"Het ontwikkelen van een doorlopende leerroute met het vmbo, mbo en bedrijfsleven voor een betere instroom van de regionale arbeidsmarkt."

Ondernemerschapsroute

De leerlingen van de theoretische leerweg van het vmbo-t+ (voorheen mavo) zijn bij uitstek leerlingen die zullen gaan werken in de regionale groeimarkten die Keyport als speerpunt heeft. Deze leerlingen hebben echter in hun opleiding een groot nadeel ten opzichte van leerlingen in de basisberoepsgerichte- en de kaderberoepsgerichte leerweg:

  1. Ze krijgen tot nu toe geen beroepsgericht vak op de middelbare school. Dus in de periode dat ze zeer leerbaar zijn, krijgen ze alleen algemeen vormende vakken met weinig directe relevantie voor het latere beroep.
  2. Ook ontstaat er geen goed beeld van de mogelijkheden tot interessant werk in bedrijven en instellingen in de regio.

Als gevolg hiervan kiezen leerlingen op verkeerde gronden en blijft er talent voor de regio liggen dat ontsloten had kunnen worden.

In dit project wordt met betrokkenen uit het vmbo, mbo en bedrijfsleven een doorlopende leerroute ontwikkeld, van de theoretische leerweg leerjaar 2 tot en met de instroom in de groeisectoren van de regionale arbeidsmarkt, via een niveau 4 opleiding in het mbo.

De inhoud van het onderwijs komt tot stand in overleg met mbo en partnerbedrijven. De techniek is/wordt steeds meer ingebouwd in het lesprogramma. (ICT vaardigheden, webdesign, 3d printen, Arduino,etc.) en vervolgens zoveel mogelijk toegepast in opdrachten van bedrijven, gekoppeld aan loopbaanreflectie. Vanuit het project zal nadrukkelijk gezocht worden naar ondernemers uit de Keyport regio om de vraag van de markt te kwantificeren en om leerlingen opdrachten te bieden die zij op locatie kunnen uitvoeren.

Succesverhalen

Innovatie staat hoog op de agenda
Innovatie staat hoog op de agenda
Naast goede prestaties is het personeel, de menselijke factor erg belangrijk.
Opleiden en personeel [v]
Onderwijsvernieuwer CITAVERDE
Onderwijsvernieuwer CITAVERDE
Met de nieuwste technieken blijven kinderen enthousiast en sluiten we goed aan bij het bedrijfsleven.
Opleiden en personeel [v]
Leerwerkloket
Leerwerkloket
Projectleider Astrid Julicher van de gemeente Roermond: “Met maatwerkscholing spelen we in op specifieke vragen van bedrijven. Daarnaast creëren we kansen voor jongeren, statushouders en anderen die nu nog te vaak aan de zijlijn staan. Nieuw is Multiprofiel. Daarbij richten we ons op mensen waarvoor Nederlands de tweede taal is.”
Opleiden en personeel [v]
Win-win in maakindustrie
Win-win in maakindustrie
Keyport en de maakindustrie zijn vier handen op één buik. Goed voor banen, bedrijvigheid en innovatie. Want de maakindustrie van nu is anders dan de maakindustrie van 15 jaar geleden. Denk alleen al aan de opkomst van Smart Industry en Internet of Things. Door de krachten tussen onderwijs en bedrijfsleven te bundelen, zorgen we voor opleidingskracht die direct in de praktijk inzetbaar is. Projecten als de Techniekketen en het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) voor de maakindustrie zijn hierin startpunt, wegwijzer en katapult.
Opleiden en personeel [v]
Vekoma Achtbaanschool
Vekoma Achtbaanschool
Goed personeel aantrekken en behouden door eigen achtbaanschool.
Opleiden en personeel [v]
Expert in talentontwikkeling en werkgeverschap
Expert in talentontwikkeling en werkgeverschap
Kabisa: Als we het aanwezige talent voor de regio willen behouden, dan moeten we meer doen aan de profilering van bedrijven en de carrièrekansen die hier zijn.
Opleiden en personeel [v]

Gerelateerd nieuws

Opleiden en personeel
5 september 2023

Dag van de Maakindustrie op 1 oktober 2023

Na 4 succesvolle edities in Noord-Limburg is op zondag 1 oktober 2023 de eerste editie van de Dag van de Maakindustrie in Midden-Limburg en Cranendonck. Meerdere bedrijven in de gemeenten…
Opleiden en personeel
12 juli 2023

Finale Keyport ZomerOndernemer

Op donderdag 6 juli vond de afsluiting van de eerste editie van de Keyport ZomerOndernemer plaats bij 'The Movement' in Roermond. De Keyport ZomerOndernemer richt zich op jongvolwassenen tussen 17…
Opleiden en personeel
12 juli 2023

Leerlingen ROER College beleven hun loopbaan bij OML

Onlangs werd het team van OML tijdelijk verblijd met de komst van vier scholieren. Drie jonge heren van het ROER College Schöndeln in Roermond. Zij volgen het vijfde leerjaar van…
Opleiden en personeel
10 juli 2023

Start MBO Opleiding Maritieme Techniek vanaf september 2023

In september start de nieuwe nautische MBO-opleiding; een opleiding met de keuze uit een aantal vakgebieden: Metaalconstructie, conservering, interieurbouw, mechanische techniek en electro techniek. De opleidingen zijn geïnitieerd door Maritiem…

Wat is jouw ondernemersvraag?

Wat je volgende uitdaging ook is, in de Keyport regio krijg je het voor elkaar. Iedereen onderneemt mee, met Keyport als netwerkpartner, verbinder en aanjager.

Onze adviseurs gaan aan de slag met jouw ondernemersvraag. Ze weten de weg binnen de regio en koppelen actief mensen en middelen aan elkaar. Maak gratis en vrijblijvend een afspraak.

Ton Hagelstein

Programmamanager- & Secretaris Keyport
Jouw adviseur voor: