“Duurzaam is rendabel. Het zorgt voor meer banen, baanbrekende innovaties en betere reputaties.”

Hans de Kinderen
directievoorzitter Rabobank Weerterland en Cranendonck

Duurzaam Keyport, volop initiatieven voor de nieuwe economie

“Duurzaam is rendabel. Het zorgt voor meer banen, nieuwe verdienmodellen, nieuwe vormen van samenwerking, baanbrekende innovaties en betere reputaties.”, aldus Hans de Kinderen, directievoorzitter Rabobank Weerterland en Cranendonck en nauw betrokken bij Green Future, het actieprogramma van Keyport waarin ondernemers, overheid en onderwijs samenwerken aan concrete plannen voor een biobased en circulaire economie.

De lineaire economie is dood, leve de economie die gebruikmaakt van afvalstromen (circulair) en waar reststoffen uit bijvoorbeeld de agrarische industrie de grondstof zijn voor nieuwe producten (biobased). Hans: “We leven alsof we 3,5 aardbol tot onze beschikking hebben. Dat moet anders. Dat het ook bedrijfsmatig interessant en winstgevend kan zijn, brengen we met Green Future nadrukkelijk onder de aandacht. Er is uitgebreid onderzoek gedaan door de HAS en de HAN naar de kansen van de nieuwe economie, binnenkort gaan we gericht aan de slag.”

Green Future
Hans: “Ten eerste brengen we dit najaar een kleine groep ondernemers bij elkaar die samen met overheid en onderwijs een dialoog start. Vervolgens beginnen we met gerichte business coaching, waarbij we ondernemers helpen hun innovaties naar de markt te brengen. Tenslotte bouwen we een sterk netwerk met vertegenwoordigers uit de triple helix, waarin we synergie creëren door korte lijnen en het snel leggen van verbanden. Hierdoor komen nieuwe initiatieven snel van de grond en inspireren de partners elkaar.”

Frans Kuppens is wethouder in de gemeente Cranendonck. “In onze gemeente staat op het terrein van Nyrstar, boven de zinkbekkens, een zonnepark dat 12.500 huishoudens van stroom voorziet. Het is één van de grootste in zijn soort in Europa en tegelijkertijd aanjager van duurzame initiatieven. Maar er gebeurt meer moois op het gebied van duurzaamheid in Cranendonck. Binnen Metalot treffen we in Budel-Dorplein, samen met TU/e, Nyrstar en M3C, voorbereidingen voor de ontwikkeling van een campus waar studenten, docenten, ondernemers, inwoners, overheid en recreanten elkaar ontmoeten. Zoiets zorgt voor een mooie verbinding tussen de dorpskernen, de industrie en de omringende, rijke natuur. Metalot past perfect in de duurzaamheidsambities van de Keyport-regio.”

Van metaalpoeder naar bier
Jan Vlassak is met Philip de Goey initiatiefnemer van Metalot Circularity Center Cranendonck (M3C): “De Technische Universiteit Eindhoven doet al jaren onderzoek naar duurzame energieopslag. Het project Metal Fuels is hiervan een mooi voorbeeld. Bij de verbranding van metaalpoeder komt energie vrij; een uiterst duurzame en CO2 neutrale brandstof. Studententeam SOLID van de TU/e heeft een installatie ontwikkeld die binnenkort stroom gaat leveren die gebruikt zal gaan worden voor de productie van bier van Bavaria. Als het lukt om vanuit deze opstelling op te schalen naar grootschalige productie, mogen we spreken van een revolutionaire nieuwe manier van energie opwekken. Voor de ontwikkeling van het Metalot-terrein zoeken we gelijkgestemde, innovatieve bedrijven. Ook willen we graag samenwerken met andere onderwijsinstellingen. Dit schooljaar start in Budel het BRAVO! college voor innovatief vakmanschap (BIVAK), een zesjarige technische mbo-opleiding. Dit is uitstekend nieuws voor alle technische bedrijven in de regio die schreeuwen om goed geschoolde vakkrachten.”

Metalot past perfect in de duurzaamheidsambities van de Keyport-regio.

Frans KuppensWethouder gemeente Cranendonck

Handige link

Contact

Renske Cox
Business developer

  • circulair & duurzaam
  • opleiden & personeel

T. 06 575 879 20
E. renske.cox@keyport.nl


 

Projecten

Beleef je Loopbaan
Beleef je Loopbaan
De jeugd heeft de toekomst en jongeren hebben het bedrijfsleven zóveel te bieden.
Opleiden en personeel [p]
De verduurzamingskoers
De verduurzamingskoers
Ga serieus aan de slag met duurzaamheid. Maak kennis met 'De verduurzamingskoers’.
Circulair en duurzaam [p]
Agrifood Actieprogramma
Agrifood Actieprogramma
Als de agrifood sector samenwerkt en investeert, liggen er mooie kansen voor het regionale concept van De Productie Proeftuin.
Innovatie en digitaliseren [p]
Keyport ZomerOndernemer
Keyport ZomerOndernemer
Hoe begin je een eigen onderneming en vooral: hoe genereer je een stabiele omzet als startup? Leer het in 7 avonden!
Ondernemerschap [p]
De Business Versneller ondernemers
De Business Versneller ondernemers
De Business Versneller zorgt ervoor dat je jouw eigen focus (her)vindt en vanuit eigen kracht innoveert.
Ondernemerschap [p]
Virtuele leeromgeving voor praktijkonderwijs
Virtuele leeromgeving voor praktijkonderwijs
De ontwikkeling van een nieuwe methode voor het opleiden van technisch personeel.
Opleiden en personeel [p]

Nieuws

Circulair en duurzaam
15 maart 2023

Nog niet klaar voor een duurzame toekomst? project de verduurzamingskoers helpt!

Wil je ook aan de slag met duurzaamheid, maar weet je niet waar je moet beginnen? Ontbreekt het aan middelen, kennis en/of tijd om serieus aan de slag te gaan?…
Circulair en duurzaamOpleiden en personeel
15 maart 2023

Leerlingen Sint Ursula presenteren nieuwe business ideeën!

Als je duurzaam ondernemerschap wil stimuleren moet je vroeg beginnen. Daarom zijn leerlingen van Sint Ursula in Horn aan de slag gegaan met de ontwikkeling van duurzame innovatieve ideeën voor maatschappelijke…
Circulair en duurzaam
14 maart 2023

Agrifood bijeenkomst met gemeenten

Op initiatief van Keyport & Crossroads Limburg zijn de gemeentelijke agrarische accountmanager uit uit Midden- en Noord-Limburg donderdag 16 februari samengekomen op de Brightlands Campus Greenport Venlo om kennis te…
Circulair en duurzaamInnovatie en digitaliserenOndernemerschapOpleiden en personeel
17 februari 2023

Nog geen Regio Deal voor Midden-Limburg

Toch schouders onder speerpunten regio Het kabinet heeft Midden-Limburg laten weten dat er op dit moment nog geen Regio Deal voor Midden-Limburg komt. De komende week ontvangt Samenwerking Midden-Limburg een…

Wat is jouw ondernemersvraag?

Wat je volgende uitdaging ook is, in de Keyport regio krijg je het voor elkaar. Iedereen onderneemt mee, met Keyport als netwerkpartner, verbinder en aanjager.

Onze adviseurs gaan aan de slag met jouw ondernemersvraag. Ze weten de weg binnen de regio en koppelen actief mensen en middelen aan elkaar. Maak gratis en vrijblijvend een afspraak.

Ton Hagelstein

Programmamanager- & Secretaris Keyport
Jouw adviseur voor: