"Industrie en onderwijs bouwen samen aan een goede toekomst en investeren in goed opgeleide vakmensen."

J.P. (Han) van Helmond MSc
Programmamanager CIV Maak | Smart Industrie

Centrum Innovatief Vakmanschap (CIV) Maakindustrie

De maakindustrie is een belangrijke sector in de regio, die een grote ontwikkeling doormaakt. Om deze sector ook in de toekomst goed te kunnen laten groeien en ontwikkelen zijn voldoende goed opgeleide vakmensen nodig met de juiste skills. Dit kan alleen maar door samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Het CIV Maak | Smart Industrie is de concretisering hiervan.

Door het CIV wordt de medewerker van nu én de toekomst voor de maakindustrie in Noord- en Midden-Limburg opgeleid en bijgeschoold op basis van het hybride model;  zoveel mogelijk opleiden in praktijkomgevingen bij bedrijven door praktijkopleiders van bedrijven en docenten. Centraal staat:

  • Het opleiden van de technicus/monteur van morgen (vaardigheden/vaktechnische expertise)
  • Het kunnen voldoen aan de toekomstige arbeidsmarktvraag in de maakindustrie
  • Een efficiënte en effectieve samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs
  • Het gebruik kunnen maken van state of the art praktijkfaciliteiten

Aanpak

In dit hybride model werken leerlingen, docenten en medewerkers van bedrijven samen om de praktijkleeromgeving actueel en optimaal te houden. Tegelijkertijd biedt het CIV een omgeving waarin niet alleen leerlingen, maar ook docenten en medewerkers van bedrijven zelf kunnen worden bijgeschoold. Het CIV is het platform voor samenwerking tussen onderwijs en de maakindustrie in Noord- en Midden-Limburg. Focus ligt daarbij in eerste instantie op de deelsectoren mechatronica/engineering, metaaltechniek en (in mindere mate) elektrotechniek.

Kernactiviteiten

  1. Doorontwikkelen en innoveren MBO opleidingen & uitvoeren praktijkopleidingsdelen.
  2. Ontwikkelen (modulair)  en uitvoeren van (maatwerk) bijscholingstrajecten voor medewerkers bedrijven en professionaliseringstrajecten voor docenten en (praktijkleer)meesters.
  3. Opzetten en uitvoeren van (maatwerk)projecten voor de (bij)scholing van specifieke doelgroepen, zoals het meester-gezel project en zij-instroomprojecten.
  4. Het inrichten van een regionaal platform voor de maakindustrie van waaruit o.a. voorlichtings- en wervingsactiviteiten voor de sector uitgevoerd worden.

Succesverhalen

Innovatie staat hoog op de agenda
Innovatie staat hoog op de agenda
Naast goede prestaties is het personeel, de menselijke factor erg belangrijk.
Opleiden en personeel [v]
Onderwijsvernieuwer CITAVERDE
Onderwijsvernieuwer CITAVERDE
Met de nieuwste technieken blijven kinderen enthousiast en sluiten we goed aan bij het bedrijfsleven.
Opleiden en personeel [v]
Leerwerkloket
Leerwerkloket
Projectleider Astrid Julicher van de gemeente Roermond: “Met maatwerkscholing spelen we in op specifieke vragen van bedrijven. Daarnaast creëren we kansen voor jongeren, statushouders en anderen die nu nog te vaak aan de zijlijn staan. Nieuw is Multiprofiel. Daarbij richten we ons op mensen waarvoor Nederlands de tweede taal is.”
Opleiden en personeel [v]
Win-win in maakindustrie
Win-win in maakindustrie
Keyport en de maakindustrie zijn vier handen op één buik. Goed voor banen, bedrijvigheid en innovatie. Want de maakindustrie van nu is anders dan de maakindustrie van 15 jaar geleden. Denk alleen al aan de opkomst van Smart Industry en Internet of Things. Door de krachten tussen onderwijs en bedrijfsleven te bundelen, zorgen we voor opleidingskracht die direct in de praktijk inzetbaar is. Projecten als de Techniekketen en het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) voor de maakindustrie zijn hierin startpunt, wegwijzer en katapult.
Opleiden en personeel [v]
Vekoma Achtbaanschool
Vekoma Achtbaanschool
Goed personeel aantrekken en behouden door eigen achtbaanschool.
Opleiden en personeel [v]
Expert in talentontwikkeling en werkgeverschap
Expert in talentontwikkeling en werkgeverschap
Kabisa: Als we het aanwezige talent voor de regio willen behouden, dan moeten we meer doen aan de profilering van bedrijven en de carrièrekansen die hier zijn.
Opleiden en personeel [v]

Gerelateerd nieuws

Opleiden en personeel
16 maart 2023

Project ‘Beleef Je Loopbaan’ van Chill breidt uit naar Keyport regio

De jeugd heeft de toekomst en jongeren hebben het bedrijfsleven zóveel te bieden. Verbinding creëren tussen het onderwijs en het bedrijfsleven is daarom van groot belang. Een vroeg contact tussen…
Circulair en duurzaamOpleiden en personeel
15 maart 2023

Leerlingen Sint Ursula presenteren nieuwe business ideeën!

Als je duurzaam ondernemerschap wil stimuleren moet je vroeg beginnen. Daarom zijn leerlingen van Sint Ursula in Horn aan de slag gegaan met de ontwikkeling van duurzame innovatieve ideeën voor maatschappelijke…
Innovatie en digitaliserenOpleiden en personeel
13 maart 2023

Roer college Schöndeln arena van worstelende robots

Op woensdag 8 maart was de aula van het Roer college Schöndeln een arena van worstelende robots. Tweede klas leerlingen van het college en leerlingen van basisschool De Steenen Brug…
Innovatie en digitaliserenOpleiden en personeel
13 maart 2023

Finale van de European Future Tech Challenge bij het Roer College in Roermond

Op donderdag 2 februari heeft de finale van de European Future Tech Challenge plaatsgevonden bij het Roer College in Roermond. Binnen drie verschillende categorieën (Linssen Yachts, Laurentius Ziekenhuis en Business…

Wat is jouw ondernemersvraag?

Wat je volgende uitdaging ook is, in de Keyport regio krijg je het voor elkaar. Iedereen onderneemt mee, met Keyport als netwerkpartner, verbinder en aanjager.

Onze adviseurs gaan aan de slag met jouw ondernemersvraag. Ze weten de weg binnen de regio en koppelen actief mensen en middelen aan elkaar. Maak gratis en vrijblijvend een afspraak.

Ton Hagelstein

Programmamanager- & Secretaris Keyport
Jouw adviseur voor: