurzaam Keyport, volop initiatieven voor de nieuwe economie

“Duurzaam is rendabel. Het zorgt voor meer banen, nieuwe verdienmodellen, nieuwe vormen van samenwerking, baanbrekende innovaties en betere reputaties.”, aldus Hans de Kinderen, directievoorzitter Rabobank Weerterland en Cranendonck en nauw betrokken bij Green Future, het actieprogramma van Keyport waarin ondernemers, overheid en onderwijs samenwerken aan concrete plannen voor een biobased en circulaire economie.

De lineaire economie is dood, leve de economie die gebruikmaakt van afvalstromen (circulair) en waar reststoffen uit bijvoorbeeld de agrarische industrie de grondstof zijn voor nieuwe producten (biobased). Hans: “We leven alsof we 3,5 aardbol tot onze beschikking hebben. Dat moet anders. Dat het ook bedrijfsmatig interessant en winstgevend kan zijn, brengen we met Green Future nadrukkelijk onder de aandacht. Er is uitgebreid onderzoek gedaan door de HAS en de HAN naar de kansen van de nieuwe economie, binnenkort gaan we gericht aan de slag.”

Green Future
Hans: “Ten eerste brengen we dit najaar een kleine groep ondernemers bij elkaar die samen met overheid en onderwijs een dialoog start. Vervolgens beginnen we met gerichte business coaching, waarbij we ondernemers helpen hun innovaties naar de markt te brengen. Tenslotte bouwen we een sterk netwerk met vertegenwoordigers uit de triple helix, waarin we synergie creëren door korte lijnen en het snel leggen van verbanden. Hierdoor komen nieuwe initiatieven snel van de grond en inspireren de partners elkaar.”

Frans Kuppens is wethouder in de gemeente Cranendonck. “In onze gemeente staat op het terrein van Nyrstar, boven de zinkbekkens, een zonnepark dat 12.500 huishoudens van stroom voorziet. Het is één van de grootste in zijn soort in Europa en tegelijkertijd aanjager van duurzame initiatieven. Maar er gebeurt meer moois op het gebied van duurzaamheid in Cranendonck. Binnen Metalot treffen we in Budel-Dorplein, samen met TU/e, Nyrstar en M3C, voorbereidingen voor de ontwikkeling van een campus waar studenten, docenten, ondernemers, inwoners, overheid en recreanten elkaar ontmoeten. Zoiets zorgt voor een mooie verbinding tussen de dorpskernen, de industrie en de omringende, rijke natuur. Metalot past perfect in de duurzaamheidsambities van de Keyport-regio.”

Van metaalpoeder naar bier
Jan Vlassak is met Philip de Goey initiatiefnemer van Metalot Circularity Center Cranendonck (M3C): “De Technische Universiteit Eindhoven doet al jaren onderzoek naar duurzame energieopslag. Het project Metal Fuels is hiervan een mooi voorbeeld. Bij de verbranding van metaalpoeder komt energie vrij; een uiterst duurzame en CO2 neutrale brandstof. Studententeam SOLID van de TU/e heeft een installatie ontwikkeld die binnenkort stroom gaat leveren die gebruikt zal gaan worden voor de productie van bier van Bavaria. Als het lukt om vanuit deze opstelling op te schalen naar grootschalige productie, mogen we spreken van een revolutionaire nieuwe manier van energie opwekken. Voor de ontwikkeling van het Metalot-terrein zoeken we gelijkgestemde, innovatieve bedrijven. Ook willen we graag samenwerken met andere onderwijsinstellingen. Dit schooljaar start in Budel het BRAVO! college voor innovatief vakmanschap (BIVAK), een zesjarige technische mbo-opleiding. Dit is uitstekend nieuws voor alle technische bedrijven in de regio die schreeuwen om goed geschoolde vakkrachten.”

Metalot past perfect in de duurzaamheidsambities van de Keyport-regio.

Frans KuppensWethouder gemeente Cranendonck

Handige link

Contact

Renske Cox
Business developer

  • circulair & duurzaam
  • opleiden & personeel

T. 06 575 879 20
E. renske.cox@keyport.nl


 

Projecten

Strategisch Innoveren
Strategisch Innoveren helpt je bij het maken van keuzes, het stellen van prioriteiten én het implementeren ervan.
Innovatie en digitaliseren [p]
Koers
Werken aan je bedrijf met het oog op de toekomst! Zit jij nog op koers?
Ondernemerschap [p]
Meet the youngsters
Het carrière platform voor studenten met de mogelijkheid om in contact te komen met innovatieve en inspirerende werkgevers.
Opleiden en personeel [p]
Spark Tech Lab
Leerlingen enthousiast maken voor techniek en hen kennis laten maken met technische bedrijven.
Opleiden en personeel [p]
Retail Innovation Center
Retail innovatie begint hier! RIC, Het kenniscentrum van én voor de retailbranche.
Innovatie en digitaliseren [p]
Living Lab Green Fulfilment
Onderweg naar 100% groene e-fulfilment!
Ondernemerschap [p]
Slider

Nieuws

Circulair en duurzaam
20 april 2021

Aan de slag met duurzaam ondernemen!

Terugblik Webinar Leen Zevenbergen Donderdag 15 april jl, ‘live’ vanuit de studio in Nederweert. Een inspirerende sessie over duurzaam ondernemen. Heb jij ‘m gemist? Bekijk hieronder het filmpje en hier…
Circulair en duurzaam
20 april 2021

Circulair koffiedrinken in Keyport

Met 13000 kopjes koffie en 578 kg koffiedrab besparen we 2458 kg CO2. Dat staat gelijk aan 23.500 km met een auto op benzine. Mooi resultaat in het 1e kwartaal…
Circulair en duurzaam
12 april 2021

M!SS!E L!MBURG

Samen op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg De wereld verandert in hoog tempo. We staan met zijn allen voor grote maatschappelijke opgaven: het tot stand brengen van…
Circulair en duurzaam
6 april 2021

Heb jij een vraag over duurzaam ondernemen? Keyport helpt je verder!

Geld verdienen aan afval? Werken aan een circulair business model? Duurzame innovatie subsidiëren? Welke vraag over duurzaam ondernemen jij ook hebt, Keyport helpt je verder. Om te beginnen op 15…

Wat is jouw ondernemersvraag?

Wat je volgende uitdaging ook is, in de Keyport regio krijg je het voor elkaar. Iedereen onderneemt mee, met Keyport als netwerkpartner, verbinder en aanjager.

Business developers Loes en Renske gaan aan de slag met jouw ondernemersvraag. Zij weten de weg binnen de regio en koppelen actief mensen en middelen aan elkaar. Maak gratis en vrijblijvend een afspraak.

Renske Cox

Jouw adviseur voor:

Loes Borger

Jouw adviseur voor: