Nieuws
Taltechniek, ETF en Rijvers doen het al…

Taltechniek, ETF en Rijvers doen het al…

10 maart 2020
Categorie: Maakindustrie, Onderwijs

Jong talent enthousiasmeren voor techniek? Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Vandaar dit project van het MakeTech Platform : het programma Wetenschap en Techniek benadert de scholen, techniekatelier SparkTech Lab ontwikkelt de opdracht en begeleidt het proces. Het enige wat je als ondernemer hoeft te doen is: een gastles geven op school en de kinderen rondleiden in je bedrijf. Naast veel enthousiasme en energie, krijg je er verrassend creatieve ideeën voor terug!

Chris Wiermans, directeur van Rijvers kan dat beamen. Rijvers is toeleverancier voor de internationale meubel- en projectindustrie, trotse finalist van de Konnekt’os MVO prijs en actief in het Keyportproject Duurzaam Ondernemen.

“Jong geleerd is oud gedaan. Met afval scheiden moet je vroeg beginnen. Onze opdracht was: bedenk een nieuw afvalscheidingsysteem. Dit kan een afvalbak zijn voor in de klas of voor op de speelplaats. Zorg er in elk geval voor dat je iets ontwerpt, waardoor het zelfs voor kleuters leuk wordt om te leren hoe je afval moet scheiden. Tijdens de gastles op school heb ik filmpjes laten zien over wat er met afval gebeurt. En de kinderen kregen een kijkje in de keuken van ons bedrijf.“

Werken aan bedrijfsbekendheid
“Zo draagt het MakeTech project indirect bij aan de bekendheid van bedrijven in de regio,” Jack Peeters van Spark Tech Lab: “Er komen immers ook een aantal ouders en leerkrachten mee en die vertellen s‘avonds thuis aan de keukentafel over wat ze allemaal gezien hebben. Aan het project van Rijvers hebben drie basisscholen (Neeritter, Ospel en Weert) meegedaan ”

spark_tech_0021.jpg
Foto: WdG – Bij het Spark Tech Lab in Weert vond de eindpresentatie plaats van, de door leerlingen ontworpen, afvalscheidingsysteem.

Samenwerken met Spark Tech Lab

Over het verder begeleiden van de opdracht bij het Spark Tech Lab: “Eigenlijk komt het erop neer dat de kinderen (groep 7/8) in teamverband en in het klein het bedrijf Rijvers naspelen. Ontwerpen, kostencalculatie, overleg en bouwen, alle facetten van het bedrijf komen aan bod. De looptijd van het project is 6 weken. In de eerste week bezocht Chris Wiermans (Rijvers) de scholen om uitleg te geven over afvalscheiding. In week 2 bezochten de kinderen het bedrijf Rijvers en kregen ze een rondleiding in het bedrijf. Naast de werkplaats en magazijn werden ze ontvangen op de ontwerp afdeling en de rekenkamer. Week 3 stond in het teken van het bezoek van onze begeleider Joss Mennen aan de scholen. Hij licht toe wat er van ze verwacht wordt, waarna ze kunnen starten met ontwerpen. Hierna volgen twee weken waarin de kinderen op het Spark Tech Lab hun ontwerp gaan bouwen. Op school werken ze het verder af en bereiden ze hun presentatie voor. In week 6 wordt het winnend ontwerp gekozen tijdens de finale op het Spark Tech Lab.”

ETF en Groba
Voor het winnende team stelde Rijvers een scheidingsprullenbak beschikbaar. Jack: “En de winnede klas wordt hier uitgenodigd voor een vervolgworkshop naar keuze.” De volgende bedrijven die samen met het techniekatelier aan de slag gaan met een project zijn ETF Machinefabriek en Groba Kaasmachines uit Nederweert.


Nog niet ingeschreven voor de Keynote nieuwsbrief?

Thema’s: Arbeidsmarktoptimalisatie, Ondernemerschap, Innovatie en met nieuws over: Workshops en Seminars. Schrijf je in voor de Keynote nieuwsbrief.

 

Terug

Magazine-blokjev2.png

agenda
Agenda

16 juni webinar hybride techniekopleiders

Maakindustrie, Onderwijs
16 juni 2020 Aanvang 19:00 Einde 21:00
Wil jij ook je werk in de techniek combineren met lesgeven? Of wil je groeien als vraagbaak binnen je eigen bedrijf? Laat je informeren over de mogelijkheden en meld je aan voor het webinar op 16 juni... Lees meer

01 oktober 2020 – Circulair ondernemen, aan de slag!

Ondernemerschap
1 oktober 2020
De transitie naar een circulaire economie is in volle gang en er liggen enorm veel kansen voor het bedrijfsleven om aan de slag te gaan met circulaire economie. Ookal heb je enkel een kantoor!!! Deze... Lees meer
Bekijk agenda-overzicht
Nieuwsbrief

Schrijf u hier in voor de 2 wekelijkse keynote nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de regio. U ontvangt voor de inschrijving een opting-in e-mail die u moet bevestigen.

Stichting Keyport 2020, Postbus 950, 6000 AZ Weert
Menu