Skip to main content

“Wij zouden mee doen aan het Beroepenfeest dit voorjaar,” vertelt Suzanne Seuren van Interduct. “Dat ging vanwege Corona niet door.

Samen met Jos Meessen van MeetTheYoungsters hebben we gekeken naar wat er wél kan. Hij organiseerde in opdracht van Keyport een online stagemarkt. Daar hadden we een speeddate met student Niek. Een topper. Ik denk dat we hem niet meer willen laten gaan.”

Suzanne Seuren is verantwoordelijk voor de opleidingen en stages bij Ventilatietechniekspecialist Interduct. Interduct heeft zes locaties in Ittervoort en twee in Haelen. Daarnaast zijn ze gevestigd in Zwolle, Snelrewaard en België. Het Beroepenfeest is een event waar vmbo scholieren kennis maken met het lokale bedrijfsleven. Jos Meessen is een van de matchmakers tijdens dat event en daarnaast initiatiefnemer van Meet The Youngsters (MTY). Een online platform met meer dan 8.000 Havo, VMBO, MBO, HBO en WO studentprofielen en meer dan 400 bedrijven.

“Interessant!” vond Suzanne. “Ik maakte voor Interduct een bedrijfsprofiel aan en we besloten mee te doen met de online stagemarkt dit voorjaar.”

Die online stagemarkt werd door MTY in no time georganiseerd toen bleek dat vanwege corona de meeste stagiaires naar huis werden gestuurd. ”Laten we dan in elk geval voorsorteren op de stages in het nieuwe schooljaar,” licht Jos Meessen toe.“ Met online speeddates tussen studenten die op zoek zijn en bedrijven die een opdracht hebben.” Het bleek een schot in de roos!

Suzanne: “Wij waren niet eens echt op zoek naar een stagiair, maar ik raakte aan de praat met Niek. Een enthousiaste, nieuwsgierige student met een kennis van productontwerp én van techniek. Die wil ik heel graag in huis halen, die afstudeerplek die vinden we intern wel!”


Niek Kleuskens volgt twee opleidingen. “Ik begon met Industrieel Product Ontwerpen bij Fontys in Venlo en merkte al snel dat ik meer met mijn technische kennis wilde doen. In overleg met school heb ik een aangepast traject samengesteld om in vijf en een half jaar twee volwaardige hbo bachelors af te ronden. Dit voorjaar had ik een afstudeeropdracht bij Staco in Reuver. Daar heb ik een nieuw product ontwikkeld om roostertechnologie voor vloeren  toe te passen in gevelbekleding.” – Goed voor afstudeercijfer 10!  – “Bij Interduct sluit ik mijn studie Werktuigbouwkunde af. Ik werk mee aan een productinnovatie. Interduct wil alle apparatuur voor koel- en warmtetechniek – denk aan ventilatie, de cv, de vloerverwarming – in één centrale kast integreren. Die maken we in ons productiebedrijf en plaatsen we vervolgens als een geheel in de nieuwbouwwoning.”

Interduct over jong talent
“Ventilatie is een relatief onbekend vakgebied”, vervolgt Suzanne. “Dat is door de coronacrisis wel veranderd. Voor ons zijn het drukke tijden. En waar we tijdens de eerste coronagolf alle stagiaires naar huis hebben gestuurd, proberen we ze nu aan het werk te houden. Dat is voor de studenten maar ook voor onszelf van belang. Vandaar ook dat we gastcolleges geven bij bijvoorbeeld Gilde Opleidingen en dat we regelmatig studenten ontvangen voor een rondleiding. Nu fysieke ontmoetingen niet kunnen, gaan we graag over op online.”

Keyport over de regionale arbeidsmarkt
Inspelen op de arbeidsmarkt blijft een belangrijk regionaal speerpunt. Keyport programmamanager Ton Hagelstein licht toe: “De beroepsbevolking in deze regio neemt met 18.000 mensen af. Tegelijkertijd is er een vervangingsvraag van 17.000 mensen. Dus ondanks de coronacrisis, zullen we nú moeten investeren om deze regio toekomstbestendig te maken. Een project zoals MeetTheYoungsters speelt daarop in. Ondernemers kunnen eenvoudig aansluiten.”

Jong talent over MeetTheYoungsters
Het doel van MTY is behoud van jong talent voor de regio door de carrièrekansen –  die er bij het regionale bedrijfsleven volop zijn – zichtbaar te maken bij studenten. Zoals bij Niek: “Ik kwam voor het eerst in contact met MTY tijdens de carrièredag bij Fontys in 2019. Dat was nog gewoon fysiek; een persoonlijk gesprek aan een infostand. Ik vond het meteen interessant, heb een profiel aangemaakt en tijdens de speeddate dit voorjaar kwam ik toevallig in contact met Interduct. Ik wilde graag afstuderen bij een bedrijf in de buurt van waar ik woon. Ik heb minder reistijd en meer dan genoeg uitdaging. Een echte klik. Het zou zomaar kunnen dat ik na mijn afstuderen nog even blijf.”