Skip to main content

Het tekort aan vakmensen in de technische branches loopt op. Werkgevers schreeuwen om mensen. Techniekcoalitie Limburg (TCL) ondersteunt meer dan 1600 Limburgse bedrijven bij hun zoektocht naar gemotiveerde werknemers. . We hebben inmiddels ruim 100 openstaande functies opgehaald. Nieuw is dat we die nu op de website van TCL publiceren. Geïnteresseerden, ook zij-instromers en mensen uit andere beroepen, kunnen reageren. Een arbeidsmarktcoach gaat op zoek naar de juiste match. Voor de werkzoekende zijn hieraan geen kosten verbonden.

Website: www.techniekcoalitielimburg.nl

TCL is een samenwerking van de brancheorganisaties Koninklijke Metaalunie, FME, Techniek Nederland en de opleidingsfondsen OOM , A+O Metalektro en Wij-Techniek. De coalitie werkt samen met de vakbonden zoals FNV, gemeenten, UWV, leer-/werkloketten, de Mbo’s en Hbo’s in Limburg met steun van de Provincie Limburg. Belangrijkste speerpunt is het oplossen van het personeelstekort in de Limburgse maak- en techniekbedrijven.

Zij-instromers en van werk-naar-werk

De coalitie richt zich daarbij op meerdere doelgroepen. Werknemers die door een reorganisatie hun baan verliezen, mensen die om andere redenen op zoek zijn naar een nieuwe werkgever, oudere werkzoekenden en mensen met een zogenoemde afstand tot de arbeidsmarkt. Ook wordt nadrukkelijk gekeken naar werknemers die in andere sectoren werkzaam zijn en naar de techniek willen overstappen. “De krapte op de arbeidsmarkt is onverminderd groot”, aldus Anke Meuffels, namens TCL. “Bijvoorbeeld in de installatiebranche en de metaal. Maar het beeld is divers. In sommige branches zien we uitstroom door reorganisaties of een veranderende markt. Als werkgevers vacatures bij ons melden krijgen we een beter beeld en kunnen we meer doen.”

Coach

Op de TCL-website staan ruim 100 actuele vacatures. Bij de banen worden de bedrijfsnamen bewust niet vermeld. Belangstellenden krijgen eerst een gesprek met een arbeidsmarktcoach van TCL voordat ze naar een bedrijf doorgeleid worden. Anke Meuffels: “Omdat de kans op een match dan veel groter is. Wij kijken samen met bedrijven of werknemers kunnen oversteken. Uitgangspunt is van werk naar werk, behoud van werknemers voor de sector en zij-instroom. Voor eventuele benodigde (bij)scholing wordt meestal met succes een beroep gedaan op de scholingsfondsen in de techniek.”

Verbinden

Gedeputeerde Joost van den Akker (Economie, Onderwijs en Sport) is blij met het initiatief: “de arbeidsmarktcoach van TCL kent de markt en volgt de ontwikkelingen in onze provincie nauwgezet. Door goed naar geïnteresseerden te luisteren, zullen zij zeker partijen met elkaar kunnen verbinden.”