Skip to main content

Vorig jaar zijn wij in Weert gestart met Keyport Meets | Regio in je Rugzak. Dit is een traject waarbij leerlingen uit het voortgezet onderwijs via een digitaal platform in contact komen met bedrijven in de regio. Een van de doelstellingen is om leerlingen te helpen met doelgericht keuzes te maken voor hun toekomstige werkloopbaan, het liefst in de eigen regio.

Voor het zover is, is het belangrijk dat leerlingen zichzelf beter leren kennen en dat ze inzicht krijgen in hun eigen competenties. Hiervoor maken ze tijdens de lessen op school rugzakopdrachten die gebaseerd zijn op de vijf loopbaancompetenties (kwaliteitenreflectie, motievenreflectie, werkexploratie, loopbaanzelfsturing en netwerken).

Aan de hand van de antwoorden van de leerlingen wordt er achter de schermen van het platform een persoonlijk DNA gemaakt. Dit unieke DNA wordt naast informatie gelegd van lokale bedrijven waardoor er matches ontstaan tussen de leerlingen en bedrijven in de regio. Daarna is het natuurlijk de bedoeling dat de leerlingen in contact komen met de bedrijven.

Dat doen ze op het evenement van Keyport Meets | Regio in je Rugzak. Op 1 november 2022 heeft het eerste Keyport Meets | Regio in je Rugzak festival plaats gevonden. Dat was een ware happening waarbij de leerlingen zich daadwerkelijk op een festival waanden. Er waren bedrijven om mee te netwerken, maar ook ontspanningsactiviteiten zoals VR-brillen, silent disco, een klimwand en een escaperoom. Bekijk de video voor een sfeerimpressie.

Honderden leerlingen uit omgeving Weert hebben op deze dag kennisgemaakt met interessante bedrijven uit de regio. De leerlingen waren enthousiast en gedreven om bedrijven te ontmoeten die bij hun eigen interesse pasten. De aanwezige bedrijven maakten gebruik van deze kans om zichzelf op de kaart te zetten.

Na het netwerken zijn alle leerlingen op ervaringsdag gegaan bij één of meerdere van de bedrijven waar ze mee in contact zijn gekomen tijdens het Keyport Meets | Regio in je Rugzak festival.

Evaluatie
Na het eerste jaar is het project goed geëvalueerd. Met alle bevindingen hebben we een doorontwikkeling gemaakt en is er een 2.0 versie van het platform ontstaan. Op dit moment zijn maar liefst 450 leerlingen van de nieuwe lichting van de Philips van Horne na de meivakantie weer gestart en gaan het verbeterde traject doorlopen. Ze  komen in contact met lokale bedrijven en dat helpt hen de goede keuzes te kunnen maken voor hun toekomst, iets wat al vroeg begint bij het maken van de profielkeuzes en vervolgens de stages en/of vervolgopleidingen.

Op dit moment hebben zich al ongeveer 750 bedrijven aangemeld op het platform, maar zijn we nog lang niet compleet. Van eenmanszaken tot multinationals, ieder bedrijf is welkom op het platform. De leerlingen van nu zijn de werkgevers of werknemers van de toekomst. Het is belangrijk dat bedrijven zich laten zien, zodat wij op onze beurt de leerlingen kunnen laten zien wat er allemaal voor mooie bedrijven in de regio te vinden zijn. Het aanmaken van een bedrijfsprofiel is gratis. Klik hiervoor op de onderstaande button.

Aanmaken bedrijfsprofiel


Coen van Diepen
Regio projectleider Weert
Keyport Meets | Regio in je Rugzak


Regio in je Rugzak in het kort

Regio in je rugzak bestaat uit een traject voor leerlingen, bedrijfsleven, onderwijs, vakorganisaties en gemeenten om samen te werken en de uitdagingen aan te gaan op de toekomstige arbeidsmarkt. Door Keyport Meets | Regio in je Rugzak leren jongeren nieuwe vaardigheden zoals netwerken, relatiebeheer en netwerkbenutting, vaardigheden die hen goed van pas komen voor de toekomst. Daarnaast worden enerzijds leerlingen geïnspireerd door het aanbod in de regio en anderzijds kunnen bedrijven zichzelf laten zien aan de nieuwe generatie werknemers. Ook zorgt het project voor verbinding tussen van bedrijfsleven en onderwijs om zo het onderwijs te kunnen versterken met project- en omgevingsonderwijs.