“Duurzaam is rendabel. Het zorgt voor meer banen, baanbrekende innovaties en betere reputaties.”

Hans de Kinderen
directievoorzitter Rabobank Weerterland en Cranendonck

Duurzaam Keyport, volop initiatieven voor de nieuwe economie

“Duurzaam is rendabel. Het zorgt voor meer banen, nieuwe verdienmodellen, nieuwe vormen van samenwerking, baanbrekende innovaties en betere reputaties.”, aldus Hans de Kinderen, directievoorzitter Rabobank Weerterland en Cranendonck en nauw betrokken bij Green Future, het actieprogramma van Keyport waarin ondernemers, overheid en onderwijs samenwerken aan concrete plannen voor een biobased en circulaire economie.

De lineaire economie is dood, leve de economie die gebruikmaakt van afvalstromen (circulair) en waar reststoffen uit bijvoorbeeld de agrarische industrie de grondstof zijn voor nieuwe producten (biobased). Hans: “We leven alsof we 3,5 aardbol tot onze beschikking hebben. Dat moet anders. Dat het ook bedrijfsmatig interessant en winstgevend kan zijn, brengen we met Green Future nadrukkelijk onder de aandacht. Er is uitgebreid onderzoek gedaan door de HAS en de HAN naar de kansen van de nieuwe economie, binnenkort gaan we gericht aan de slag.”

Green Future
Hans: “Ten eerste brengen we dit najaar een kleine groep ondernemers bij elkaar die samen met overheid en onderwijs een dialoog start. Vervolgens beginnen we met gerichte business coaching, waarbij we ondernemers helpen hun innovaties naar de markt te brengen. Tenslotte bouwen we een sterk netwerk met vertegenwoordigers uit de triple helix, waarin we synergie creëren door korte lijnen en het snel leggen van verbanden. Hierdoor komen nieuwe initiatieven snel van de grond en inspireren de partners elkaar.”

Frans Kuppens is wethouder in de gemeente Cranendonck. “In onze gemeente staat op het terrein van Nyrstar, boven de zinkbekkens, een zonnepark dat 12.500 huishoudens van stroom voorziet. Het is één van de grootste in zijn soort in Europa en tegelijkertijd aanjager van duurzame initiatieven. Maar er gebeurt meer moois op het gebied van duurzaamheid in Cranendonck. Binnen Metalot treffen we in Budel-Dorplein, samen met TU/e, Nyrstar en M3C, voorbereidingen voor de ontwikkeling van een campus waar studenten, docenten, ondernemers, inwoners, overheid en recreanten elkaar ontmoeten. Zoiets zorgt voor een mooie verbinding tussen de dorpskernen, de industrie en de omringende, rijke natuur. Metalot past perfect in de duurzaamheidsambities van de Keyport-regio.”

Van metaalpoeder naar bier
Jan Vlassak is met Philip de Goey initiatiefnemer van Metalot Circularity Center Cranendonck (M3C): “De Technische Universiteit Eindhoven doet al jaren onderzoek naar duurzame energieopslag. Het project Metal Fuels is hiervan een mooi voorbeeld. Bij de verbranding van metaalpoeder komt energie vrij; een uiterst duurzame en CO2 neutrale brandstof. Studententeam SOLID van de TU/e heeft een installatie ontwikkeld die binnenkort stroom gaat leveren die gebruikt zal gaan worden voor de productie van bier van Bavaria. Als het lukt om vanuit deze opstelling op te schalen naar grootschalige productie, mogen we spreken van een revolutionaire nieuwe manier van energie opwekken. Voor de ontwikkeling van het Metalot-terrein zoeken we gelijkgestemde, innovatieve bedrijven. Ook willen we graag samenwerken met andere onderwijsinstellingen. Dit schooljaar start in Budel het BRAVO! college voor innovatief vakmanschap (BIVAK), een zesjarige technische mbo-opleiding. Dit is uitstekend nieuws voor alle technische bedrijven in de regio die schreeuwen om goed geschoolde vakkrachten.”

Metalot past perfect in de duurzaamheidsambities van de Keyport-regio.

Frans KuppensWethouder gemeente Cranendonck

Handige link

Contact

Renske Cox
Business developer

  • circulair & duurzaam
  • opleiden & personeel

T. 06 575 879 20
E. renske.cox@keyport.nl


 

Projecten

De Business Versneller ondernemers
De Business Versneller ondernemers
De Business Versneller zorgt ervoor dat je jouw eigen focus (her)vindt en vanuit eigen kracht innoveert.
Ondernemerschap [p]
Virtuele leeromgeving voor praktijkonderwijs
Virtuele leeromgeving voor praktijkonderwijs
De ontwikkeling van een nieuwe methode voor het opleiden van technisch personeel.
Opleiden en personeel [p]
Kies Keyport
Kies Keyport
Kies Keyport informeert studenten pro actief over stages, bijbanen, traineeships en startersbanen in de Keyport regio.
Opleiden en personeel [p]
European Future Tech Challenge
European Future Tech Challenge
Keyport wordt de Europese hotspot op het gebied van future technologies.
Innovatie en digitaliseren [p]
Strategisch Innoveren
Strategisch Innoveren
Strategisch Innoveren helpt je bij het maken van keuzes, het stellen van prioriteiten én het implementeren ervan.
Innovatie en digitaliseren [p]
Koers
Koers
Werken aan je bedrijf met het oog op de toekomst! Zit jij nog op koers?
Ondernemerschap [p]

Nieuws

Circulair en duurzaam
15 november 2022

Ben jij of ken jij een melkveehouder met een innovatief idee?

Maak er werk van via de Dutch Dairy Challenge! Download hier de flyer (pdf). Het zijn turbulente tijden, de toekomst is onzeker; Wat gaat er gebeuren met de stikstofplannen, het…
Circulair en duurzaamInnovatie en digitaliserenOndernemerschapOpleiden en personeel
1 november 2022

Dyantha Muller twee maanden actief in het veld voor Keyport

Je bent nu twee maanden actief in ´het veld´. Wat valt je op? Wat mij vooral opvalt is de enorme diversiteit aan bedrijven, ondernemers en projecten in deze regio. Ik…
Circulair en duurzaam
1 november 2022

Keyport Ontbijt bij Smurfit Kappa

Donderdag 27 oktober jl, ruim 20 ondernemers zijn te gast bij Smurfit Kappa Roermond Papier. Een betere locatie voor een informatief ontbijt over het thema circulariteit, energietransitie en duurzaamheid is…
Circulair en duurzaamInnovatie en digitaliserenOndernemerschapOpleiden en personeel
20 oktober 2022

Regiosymposium OML, SML en Keyport; de terugblik

6 oktober 2022. Een zonovergoten Beachclub Degreez. Bijna 200 collegeleden, raadsleden, ondernemers en onderwijs komen bij elkaar. Voor een goed gesprek met OML, SML en Keyport. Over uitdagingen en kansen.…

Wat is jouw ondernemersvraag?

Wat je volgende uitdaging ook is, in de Keyport regio krijg je het voor elkaar. Iedereen onderneemt mee, met Keyport als netwerkpartner, verbinder en aanjager.

Onze adviseurs gaan aan de slag met jouw ondernemersvraag. Ze weten de weg binnen de regio en koppelen actief mensen en middelen aan elkaar. Maak gratis en vrijblijvend een afspraak.

Ton Hagelstein

Programmamanager- & Secretaris Keyport
Jouw adviseur voor: