Nieuws
Time to get serious

Time to get serious

17 september 2020
Categorie: Innovatie, Maakindustrie, Onderwijs

Op 16 september j.l. vond de officiële lancering plaats van It’s a Serious Game! Een initiatief van vooruitstrevende partners uit de industrie, dat gamificatie inzet om kennis en vaardigheden van medewerkers te versterken. It’s a Serious Game! is een van de 48 projecten verkozen tot beste MKB Idee 2019. In het leven geroepen door de overheid om verder in te zetten op scholing en ontwikkeling. Met de officiële lancering wordt het startsein gegeven voor een tour langs diverse scholen, bedrijven en evenementen in de regio. Met als doel bestaande en toekomstige medewerkers te inspireren én kennis te laten maken met de nieuwste technieken en ontwikkelingen binnen de technische sector.

Grote uitdagingen
De technische sector staat voor diverse grote uitdagingen. Naast een groeiend tekort aan gekwalificeerd technisch personeel, veranderen technologische ontwikkelingen zoals digitalisering en robotisering het bestaande beroepenlandschap substantieel. En ook de ontwikkelingen op het gebied van klimaat- en energietransitie zijn van grote invloed op de technische sector. De bedrijven ProfCore, Perfact Group, Meet the Youngsters en Soapbox Jongerenmarketing hebben de samenwerking opgezocht en zetten in op scholing en ontwikkeling.

Slimme algoritmes
De samenwerking en daarbij ontvangen MKB-subsidie heeft geleid tot de ontwikkeling van innovatief, nieuw en eigentijds scholingsmateriaal. Zo geeft een Portable Living Lab, zowel fysiek alsook in virtual reality beschikbaar, een blik in de toekomstige mogelijkheden van smart industrie. In een compacte proeffabriek (Portable Living Lab) komen alle technologieën uit industrie 4.0 samen en ervaart de gebruiker hoe slimme algoritmes onderhoud voorspelbaar maken. Zodat fabrieken kunnen blijven draaien zonder storingen.

Realistisch beeld
Daarnaast biedt een eigentijdse mobiele escaperoom, ingericht als snoepfabriek, een realistisch beeld van het werk als procesoperator in de foodsector. Door het oplossen van een systeemstoring ervaart de gebruiker welke invloeden er zijn ten aanzien van energieverbruik. Een ontwikkeling die ook het beroep van procesoperators gaat raken. Dit alles aangevuld met virtual reality-films en gastlessen, maken de ‘experience’ voor bestaande en toekomstige medewerkers compleet. Via virtual reality bevindt de kijker zich een ogenblik in echte werksituaties, een unieke ervaring.

Tot slot bieden de gastlessen een stukje voorlichting ten aanzien van loopbaanperspectieven en doorgroeimogelijkheden, met name van belang voor het nieuwe talent dat vaak een vertekend beeld heeft van de verschillende beroepen en mogelijkheden.

timetogetserious-collage.jpg
1,2 en 4: Impressie mobiele Escaperoom ingericht als snoepfabriek.
Foto's 3: (Links onder) Impressie van virtuele Portable Living Lab en Virtual Reality Experience

Verandering van tijdperk
“We leven niet in een tijdperk van veranderingen, maar in een verandering van tijdperk’, aldus Ivo Schils van ProfCore. “De procesindustrie staat voor grote uitdagingen en de grootste uitdaging is wellicht het opleiden van huidige en toekomstige medewerkers. Een cruciale stap om veranderingen voor te blijven”.

Coppe Sturmans, Perfact Group, vult aan “goed personeel wordt niet alleen schaarser, er worden ook andere eisen aan hen gesteld door technologische veranderingen. Met dit initiatief nemen we onze medewerkers, jongeren en zij-instromers mee in die verandering. Bovendien is het een goede manier om nieuw talent enthousiast te maken voor de technische sector!”

Ook Hans Heijnen, bestuurslid van de Limburgse Werkgevers Vereniging, onderstreept het belang van Serious Gaming om jongeren te interesseren voor de techniek én om jongeren en bestaande medewerkers te laten ervaren welke nieuwe technieken binnen afzienbare tijd beschikbaar gaan komen op de werkplekken.

Tot slot vult Jos Meessen van Meet The Youngsters aan: “Het is mooi om in deze samenwerkingsvorm een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de industrie. Het gebruik van de materialen is kosteloos en de uitvoering op locatie wordt geheel door de betrokken partners verzorgd. Zo willen wij ons steentje bijdragen en investeren in menselijk kapitaal.”

Wilt u met uw bedrijf of school deelnemen aan ‘It’s a Serious Game!’?
Neem dan contact op via info@meettheyougsters.nl of vul het aanvraagformulier in op de website www.meettheyoungsters.nl/seriousgame

NOTE:
It’s a Serious Game! is een van de 48 projecten dat verkozen is tot beste MKB Idee 2019. Op 2 december vorig jaar namen Meet The Youngsters, Perfact Group en ProfCore de subsidie in ontvangst uit handen van Mona Keijzer, staatsecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Met deze regeling wil de overheid MKB-ers stimuleren meer te investeren in scholing en ontwikkeling van huidig en toekomstig werkenden.

It’s a Serious Game! is een gezamenlijk initiatief van de bedrijven Perfact Group (www.perfact-group.com), ProfCore (www.profcore.nl), Meet the Youngsters (www.meettheyoungsters.nl) en SoapBox (www.soapbox.nl).
Meet The Youngsters is mede mogelijk gemaakt door Keyport.


Nog niet ingeschreven voor de Keynote nieuwsbrief?

Thema’s: Arbeidsmarktoptimalisatie, Ondernemerschap, Innovatie en met nieuws over: Workshops en Seminars. Schrijf je in voor de Keynote nieuwsbrief.

Terug

Magazine-blokjev2.png

agenda
Agenda

Open Brains sessies digital! - doe mee!

Innovatie, Ondernemerschap
30 oktober 2020 Aanvang 08:30 Einde 09:30
OPEN BRAINS DIGITAL! – Je wekelijkse dosis inspiratie maar dan vanuit huis via je eigen beeldscherm. Zorg jij voor een laptop met werkende internetverbinding en een goede kop koffie voor jezelf? Zor... Lees meer

Masterclass: Future Proof Ondernemen & Hoe kom ik de crisis door

Ondernemerschap
1 november 2020
BITL Academy – Ondertussen hebben we circa 1.200 bedrijven geholpen en 100 deelnemers in masterclasses mogen verwelkomen. Met trots presenteren we je het BITL Academy aanbod voor november en december ... Lees meer

Workshop – Gastvrijheid in coronatijd

Ondernemerschap
2 november 2020 Aanvang 19:00 Einde 20:00
DATUM: 2 november 2020 TIJDSTIP: 19.00 - 20.00 UUR LOCATIE: ONLINE - THUIS VANUIT JE PC OF IPAD Spelenderwijs word je tijdens dit webinar geïnformeerd en geïnspireerd over 'gastvrijheid in coronatijd... Lees meer

Werk aan de winkel – Online Live Event

Ondernemerschap
16 november 2020 Aanvang 19:30 Einde 21:00
Wat kan jij als retailer leren van de klantvriendelijkheid en klantgerichtheid van de Efteling (winnaar meest klantvriendelijke onderneming 2019). We willen jou blik verruimen, je laten leren van 'bes... Lees meer

Samen naar een circulaire agro sector

Agri, Ondernemerschap
18 november 2020 Aanvang 17:00 Einde 19:00
De agro sector is in Limburg sterk vertegenwoordigd. Veel innovaties vinden hier hun oorsprong. Op initiatief van deze ondernemers zelf, organiseren we een bijeenkomst om samen te brainstormen hoe cir... Lees meer
Bekijk agenda-overzicht
Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de 2 wekelijkse keynote nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de regio. Je ontvangt voor de inschrijving een opting-in e-mail die je moet bevestigen.

Stichting Keyport 2020, Postbus 950, 6000 AZ Weert
Menu