Skip to main content


Limburgse subsidie voor revolutionaire innovatieve borstonderzoek methode

In Nederland wordt er jaarlijks bij z’n 13.200 vrouwen borstkanker wordt geconstateerd. Volgens cijfers van Pink Ribbon krijgt in Nederland 1 op de 7 vrouwen borstkanker en sterven er jaarlijks meer dan 3.000 mensen aan de gevolgen hiervan. Daarom is Nederland in 1989 gestart met het preventief onderzoeken van Nederlandse vrouwen tussen de 50 en 75 jaar. Dit gebeurt in principe door middel van een mammografie.

Echter ervaren veel vrouwen het maken van een mammografie als pijnlijk en vrouwonvriendelijk. Daarnaast kan een Mammografie niet uitgevoerd worden bij vrouwen jonger dan 50 jaar, omdat deze hiervoor een te hoge borstdensiteit (dicht borstweefsel) hebben. Een ander nadeel is ook dat er röntgenstraling gebruikt wordt wat in zichzelf gezondheidsrisico’s meebrengt.

Het in het Innovatie Centrum Weert gevestigde bedrijf Delseni is begonnen met de ontwikkeling van een nieuwe screeningsmethode die deze nadelen weg kan nemen. Deze screeningsmethode, genaamd de Dense Mamma Screening (DMS), kan vrouwen met een hoge densiteit op een veilige, betrouwbare en snelle manier onderzoeken op afwijkingen in het borstweefsel.

Technisch directeur Ton Kleeven vertelt: “deze nieuwe methode is met recht een vrouwvriendelijke methode voor borstscreening. Afwijkingen die verdacht zijn en/of om andere redenen aandacht verdienen worden zichtbaar gemaakt, binnen slechts 10 minuten. Waarbij het screenen zelf ongeveer 10 seconden duurt. Het resultaat wordt direct automatisch zichtbaar, waardoor de client direct te weten komt of er afwijkingen aanwezig zijn of niet”.

Om de ontwikkeling van de DMS te bekostigen is Ton Kleeven  op zoek naar subsidiemogelijkheden. Samen met subsidieadviesbureau TRIAS kwam hij uit bij de LimburgMakers regeling van het LIOF.

TRIAS inschakelen via Startfeefonds Keyport

Bedrijven zoals Delseni kunnen TRIAS inschakelen voor subsidieadvies en hulp bij het aanvragen. Met het startfeefonds Keyport-TRIAS financiert Keyport 50% van het advies- en aanvraagtraject voor. Als de subsidie vervolgens wordt toegekend, betaalt u het startfee bedrag weer terug zodat het geld opnieuw beschikbaar komt voor andere ondernemers.

LimburgToekomstbestendig

Inmiddels heeft het LIOF de opvolger van de LimburgMakers programma gepresenteerd, namelijk LimburgToekomstbestendig. Innovaties van bedrijven die gericht zijn op het bijdragen aan een economische structuur die meer toekomstbestendig is voor Limburg komen in aanmerking. De projecten moeten een maatschappelijke impact hebben en economisch rendement opleveren. Slim, duurzaam en gezond zijn onderwerpen die centraal staan binnen het programma.

Ondernemers kunnen een innovatieproject subsidie bij het LIOF aanvragen voor het ontwikkelen van een prototype. De subsidie bedraag maximaal 35% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 50.000. De eerstvolgende deadline binnen het programma is 6 oktober 2021. Ook in 2022 worden er nog openstellingen verwacht!

Graag meer weten over deze subsidiekans? Neem dan contact op met één van de adviseurs van TRIAS door een mail te sturen naar info@trias-subsidie.nl of bel naar 077-3560100. En laat uw innovatieproject een succes worden!