"De maakindustrie vertegenwoordigt 17-18% van de werkgelegenheid in de regio. Wij willen deze positie behouden en verbeteren."

Tjeu van de Laar
Directeur Techniek van ROC Gilde Opleidingen

Win-win in maakindustrie

Keyport en de maakindustrie zijn vier handen op één buik. Goed voor banen, bedrijvigheid en innovatie. Want de maakindustrie van nu is anders dan de maakindustrie van 15 jaar geleden. Denk alleen al aan de opkomst van Smart Industry en Internet of Things. Door de krachten tussen onderwijs en bedrijfsleven te bundelen, zorgen we voor opleidingskracht die direct in de praktijk inzetbaar is. Projecten als de Techniekketen en het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) voor de maakindustrie zijn hierin startpunt, wegwijzer en katapult.

Techniekketen: instroom en doorstroom onderwijs
De instroom van jeugd in het technisch onderwijs vergroten. Betere aansluiting van onderwijs op het bedrijfsleven. Betere aansluiting van het onderwijs op nieuwe technologische ontwikkelingen. Dat waren de redenen om de Techniekketen Noord- en Midden-Limburg op te zetten. Tjeu van de Laar, directeur Techniek van ROC Gilde Opleidingen: “De Techniekketen leidt tot een toename van leerlingen in technische opleidingen. Het draait bij het techniekonderwijs om beleving, aansluiten bij de wereld van jongeren. Als dat lukt, voelen leerlingen zich aangesproken en springt de vonk richting techniek over. De Techniekketen is een doorlopende leerlijn van basisonderwijs naar vmbo, mbo en hbo. Zo maken we de jeugd van jongs af aan vertrouwd met techniek en kan ieder kind op zijn eigen niveau doorleren.” Hans Aarts, directeur Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek: “Binnen de Techniekketen is er intensief contact tussen onderwijsinstellingen en stemmen we onderwijsprogramma’s zoveel mogelijk op elkaar af. Dat zorgt ervoor dat je niet alleen studenten binnenhaalt, maar ook behoudt. Zij stromen gemakkelijk door, maar kunnen ook zonder aanpassingsproblemen afstromen van hbo naar mbo.”

CIV Maakindustrie: band onderwijs en bedrijfsleven
Het CIV Maakindustrie is nieuw. Tjeu: “De maakindustrie vertegenwoordigt 17-18% van de werkgelegenheid in de regio. Het CIV wil die positie behouden en verbeteren. Dat kan door een goede afstemming tussen onderwijs en bedrijfsleven. Binnen het CIV Maakindustrie werken vanaf de zomer 2019 de provincie, elf maakbedrijven in de regio, Fontys en Gilde Opleidingen samen. Daarbij liggen vooral binnen het MKB veel kansen. Gilde en Fontys geven hun onderwijskennis door aan het bedrijfsleven, bijvoorbeeld door training van didactische vaardigheden bij een ‘meester-gezel’-traject. Omgekeerd betrekken we het bedrijfsleven bij het onderwijs door projecten, leeropdrachten en praktijklocaties. Alles uiteraard in overleg met de bedrijven.” Hans vult aan: “Ik heb veel vertrouwen in deze samenwerkingsvorm. Met deze compacte groep hebben we de slagkracht en het commitment om er een succes van te maken.”

Associate degree engineering
Hans Aarts: “De komst van de associate degree engineering naar Fontys Venlo is een mooi voorbeeld van onderwijsinnovatie waar de markt om vraagt. Deze tweejarige praktijkgerichte opleiding op hbo-niveau is vooral bedoeld voor werkenden en sluit aan bij zijn of haar werkomgeving.”

Win-win
Jeroen Boekema, Managing Director VDL Konings: “Onze aansluiting bij het CIV zorgt voor de komst van jong talent binnen ons bedrijf. We zijn geïnteresseerd in zowel mbo- als hbo-studenten uit Venlo en Roermond. Wat me aanspreekt, is de wederkerigheid. Wij zijn nauw betrokken bij de opleiding, bijvoorbeeld als het gaat om stages en afstudeerders. Maar er is ook ondersteuning voor didactische ontwikkeling van onze medewerkers die de studenten begeleiden. Zij zijn goed in hun vak, maar niet gewend om die kennis over te dragen. Wij geven hen de ruimte om dat te leren, zodat ze hun praktijkkennis beter door kunnen geven. Door die wederkerigheid is het CIV voor mij win-win.”

Handige links

Contact

Renske Cox
Business developer

  • circulair & duurzaam
  • opleiden & personeel

T. 06 575 879 20
E. renske.cox@keyport.nl


 

Projecten

Dag van de Maakindustrie
Dag van de Maakindustrie
Zet je bedrijf in de schijnwerpers tijdens de Dag van de Maakindustrie in de Keyportregio.
Opleiden en personeel [p]
Beleef je Loopbaan
Beleef je Loopbaan
De jeugd heeft de toekomst en jongeren hebben het bedrijfsleven zóveel te bieden.
Opleiden en personeel [p]
Virtuele leeromgeving voor praktijkonderwijs
Virtuele leeromgeving voor praktijkonderwijs
De ontwikkeling van een nieuwe methode voor het opleiden van technisch personeel.
Opleiden en personeel [p]
Kies Keyport
Kies Keyport
Kies Keyport informeert studenten pro actief over stages, bijbanen, traineeships en startersbanen in de Keyport regio.
Opleiden en personeel [p]
Meet the youngsters
Meet the youngsters
Het carrière platform voor studenten met de mogelijkheid om in contact te komen met innovatieve en inspirerende werkgevers.
Opleiden en personeel [p]
Spark Tech Lab
Spark Tech Lab
Leerlingen enthousiast maken voor techniek en hen kennis laten maken met technische bedrijven.
Opleiden en personeel [p]

Nieuws

Innovatie en digitaliserenOndernemerschapOpleiden en personeel
4 juni 2024

6 okt – Dag van de Maakindustrie in de Keyportregio

Op zondag 6 oktober is de 2e editie van de Dag van de Maakindustrie in de Keyportregio en omgeving. Bedrijven openen dan de deuren voor het grote publiek om een…
Opleiden en personeel
30 mei 2024

Keyport verbindt onderwijs, ondernemers en overheid

In de Keyportregio stijgt de vraag naar gekwalificeerd personeel exponentieel in diverse sectoren zoals de maakindustrie, logistiek, agribusiness en zorg. "Het is cruciaal dat onderwijs en ondernemers in de regio…
Opleiden en personeel
16 mei 2024

Werkbezoek gedeputeerde Elianne Demollin-Schneiders aan Maasgouw Maritiem

Op woensdag 8 mei bracht gedeputeerde Elianne Demollin-Schneiders een werkbezoek aan Maasgouw Maritiem. Tijdens dit bezoek ging zij in gesprek met de initiatiefnemers van het collectief, sprak ze uitgebreid met…
Opleiden en personeel
16 mei 2024

Aftermovie hackathon Roerdalen

Vier ambitieuze ideeën, een stagedag voor 3 MBO-studenten bij Gemeente Roerdalen, twee sollicitaties bij Huttopia én het aanbod van de wethouder om in een ‘jongerenpanel’ mee te denken en het…

Wat is jouw ondernemersvraag?

Wat je volgende uitdaging ook is, in de Keyport regio krijg je het voor elkaar. Iedereen onderneemt mee, met Keyport als netwerkpartner, verbinder en aanjager.

Onze adviseurs gaan aan de slag met jouw ondernemersvraag. Ze weten de weg binnen de regio en koppelen actief mensen en middelen aan elkaar. Maak gratis en vrijblijvend een afspraak.

Ton Hagelstein

Programmamanager- & Secretaris Keyport
Jouw adviseur voor: