Skip to main content

Strabag is altijd op zoek naar innovatie in duurzaamheid. ”We doen al veel op dat vlak. De allergrootste besparing in CO2 is wel dat 90% van onze grondstoffen binnen een straal van 20 km wordt gewonnen. Weinig transport dus!” Strabag heeft locaties in Herten en Roermond, en wint grondstoffen uit de Maas. De materieeldienst en civiele betonbouw zitten in Horst en Nieuwendijk. Bedrijfsleider Asfalt Danny Quax licht toe: “Het begint met een bewuste keuze maken voor circulariteit en duurzaamheid. Onvermijdelijk voor de toekomst van elk bedrijf, als je het mij vraagt. Vervolgens moet je het vooral niet te groot maken. Niet bang zijn voor die eerste stap. Gewoon beginnen, je weet nooit wat eruit komt. En soms is dat heel verrassend. We zijn 2 of drie keer bij elkaar geweest en dat heeft geleid tot een nieuwe, nog niet eerder ontdekte, circulaire kans.”

Strabag is een fullservice bedrijf in infrastructurele projecten. Actief in nieuwbouw, vernieuwbouw en renovatie door heel Nederland. “Wij weten wat er binnen de infra nodig is, zowel functioneel als op het vlak van duurzaamheid. En omdat we beschikken over een eigen asfaltcentrale in Roermond, fungeren we als onafhankelijk expert bij elk asfaltvraagstuk.”

Over softwaretool InduSym en circulaire matches
“Ik zag een brochure liggen over Moonen Packaging en InduSym. Ik heb gebeld met projectleider Renske Cox –  Business Developer bij Keyport –  en samen zijn we door ons bedrijf gelopen. We hebben de processen in kaart gebracht en gekeken naar grondstoffen en reststromen. Een van onze grondstoffen is steenslag. Renske wist dat er in Zuidoost Nederland veel bedrijven zitten die keukenbladen maken van graniet en natuursteen en kampen met 30% afval. Dat bracht ons op het idee om te onderzoeken of dat afval geschikt zou zijn als grondstof voor asfalt. Eerst hebben we dat op kleine schaal in ons eigen laboratorium onderzocht. De kwalitatief bleek te voldoen. Vervolgens hebben we het samen met Jetstone getest in het productieproces. En ook daarvan was de uitslag positief. Nu nog op zoek naar volume en dan kunnen we er echt mee aan de slag.”

Natuursteenafval gezocht dus! Als iemand daar een tip of een idee over heeft? Dan horen we graag!

Softwaretool InduSym is een soort marktplaats voor afval. Door middel van een scan wordt het aanbod rest- en energiestromen in kaart gebracht. De database legt matches: bedrijven die het ‘afval’ kunnen gebruiken als grondstof. Zo ontstaat een cirkel zonder afval en worden bedrijventerreinen milieuvriendelijker.

Danny: “We gaan nog aan de slag met de verdere uitwerking van de tool. Dan kun je denken aan het inzamelen van koffiedrab, gebruik van duurzame koffiebekers, verzamelen van pallets of het optimaliseren van energieverbruik. Waar het dan vooral ook om gaat is wat je op een industrieterrein samen met de andere ondernemers kunt doen. En ook daar hebben we al de nodige stappen gezet.“

Workshop circulariteit in de betonindustrie
Strabag en Kalle en Bakker zitten samen in de Werkgroep circulariteit en duurzaamheid.” Op 22 september 2020 organiseert Keyport een inspiratiesessie over duurzaamheid bij Kalle en Bakker. Over de toekomst van de betonindustrie, inclusief een mini-workshop van CIRCO over circulariteit en innovatie.


Nog niet ingeschreven voor de Keynote nieuwsbrief?
Thema’s: Arbeidsmarktoptimalisatie, Ondernemerschap, Innovatie, Duurzaamheid en met nieuws over: Workshops en Seminars. Schrijf je in voor de Keynote nieuwsbrief.