Skip to main content

Een aantal weken geleden organiseerden Maartje Kessels en Dyantha Muller namens Keyport de Keyport – Business Studies Zuyd Hackathon.

HRM-studenten van Hogeschool Zuyd en een aantal leerlingen/studenten van andere opleidingen kregen de kans om deel te nemen aan een unieke hackathon bij MediCura in Nederweert. Er deden ook leerlingen mee uit het middelbaar onderwijs, zoals Minthe en Lonneke, twee Technasiumleerlingen van Het College, dus het was een écht multidisciplinair projectteam. Tijdens de intensieve dag werkte de teams aan praktijkgerichte vraagstukken, met als doel innovatieve oplossingen te bedenken voor actuele HR-uitdagingen. Twee deelnemers, Kai en Audrey, blikken terug op hun ervaring.

‘Je werkt samen aan een echt vraagstuk’
Voor veel studenten was de hackathon een stap buiten hun comfortzone. “In het begin dacht ik: pff, weer een verplichting vanuit school,” geeft Kai eerlijk toe. Maar al snel sloeg zijn gevoel om. “Om samen te werken met een groepje en tot een advies te komen voor een echt praktijkgericht vraagstuk, dat is altijd leuk! Zeker als je ook kunt lachen met je groepje.” Ook Audrey was verrast door de ervaring. “Ik vond de dag bij MediCura erg leuk,” vertelt ze. “Bij de introductieles wist ik nog niet echt wat ik ervan moest verwachten, maar toen we daadwerkelijk aan de slag gingen, vond ik het veel leuker dan een fictieve casus of theoretische les.”

Innovatieve oplossingen voor duurzame inzetbaarheid
Het doel van de hackathon was duidelijk: kom in slechts een paar uur met een bruikbaar advies waar bedrijven zoals Helder! Personeelsmanagement, Heerschap Groep, ETF en Medicura écht mee aan de slag kunnen écht mee aan de slag kunnen. “In het begin denk je: hoe gaan we dat ooit voor elkaar krijgen in zo’n korte tijd? Maar door verschillende brainstormsessies, waarbij we de vraag vanuit verschillende invalshoeken bekeken, kwamen we steeds dichter bij een goed idee,” aldus Kai.

Een belangrijk thema tijdens de hackathon was duurzame inzetbaarheid. De groep van Kai bedacht een dobbelspel waarin bedrijven door vragen te beantwoorden inzicht krijgen in hun aanpak van thema’s als autonomie, werksfeer en doorgroeimogelijkheden. “Het idee ontstond nadat een van onze groepsleden een dobbelsteen met vragen zag liggen in de kantine bij MediCura,” legt Kai uit. “Zo kwamen we op het idee om de zes vlakken van een dobbelsteen te koppelen aan thema’s die wij als toekomstige werknemers belangrijk vinden”.

Audrey’s groep pakte het anders aan. Zij ontwikkelden een interactieve dag, vergelijkbaar met de hackathon zelf, waarin werknemers en leidinggevenden samen op zoek gaan naar oplossingen voor HR-uitdagingen. “We merkten zelf hoe effectief deze manier van werken is en wilden dat ook toepassen voor medewerkers,” aldus Audrey. Naast deze interactieve aanpak bedachten ze aanvullende opties, zoals begeleiding door een personal trainer of een sporthorloge.

Lessen voor de toekomst
De inzichten die de studenten opdeden, sluiten naadloos aan op hun opleiding Human Resource Management. “We hebben bijvoorbeeld al eerder projecten over duurzame inzetbaarheid gedaan,” vertelt Audrey. Kai herkent dit ook: “Deze hackathon sluit één-op-één aan op wat we tijdens de opleiding behandelen. We konden onze kennis direct toepassen.”

Een blik op de toekomst
De hackathon gaf de studenten niet alleen inzicht in HR-thema’s, maar ook in hun eigen ontwikkelpunten. “De volgende keer wil ik meer een leidende rol innemen,” zegt Kai. “Ik heb gemerkt dat je soms echt iemand nodig hebt die de kar trekt, vooral omdat de tijd beperkt is.” Ook Audrey blikt vooruit: “Ik zou er de volgende keer open minded in gaan. Nu had ik van tevoren een beeld gevormd van wat een hackathon is, maar dat bleek toch heel anders te zijn.”

Concreet advies voor werkgevers
Beide studenten hadden een helder advies voor werkgevers over het werven van de nieuwe generatie. Audrey benadrukt het belang van aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en ontwikkelingsmogelijkheden. “Onderzoek wat de wensen zijn van deze generatie, zodat je hier goed op kunt inspelen.” Kai legt de nadruk op bedrijfsidentiteit. “Creëer een identiteit waar mensen onderdeel van willen uitmaken. Het gras kan altijd groener lijken bij de buren, maar een sterke identiteit maakt het verschil.”

Samenwerking met Keyport
De samenwerking tussen Keyport, de opleiding HRM en bedrijven als MediCura is volgens de studenten waardevol. “Keyport kan een brug vormen tussen theorie en praktijk,” zegt Kai. Audrey vindt de hackathon al een sterk initiatief, maar ziet mogelijkheden voor extra introductielessen. “Misschien dat er vooraf meer informatie kan worden gegeven over de bedrijven en de casus, zodat je nog gerichter aan de slag kunt.”

De hackathon laat zien hoe de samenwerking tussen onderwijs/studenten, bedrijven en Keyport leidt tot verfrissende ideeën én nieuwe kansen voor de toekomst. Door studenten uit te dagen met echte praktijkvraagstukken, ontstaat er niet alleen innovatie, maar geef je aankomend HR-talent ook meteen een springplank naar het bedrijfsleven.

Trots op het resultaat
Zowel Kai als Audrey kijken met trots terug op de hackathon. “De ideeën die ontstaan tijdens dit soort projecten, kun je later zelf als professional weer meenemen,” zegt Kai. “Je hoeft niet altijd het wiel opnieuw uit te vinden.” Audrey is het hiermee eens: “Je leert anders te denken en dat is heel waardevol voor de toekomst.”

Ben je ondernemer en wil je meer weten of meedoen aan een volgende hackathon? Neem dan contact op met Maartje Kessels!

Ik ga je verder helpen

Wil je in een persoonlijk gesprek ontdekken wat Keyport voor je kan betekenen? Neem dan contact met mij op.

Maartje Kessels

Business Developer Educatie