Skip to main content

Afgelopen week vond de officiële lancering plaats van Keyport Meets | Regio in je Rugzak, een nieuw project waarin onderwijs structureel met het regionale bedrijfsleven wordt verbonden. De lancering vond plaats door het aanbieden van de symbolische rugzak aan bestuurders van de samenwerkende partijen. Projectleider en bedenker Paul van Lienen legt uit waarom juist dit een uniek project is: “Samen leerlingen laten zien wat de regio aan kansen en mogelijkheden te bieden heeft, maakt kiezen voor een arbeidstoekomst in de eigen regio aantrekkelijker. Een fabriek blijft immers maar een fabriek tot je laat zien welke beroepen er allemaal achter de muur aanwezig zijn. Pas dan wordt de fabriek een toekomstige werkgever.”

Foto v.l.n.r. Ruben Hulleman (LVO Weert) Ton Hagelstein (Keyport) Thieu Kikken (SOML) en Ellen Laeven (Citaverde)

Belang

Al jaren wordt geprobeerd om het onderwijs en bedrijfsleven beter aan elkaar te koppelen. Alle partijen zien het belang en willen dus graag met elkaar samenwerken, maar de praktijk blijkt vaak weerbarstig. Toch is het voor leerlingen belangrijk om toegang te krijgen tot de beroepspraktijk. Alleen zo kunnen ze een weloverwogen studie- en beroepskeuze maken. Op het moment dat leerlingen een richting moeten kiezen op de middelbare school, weten veel leerlingen immers nog helemaal niet welke beroepen ze in de toekomst zouden kunnen uitoefenen. Door ze een beeld te geven van de verschillende aanwezige beroepen en bedrijven in de regio, kunnen ze een betere keuze maken.

Matches op basis van interesses

Dat beeld krijgen leerlingen middels Keyport Meets | Regio in je Rugzak. Maar leerlingen gaan met Keyport Meets | Regio in je Rugzak niet zomaar naar bedrijven toe. Leerlingen vullen eerst een persoonlijk digitaal profiel. Daarmee kan de slimme software van Regio in je Rugzak matches maken met verschillende beroepen en bedrijven die passen bij de leerlingen. Op deze manier bezoeken leerlingen niet alleen bedrijven die ze al goed kennen, maar komen ze ook in contact met andere bedrijven en beroepen waar hun interesse ligt.

Ton Hagelstein, programmamanager van Keyport: Keyport Meets | Regio in je Rugzak draagt niet alleen bij aan het zichtbaar maken van de carrièrekansen bij het innovatief MKB (midden- en kleinbedrijf) in de regio. Het helpt vmbo-, havo- en vwo-leerlingen ook bij het oriënteren op hun toekomstige rol als werknemer en het maken van de juiste opleidingskeuze die nodig is om hun carrièrewensen te kunnen verwezenlijken. En dat op een manier die 100% aansluit bij de belevingswereld van de leerlingen.”

Samenwerking

Onderwijsstichtingen SOML, LVO Weert en Citaverde zijn enthousiast en hebben zich verbonden aan Keyport Meets | Regio in je rugzak. Voor Thieu Kikken, voorzitter van het College van Bestuur van SOML, is het traject een ideale aanwinst. “Regio in je Rugzak laat alle leerlingen van vmbo tot en met vwo op een moderne manier ontdekken welke mooie bedrijven er in de Keyport-gemeenten werkzaam zijn. Door goede matches draagt Regio in je Rugzak bij aan positieve studie- en loopbaankeuzes en daardoor ook aan behoud van talent voor en in de regio.”

Vanaf komend schooljaar gaan leerlingen actief aan de slag met Keyport Meets |Regio in je Rugzak op de verschillende scholen van SOML, LVO en Citaverde. Bedrijven en organisaties die geïnteresseerd zijn in het traject kunnen zich aanmelden voor een profiel bij Keyport Meets|Regio in je Rugzak via www.regioinjerugzak.nl.

Je rugzak vol ervaringen is de sleutel naar de toekomst.