"Het ontwikkelen van een doorlopende leerroute met het vmbo, mbo en bedrijfsleven voor een betere instroom van de regionale arbeidsmarkt."

Ondernemerschapsroute

De leerlingen van de theoretische leerweg van het vmbo-t+ (voorheen mavo) zijn bij uitstek leerlingen die zullen gaan werken in de regionale groeimarkten die Keyport als speerpunt heeft. Deze leerlingen hebben echter in hun opleiding een groot nadeel ten opzichte van leerlingen in de basisberoepsgerichte- en de kaderberoepsgerichte leerweg:

  1. Ze krijgen tot nu toe geen beroepsgericht vak op de middelbare school. Dus in de periode dat ze zeer leerbaar zijn, krijgen ze alleen algemeen vormende vakken met weinig directe relevantie voor het latere beroep.
  2. Ook ontstaat er geen goed beeld van de mogelijkheden tot interessant werk in bedrijven en instellingen in de regio.

Als gevolg hiervan kiezen leerlingen op verkeerde gronden en blijft er talent voor de regio liggen dat ontsloten had kunnen worden.

In dit project wordt met betrokkenen uit het vmbo, mbo en bedrijfsleven een doorlopende leerroute ontwikkeld, van de theoretische leerweg leerjaar 2 tot en met de instroom in de groeisectoren van de regionale arbeidsmarkt, via een niveau 4 opleiding in het mbo.

De inhoud van het onderwijs komt tot stand in overleg met mbo en partnerbedrijven. De techniek is/wordt steeds meer ingebouwd in het lesprogramma. (ICT vaardigheden, webdesign, 3d printen, Arduino,etc.) en vervolgens zoveel mogelijk toegepast in opdrachten van bedrijven, gekoppeld aan loopbaanreflectie. Vanuit het project zal nadrukkelijk gezocht worden naar ondernemers uit de Keyport regio om de vraag van de markt te kwantificeren en om leerlingen opdrachten te bieden die zij op locatie kunnen uitvoeren.

Succesverhalen

Van Stage tot Meesterproef: Mijn Ervaringen met Keyport en het Project Beleef je Loopbaan
Van Stage tot Meesterproef: Mijn Ervaringen met Keyport en het Project Beleef je Loopbaan
Student maakt kennis met het bedrijfsleven in de regio.
Opleiden en personeel [v]
Innovatie staat hoog op de agenda
Innovatie staat hoog op de agenda
Naast goede prestaties is het personeel, de menselijke factor erg belangrijk.
Opleiden en personeel [v]
Onderwijsvernieuwer CITAVERDE
Onderwijsvernieuwer CITAVERDE
Met de nieuwste technieken blijven kinderen enthousiast en sluiten we goed aan bij het bedrijfsleven.
Opleiden en personeel [v]
Leerwerkloket
Leerwerkloket
Projectleider Astrid Julicher van de gemeente Roermond: “Met maatwerkscholing spelen we in op specifieke vragen van bedrijven. Daarnaast creëren we kansen voor jongeren, statushouders en anderen die nu nog te vaak aan de zijlijn staan. Nieuw is Multiprofiel. Daarbij richten we ons op mensen waarvoor Nederlands de tweede taal is.”
Opleiden en personeel [v]
Win-win in maakindustrie
Win-win in maakindustrie
Keyport en de maakindustrie zijn vier handen op één buik. Goed voor banen, bedrijvigheid en innovatie. Want de maakindustrie van nu is anders dan de maakindustrie van 15 jaar geleden. Denk alleen al aan de opkomst van Smart Industry en Internet of Things. Door de krachten tussen onderwijs en bedrijfsleven te bundelen, zorgen we voor opleidingskracht die direct in de praktijk inzetbaar is. Projecten als de Techniekketen en het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) voor de maakindustrie zijn hierin startpunt, wegwijzer en katapult.
Opleiden en personeel [v]
Vekoma Achtbaanschool
Vekoma Achtbaanschool
Goed personeel aantrekken en behouden door eigen achtbaanschool.
Opleiden en personeel [v]

Gerelateerd nieuws

Opleiden en personeel
11 april 2024

Beleef je loopbaanproject: sif-group vraagt leerlingen om hulp

De jeugd heeft de toekomst en jongeren hebben het bedrijfsleven zóveel te bieden. Verbinding creëren tussen het onderwijs en het bedrijfsleven vindt Keyport enorm belangrijk. Via Keyport project Beleef je…
Circulair en duurzaamInnovatie en digitaliserenOndernemerschapOpleiden en personeel
20 februari 2024

Keyport on Tour

Geslaagde bijeenkomst met alle projectleiders van keyport Op 19 januari jl ontmoetten alle projectleiders van Keyport elkaar weer eens live in Herten. Het was een mooi moment om elkaar te…
Circulair en duurzaamInnovatie en digitaliserenOndernemerschapOpleiden en personeel
20 februari 2024

20 miljoen voor regiodeal Midden-Limburg biedt kansen voor Keyportregio

Het ministerie heeft laten weten 20 miljoen euro toe te kennen aan Samenwerking Midden-Limburg (SML). Midden-Limburg krijgt deze bijdrage om verdere stappen te zetten in de bevordering van brede welvaart…
Circulair en duurzaamInnovatie en digitaliserenOndernemerschapOpleiden en personeel
15 januari 2024

Nieuw routeplan Keyport 2025-2028

Het nieuwe jaar is goed van start gegaan. Tijd om fris aan de slag te gaan! Voor Keyport betekent 2024 focus op de uitdagingen van morgen en dus focus op…

Wat is jouw ondernemersvraag?

Wat je volgende uitdaging ook is, in de Keyport regio krijg je het voor elkaar. Iedereen onderneemt mee, met Keyport als netwerkpartner, verbinder en aanjager.

Onze adviseurs gaan aan de slag met jouw ondernemersvraag. Ze weten de weg binnen de regio en koppelen actief mensen en middelen aan elkaar. Maak gratis en vrijblijvend een afspraak.

Ton Hagelstein

Programmamanager- & Secretaris Keyport
Jouw adviseur voor: