“Duurzaam is rendabel. Het zorgt voor meer banen, baanbrekende innovaties en betere reputaties.”

Hans de Kinderen
directievoorzitter Rabobank Weerterland en Cranendonck

Duurzaam Keyport, volop initiatieven voor de nieuwe economie

“Duurzaam is rendabel. Het zorgt voor meer banen, nieuwe verdienmodellen, nieuwe vormen van samenwerking, baanbrekende innovaties en betere reputaties.”, aldus Hans de Kinderen, directievoorzitter Rabobank Weerterland en Cranendonck en nauw betrokken bij Green Future, het actieprogramma van Keyport waarin ondernemers, overheid en onderwijs samenwerken aan concrete plannen voor een biobased en circulaire economie.

De lineaire economie is dood, leve de economie die gebruikmaakt van afvalstromen (circulair) en waar reststoffen uit bijvoorbeeld de agrarische industrie de grondstof zijn voor nieuwe producten (biobased). Hans: “We leven alsof we 3,5 aardbol tot onze beschikking hebben. Dat moet anders. Dat het ook bedrijfsmatig interessant en winstgevend kan zijn, brengen we met Green Future nadrukkelijk onder de aandacht. Er is uitgebreid onderzoek gedaan door de HAS en de HAN naar de kansen van de nieuwe economie, binnenkort gaan we gericht aan de slag.”

Green Future
Hans: “Ten eerste brengen we dit najaar een kleine groep ondernemers bij elkaar die samen met overheid en onderwijs een dialoog start. Vervolgens beginnen we met gerichte business coaching, waarbij we ondernemers helpen hun innovaties naar de markt te brengen. Tenslotte bouwen we een sterk netwerk met vertegenwoordigers uit de triple helix, waarin we synergie creëren door korte lijnen en het snel leggen van verbanden. Hierdoor komen nieuwe initiatieven snel van de grond en inspireren de partners elkaar.”

Frans Kuppens is wethouder in de gemeente Cranendonck. “In onze gemeente staat op het terrein van Nyrstar, boven de zinkbekkens, een zonnepark dat 12.500 huishoudens van stroom voorziet. Het is één van de grootste in zijn soort in Europa en tegelijkertijd aanjager van duurzame initiatieven. Maar er gebeurt meer moois op het gebied van duurzaamheid in Cranendonck. Binnen Metalot treffen we in Budel-Dorplein, samen met TU/e, Nyrstar en M3C, voorbereidingen voor de ontwikkeling van een campus waar studenten, docenten, ondernemers, inwoners, overheid en recreanten elkaar ontmoeten. Zoiets zorgt voor een mooie verbinding tussen de dorpskernen, de industrie en de omringende, rijke natuur. Metalot past perfect in de duurzaamheidsambities van de Keyport-regio.”

Van metaalpoeder naar bier
Jan Vlassak is met Philip de Goey initiatiefnemer van Metalot Circularity Center Cranendonck (M3C): “De Technische Universiteit Eindhoven doet al jaren onderzoek naar duurzame energieopslag. Het project Metal Fuels is hiervan een mooi voorbeeld. Bij de verbranding van metaalpoeder komt energie vrij; een uiterst duurzame en CO2 neutrale brandstof. Studententeam SOLID van de TU/e heeft een installatie ontwikkeld die binnenkort stroom gaat leveren die gebruikt zal gaan worden voor de productie van bier van Bavaria. Als het lukt om vanuit deze opstelling op te schalen naar grootschalige productie, mogen we spreken van een revolutionaire nieuwe manier van energie opwekken. Voor de ontwikkeling van het Metalot-terrein zoeken we gelijkgestemde, innovatieve bedrijven. Ook willen we graag samenwerken met andere onderwijsinstellingen. Dit schooljaar start in Budel het BRAVO! college voor innovatief vakmanschap (BIVAK), een zesjarige technische mbo-opleiding. Dit is uitstekend nieuws voor alle technische bedrijven in de regio die schreeuwen om goed geschoolde vakkrachten.”

Metalot past perfect in de duurzaamheidsambities van de Keyport-regio.

Frans KuppensWethouder gemeente Cranendonck

Handige link

Contact

Renske Cox
Business developer

  • circulair & duurzaam
  • opleiden & personeel

T. 06 575 879 20
E. renske.cox@keyport.nl


 

Projecten

Dag van de Maakindustrie
Dag van de Maakindustrie
Zet je bedrijf in de schijnwerpers tijdens de Dag van de Maakindustrie in de Keyportregio.
Opleiden en personeel [p]
Beleef je Loopbaan
Beleef je Loopbaan
De jeugd heeft de toekomst en jongeren hebben het bedrijfsleven zóveel te bieden.
Opleiden en personeel [p]
De Verduurzamingskoers
De Verduurzamingskoers
Ga serieus aan de slag met duurzaamheid. Maak kennis met 'De Verduurzamingskoers’.
Circulair en duurzaam [p]
Agrifood Actieprogramma
Agrifood Actieprogramma
Als de agrifood sector samenwerkt en investeert, liggen er mooie kansen voor het regionale concept van De Productie Proeftuin.
Innovatie en digitaliseren [p]
Keyport ZomerOndernemer
Keyport ZomerOndernemer
Hoe begin je een eigen onderneming en vooral: hoe genereer je een stabiele omzet als startup? Leer het in 7 avonden!
Archief [p]
De Business Versneller ondernemers
De Business Versneller ondernemers
De Business Versneller zorgt ervoor dat je jouw eigen focus (her)vindt en vanuit eigen kracht innoveert.
Ondernemerschap [p]

Nieuws

Circulair en duurzaamOndernemerschap
24 april 2024

Gaat jouw agrarisch bedrijf veranderen? Bepaal jouw (nieuwe) koers naar de toekomst

Beste agrarische ondernemers, Ondernemen in Agro en Food is een race op topsnelheid. Ontwikkelingen ín en buiten het agrarisch bedrijf volgen elkaar snel op. Ga je zo door of wil…
Circulair en duurzaam
10 april 2024

Mogelijkheden en uitdagingen van insectenkweek: Verslag van een informatieve bijeenkomst bij Insect School in Limburg

Vorige week vond de informatieve bijeenkomst over insectenkweek plaats bij Insect School in America, Limburg. Tijdens de bijeenkomst werden de ins en outs van het insecten kweken bekeken en besproken.…
Circulair en duurzaam
2 april 2024

Uitnodiging werksessie aanpak Circulair Bouwen in Zuid-Nederland

Voor een succesvolle toekomst van een bedrijf is het belangrijk te kijken naar duurzaamheid. Keyport helpt de ondernemer daarmee en deelt kennis en kunde om de overgang naar een circulaire…
Circulair en duurzaam
19 maart 2024

De Bisschopsmolen en GrainLabs: ‘De basis voor circulair ondernemen is een sterke wil en gezond boerenverstand.’

Met hun milieubewuste blik en kennis op het gebied van food innovatie, blijven Frank van Eerd (eigenaar De Bisschopsmolen) en Cindy De Renett (coördinator GrainLabs) de grenzen verleggen. Door samen…

Wat is jouw ondernemersvraag?

Wat je volgende uitdaging ook is, in de Keyport regio krijg je het voor elkaar. Iedereen onderneemt mee, met Keyport als netwerkpartner, verbinder en aanjager.

Onze adviseurs gaan aan de slag met jouw ondernemersvraag. Ze weten de weg binnen de regio en koppelen actief mensen en middelen aan elkaar. Maak gratis en vrijblijvend een afspraak.

Ton Hagelstein

Programmamanager- & Secretaris Keyport
Jouw adviseur voor: