Nieuws
Ondernemen in crisistijd: wendbaar blijven met Keyport

Ondernemen in crisistijd: wendbaar blijven met Keyport

14 juli 2020
Categorie: Innovatie, Ondernemerschap

De impact van de coronacrisis is enorm. Netwerkorganisatie Keyport anticipeert, biedt inzicht en overzicht, verbindt initiatieven en faciliteert nieuwe ideeën.


Programmamanager Ton Hagelstein licht toe: “Wendbaar en veerkrachtig spelen we samen met onze partners in op wat de markt nu nodig heeft. Dat is de strategie die we altijd al hanteren. En die ook in deze tijd tot mooie initiatieven heeft geleid. Online, interactief. En doelgericht. We brengen ze graag voor het voetlicht.”

MTY_Algemeen-NIEUW.jpg
V.l.n.r. Guus Urlings, Ton Hagelstein, Gé Moonen, Jos Meessen, Yordin Cleiren (vooraan) en Alaa Issa (achteraan)

Online Stagemarkt

MeetTheYoungsters
Initiatiefnemer Jos Meessen van MeetTheYoungsters: “Normaal gesproken organiseren we evenementen zoals Tour de Limburg en de Carrièredagen. En we helpen als matchmaker mee met VMBO on stage. Dat zijn allemaal activiteiten waar studenten en bedrijven elkaar fysiek ontmoeten. Nu dat allemaal niet door kon gaan en veel studenten van stage naar huis werden gestuurd, wilden we in elk geval iets doen voor het nieuwe schooljaar. Dat was aanleiding voor de Online Stagemarkt.”

De Online Stagemarkt vond plaats op 2 juni. Tientallen bedrijven presenteerden zich met een bedrijfsprofiel en/of video op meettheyoungsters.nl/projecten/keyport. Studenten schreven zich in voor een pitch bij het bedrijf van hun keuze met aansluitend de online speeddate. Vanuit de circa 80 speeddates worden talrijke matches gemaakt en stageplekken ingevuld. Zo is Stienen Bedrijfselektronika BV erg enthousiast over de pitch van een student Mechatronica. Daar gaan we sowieso mee verder!

MeetTheYoungsters
MeetTheYoungsters is gestart als Keyport project en uitgegroeid tot het grootste online platform met 7000 studentprofielen en 380 deelnemende bedrijven in Limburg en directe omgeving. In de komende maanden wordt MeetTheYoungsters o.a. uitgerold naar Noord-Brabant. Een van de projecten waarmee ze Limburgse bedrijven op de kaart zetten, is de jaarlijkse Aantrekkelijkste Werkgever Van Limburg verkiezing.

Programmamanager Keyport Ton Hagelstein: “Met de Online Stagemarkt spelen we niet alleen in op een acute behoefte van het onderwijs en studenten. Het sluit ook aan op ons strategisch doel om het regionaal bedrijfsleven beter te profileren en carrièrekansen zichtbaar te maken. Voor het behoud van jong talent voor de regionale arbeidsmarkt. Dit initiatief krijgt dan ook een duurzaam vervolg.”


Business Roadmaps

Webinar Toekomstscenario’s
Kritisch kijken naar je business model? Daar organiseerde Keyport op 20 mei een online webinar over. Het webinar op 20 mei werd gegeven door Jean Paul Urlings en Pedro Nijsen. Pedro gaf een online demonstratie van een dashboard met financiële scenario’s over omzet, liquiditeit en exploitatie. Dat maakte de urgentie van financieel vooruitdenken in één keer duidelijk. Vervolgens nam Jean-Paul de deelnemers in vogelvlucht mee in de kracht van het Business Roadmaps programma. Een aanpak waarmee je de toekomst-scenario’s verder kunt ontwikkelen.

Keyport-webinar-BR2_lr.jpgInhoudelijke feedback
Als voorproefje gingen de deelnemers in kleinere groepen (breakout rooms van Zoom) aan de slag. Met individuele ambities en doelen op een eigen online werkblad. Dat werd onderling besproken en na afloop aangevuld met inhoudelijke feedback.

Voor wie er verder mee aan de slag wil, is er het Business Roadmaps Programma. Ondernemers die eerst willen kennismaken via een webinar, kunnen zich melden bij Jean-Paul Urlings via telefoonnr. 06-82009974 of jpu@bizzdom.biz.

Business Roadmaps programma, nu 50% Keyport korting
Met het Business Roadmaps programma werk je aan een goed doordacht én onderbouwd antwoord op vragen als: welke strategische keuzes heb ik en welke acties horen daar op korte en lange termijn bij? Het resultaat is een helder routeplan op een paar A4’tjes. Niet alleen handig voor jezelf en je medewerkers. Ook voor investeerders en fi nanciers. Kijk voor meer info op www.businessroadmaps.nl

Programmamanager Keyport Ton Hagelstein: “Ondernemers uit de Keyportregio die met hun strategie, toekomstscenario’s en business model aan de slag willen, kunnen nu met vijftig procent korting deelnemen aan het Business Roadmaps programma. Zij betalen tijdelijk slechts 1000 euro in plaats van 2000 euro excl. BTW. Keyport betaalt de rest.”


Open Brains

Your Weekly shot of Innovation
Een ander initiatief dat de slag van fysiek naar online al snel wist te maken. Initiatiefnemer Bart Verlegh vertelt: “Om een goed ecosysteem te ontwikkelen is het belangrijk dat je met elkaar in gesprek bent over innovatie. Wij doen dat elke week, op vrijdagochtend. Je investeert een uurtje tijd en dat levert je minimaal vijftig tips op. Dat is maar liefst één advies per minuut!“

OpenBrains-DFW-2018-1.jpg

Brainstormsessie
Open Brains is een wekelijkse innovatie- en brainstormsessie waar professionals, bedrijven, startups en studenten de kans krijgen hun innovatieve idee te presenteren. Dé kans voor de pitcher om zijn of haar idee om te turnen tot een businessmodel. Dé kans voor het publiek om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen én je eigen netwerk te vergroten. Kijk op www.openbrains.nl

Verlegh vervolgt: “Door de coronacrisis, gingen we noodgedwongen digitaal. En daar zijn we erg enthousiast over geraakt. Het maakt het nog laagdrempeliger.” Om die omslag naar digitaal zo goed mogelijk te maken, kwam Open Brains terecht bij John Welzen van 4Webcom in Montfort. Hij introduceerde het videobel-concept Zoom jaren geleden al met succes in Nederland. Inmiddels al actief in 7 landen. John Welzen: “Om die eerste digitale Open Brains via Zoom te testen heb ik zelf gepitcht. Het is een leuke manier om de juiste vragen gesteld te krijgen. Mijn pitch ging over een nieuw concept dat door het Coronavirus ineens heel actueel werd. Over eenzame ouderen en groepsbezoek op afstand, ingebed in het beleid van de organisatie. Dat zijn we nu samen met relevante organisaties aan het uitrollen.“

Zoom
Welzen verwacht dat Zoom nog een enorme vlucht gaat nemen. “Binnen het onderwijs, en zeker ook voor bedrijven en organisaties in de zorg. Want waarom zou je voor een uurtje bij elkaar komen of iets presenteren als het ook digitaal kan? En wat is eigenlijk de toegevoegde waarde van een accountant als je de jaarrekening, prognoses en business modellen straks allemaal online kunt aanbieden? Een kanaal voor live online sales en dienstverlening vergroot je business scope. Zoom heeft impact op je huidig of toekomstig verdienmodel!“

Programmamanager Keyport Ton Hagelstein: “Naast ‘werk maken van innovatie’ is Open Brains voor ondernemers uit de Keyportregio ook een uitgelezen kans om de brug te slaan naar Brightlands Campus Greenport Venlo. Het concept past meer dan ooit bij wat deze tijd van ondernemers vraagt: kritisch kijken naar je business model. En daar is Open Brains een prima eerste tool voor.”


Crisis Model Canvas

van BITL
Business Innovation Team Limburg (BITL) kwam als eerste op de markt met een praktische tool om je business model aan te passen. Een gesprek met Business Innovation managers John Janssen en David Mevissen van BITL. David Mevissen: “Wij realiseerden ons medio maart al heel snel; dit wordt niet makkelijk. Als je omzet zo drastisch terugloopt – wat voor veel ondernemers het geval was – dan geldt maar een ding: cash is king. Dus ga in gesprek met leveranciers, afnemers en verhuurder en kijk wat je kunt regelen. Dat is vaak veel meer dan je denkt.” Dit leidde tot de ontwikkeling van het Crisis Model Canvas. Een complete toolkit met instructiefi lmpje, een overzicht van trends en ontwikkelingen en een handige toelichting over Crisis Model Canvas. Je kunt zelf aan de slag, of meedoen aan een masterclass.

BITL-team-recent.jpg
Team BITL – 1e van links: John Janssen. 4e van links: David Mevissen.

Kruisbestuiving
David van de Runstraat, eigenaar van Rederij Cascade uit Maasbracht, deed mee aan de masterclass op 19 en 25 mei. “De eerste sessie gaf meteen een goede indruk. Als ondernemer heb je wel ideeën, maar die zijn vaak versnipperd. Het Crisis Model Canvas dwingt je om ze te groeperen, zodat je een blauwdruk krijgt van je strategie. Tijdens de tweede sessie gingen we die aan elkaar presenteren. Er was veel onderlinge kruisbestuiving. Onze actiepunten inspireerden andere deelnemers en wij kwamen in contact met een mogelijk nieuwe leverancier. De business manager van BITL kwam trouwens ook nog met een leuke suggestie: kun je niet, terwijl je vaart, mensen laten zien hoe het er vroeger uit zag. Dat gaan we zeker serieus bekijken. Maar eerst zo goed mogelijk door deze crisis zien te laveren. Wij zijn er klaar voor!“

John Janssen vervolgt: “De positieve verhalen uit de praktijk, het andere geluid. Dát wilden we graag delen.” Intussen heeft BITL tientallen inspirerende podcasts en nieuwsbieven uitgebracht. John: “Ondernemers die een 360 graden draai maken, maar ook mooie inzichten zoals support your locals en het belang van een eigen maakindustrie. Dat stemt
hoopvol!”

Crisis Model Canvas
De online Crisis Model Canvas masterclass is voor Limburgse MKB-ondernemers en wordt zowel via een-op-eengesprekken als in groepsverband aangeboden. Er zijn geen kosten aan verbonden aan.

Programmamanager Keyport Ton Hagelstein: “Keyport werkt nauw samen met BITL. We participeren in elkaars activiteiten en verwijzen ondernemers naar elkaar door. Als we merken dat er een collectieve vraag is, dan organiseren we een Connected Learning sessie. Daar brengen we ondernemers bij elkaar om te leren van frontrunners. Bijvoorbeeld over circulair ondernemen, employee branding of robotisering.”


Nog niet ingeschreven voor de Keynote nieuwsbrief?

Thema’s: Arbeidsmarktoptimalisatie, Ondernemerschap, Innovatie en met nieuws over: Workshops en Seminars. Schrijf je in voor de Keynote nieuwsbrief.

Terug

Magazine-blokjev2.png

agenda
Agenda

16-17 sept Limburg Leads event

Innovatie, Ondernemerschap
16 september 2020
Op 16 en 17 september 2020 vindt in MECC Maastricht wederom Limburg Leads plaats – een uniek B2B event in een unieke regio. Limburg Leads is hét Euregionale platform waar bedrijfsleven, kennisinstelli... Lees meer

Inspiratiesessie Betonindustrie

Maakindustrie, Innovatie, Ondernemerschap
22 september 2020 Aanvang 14:30 Einde 17:00
22 september – Inspiratiesessie Betonindustrie: In de Keyport regio is de betonindustrie sterk vertegenwoordigd. Er zijn maar liefst 15 betonbedrijven actief. Hoe ziet de toekomst eruit voor deze sect... Lees meer

Matchmakers XXL

Innovatie, Onderwijs, Ondernemerschap
24 september 2020
24 september – Matching event. Heb jij een goed innovatief idee en zoek je een partner waarmee je dit verder kunt ontwikkelen? Ben je op zoek naar verdiepende kennis of naar financieringsmogelijkheden... Lees meer

01 oktober 2020 – Circulair ondernemen, aan de slag!

Ondernemerschap
1 oktober 2020
De transitie naar een circulaire economie is in volle gang en er liggen enorm veel kansen voor het bedrijfsleven om aan de slag te gaan met circulaire economie. Ookal heb je enkel een kantoor!!! Deze... Lees meer

05 oktober – Connected Learning sessie: Familiebedrijven bedrijfsoverdracht

Ondernemerschap
5 oktober 2020 Aanvang 17:30 Einde 19:30
Next Generation Keyport, bedrijfsopvolging in een familiebedrijf! – Als je een eigen onderneming hebt, dan komt er een tijd om na te gaan denken over bedrijfsopvolging. Als je kinderen hebt, dan kan h... Lees meer
Bekijk agenda-overzicht
Nieuwsbrief

Schrijf u hier in voor de 2 wekelijkse keynote nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de regio. U ontvangt voor de inschrijving een opting-in e-mail die u moet bevestigen.

Stichting Keyport 2020, Postbus 950, 6000 AZ Weert
Menu