Nieuws
9 mbo’ers van Gilde Opleidingen Venlo leveren hun ontwikkelde producten aan VDL Konings

9 mbo’ers van Gilde Opleidingen Venlo leveren hun ontwikkelde producten aan VDL Konings

3 september 2020
Categorie: Maakindustrie, Onderwijs

Keyport en de maakindustrie. Vier handen op één buik. Goed voor banen, bedrijvigheid en innovatie. Want de maakindustrie van nu is anders dan de maakindustrie van 15 jaar geleden. Denk alleen al aan de opkomst van Smart Industry en Internet of Things.

Door de krachten tussen onderwijs en bedrijfsleven te bundelen, zorgen we voor opleidingskracht die direct in de praktijk inzetbaar is. CIV Maak I Smart Industrie is startpunt, wegwijzer en katapult. Keyport was aanjager van CIV, nu partner in business.

Negen mbo’ers van Gilde Opleidingen Venlo hebben de door hun ontwikkelde producten opgeleverd aan VDL Konings.

Dit is het gevolg van een bijzondere samenwerking tussen VDL Konings en Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Maak en Smart Industrie. Het doel van de samenwerking tussen VDL en het CIV is;

  • verkrijgen van goed opgeleide toekomstige vakmensen met kennis van de laatste technologieën,
  • delen van kennis tussen studenten en medewerkers van VDL passend bij de vraag vanuit het bedrijf.

Foto-persbericht-CIV.jpg

Groei
“We hebben het allemaal als boeiend en leerzaam ervaren”, concluderen zowel Roy Driessen (project engineer bij VDL Konings), Albert de Graaf (docent Gilde Opleidingen) als Raf de Kok en Willem Hermans (vierdejaars mbo-studenten mechatronica). Willem vertelt enthousiast hoe fijn het is om buiten de schoolmuren te leren. In plaats van eerst de voorgeschreven theorie op school te behandelen krijgen de studenten les in het bedrijf, maken gebruik van de aanwezige voorzieningen en leren relevante kennis op te zoeken en te gebruiken. De school en het bedrijf werken samen om de leervraag van de student te beantwoorden. De studenten werken dit projectmatig uit aan de hand van een concrete klantvraag. “Naast les van onze docenten, kregen we ook les van medewerkers van VDL Konings. Dan kun je theorie en praktijk direct samenbrengen. Dit maakt de opleiding veel leuker en interessanter”, aldus Willem

Win-win situatie
Jeroen Boekema (directeur VDL Konings): “Opleiden en doorontwikkelen vinden we erg belangrijk. Deze samenwerking met het CIV heeft ons bedrijf en het beroepsonderwijs dichter bij elkaar gebracht. De jongeren worden opgeleid tot de beste vakmensen en onze medewerkers kunnen zich blijven doorontwikkelen, doordat zij ook de kennis van de docenten en studenten meekrijgen Op die manier ontstaat er een win-win situatie voor studenten en medewerkers, voor bedrijf en school.” Het hoger liggende doel, vertelt Jeroen, is niet alleen om de juiste mensen te vinden en te behouden voor VDL, maar om deze mensen op te leiden voor de complete maak- en smart industrie in de regio Noord- en Midden Limburg. “Daar worden we uiteindelijk allemaal beter van.”

Boeiend
De opdracht voor de studenten was om oplossingen te bedenken voor verbeteringen in het productieproces met behulp van elektronica en Embedded Systems (is een elektronisch systeem dat is geïntegreerd in producten, met de bedoeling deze een vorm van intelligent gedrag te bezorgen). Als project engineer bij VDL in Swalmen schoof Roy regelmatig (online) aan bij de studenten als er vragen waren. Negen mbo’ers zijn in groepjes aan de slag gegaan. Zij hebben het hele proces meegemaakt van klantvraag naar ontwerp tot de uiteindelijke oplevering van het door hen ontwikkelde prototype. Roy: “Voor mij ontzettend boeiend om te zien. Studenten kunnen meer uitzoeken, omdat zij simpelweg meer tijd beschikbaar hebben. Dit heeft concrete informatie en oplossingsrichtingen opgeleverd waar we als bedrijf ook daadwerkelijk iets mee kunnen. Dat is ook de kracht van deze samenwerking.”

Zelfstandig
Student Raf vindt de connectie tussen bedrijf en opleiding heel boeiend. Hij kon werken aan de projectopdracht en heeft ervaren dat VDL en Gilde Opleidingen er samen voor zorgden dat hij zijn opgedane kennis in de praktijk kon toepassen. “Vooral het zelfstandig werken vond ik erg prettig”, aldus Raf.

Trots
De opgestelde planning kon al snel in de prullenbak. Kort na de start kregen ze te maken met coronamaatregelen. In het bedrijf lessen volgen en werken aan hun project mocht niet meer. Met een grote lach op zijn gezicht vertelt docent Albert dat er van thuis uit met behulp van online hulpmiddelen ondanks de beperkingen van het coronavirus een mooi resultaat is neergezet.

Hij heeft zijn jongens zien groeien in de jaren dat ze de opleiding mechatronica gevolgd hebben. De studenten zijn eerst op een basisniveau gebracht om uiteindelijk projectmatig te kunnen werken aan een reële bedrijfsopdracht. “Dat vind ik knap en mooi om te zien, het geeft mij veel voldoening”, vertelt docent Albert trots.

Jeroen Boekema: “Het levert absoluut creatieve ideeën, enthousiaste studenten, een enthousiast bedrijf en wellicht toekomstige medewerkers op voor VDL Konings. Dit is voor ons allemaal een zeer geslaagd project dat smaakt naar meer!”

VDL Konings te Swalmen is een machinebouwer met meer dan 140 jaar ervaring in machinebouw. Ze ontwikkelen, produceren en installeren machines voor onder andere de medische, defensie en automotive industrie. Hun in-house engineering is gespecialiseerd in het vertalen van productieprocessen in klantspecifieke machines en mechanisaties, waarmee onze klanten verbeteringen in hun productieprocessen realiseren. Flexibiliteit en meedenken met de klant staat bij hen hoog in het vaandel.

Het Centrum voor Innovatief Vakmanschap voor de Maak en Smart Industrie is een samenwerkingsverband tussen onderwijs, bedrijven en overheid. Met praktijkgericht hybride onderwijs stimuleren zij iedereen om zich een leven lang te ontwikkelen tot de beste vakmens. We voorzien professionals van de juiste skills en kennis in de nieuwste technologieën door praktijkgerichte (om- en bij-) scholing. Zo zorgen ze ervoor dat het mbo en hbo-onderwijs nauw aansluit bij de vraag vanuit het bedrijfsleven. Gekwalificeerde technische vakmensen zijn namelijk erg gewild.


Nog niet ingeschreven voor de Keynote nieuwsbrief?

Thema’s: Arbeidsmarktoptimalisatie, Ondernemerschap, Innovatie en met nieuws over: Workshops en Seminars. Schrijf je in voor de Keynote nieuwsbrief.

Terug

Magazine-blokjev2.png

MKB-DEAL_blok.jpg

agenda
Agenda

VOL! – Aannemer, aanbesteder of projectontwikkelaar? 3-daagse circulair design track. Start januari 2021

Maakindustrie, Ondernemerschap
19 januari 2021
VOL!! 3-daagse circulair design track. Start januari 2021 Alle plekken zijn gereserveerd. Nog interesse? Neem contact op voor een vervolgsessie!De betonindustrie is een belangrijke leverancier voor de... Lees meer

Samen naar een circulaire agro sector

Agri, Ondernemerschap
3 februari 2021 Aanvang 17:00 Einde 19:00
De agro sector is in Limburg sterk vertegenwoordigd. Veel innovaties vinden hier hun oorsprong. Op initiatief van deze ondernemers zelf, organiseren we een bijeenkomst om samen te brainstormen hoe cir... Lees meer

Webinar “Future Proof Ondernemen in de Retail- en Horecasector”

Leisure & retail, Ondernemerschap
23 februari 2021
Lege winkelstraten, verlaten terrassen, personeel dat niks te doen heeft, enorme omzetverliezen. De harde realiteit van deze Coronacrisis. Tot zeker 9 februari 2021 moeten bijna alle ondernemers uit d... Lees meer

Online top ENZuid: thema Groene chemie, nieuwe economie

Agri, Maakindustrie, Innovatie, Ondernemerschap
24 februari 2021
Hierbij nodigen we u uit voor de tweede online top van Economisch Netwerk Zuid-Nederland (ENZuid) op 24 februari over het thema Groene chemie, nieuwe economie. Tijdens deze bijeenkomst zal Arnold Stok... Lees meer

Limburg Leads event

Innovatie, Ondernemerschap
16 juni 2021
(Datum onder voorbehoud van de geldende coronaregels.) – 16 juni en 17 juni 2021 vindt in MECC Maastricht wederom Limburg Leads plaats – een uniek B2B event in een unieke regio. Limburg Leads is hét E... Lees meer
Bekijk agenda-overzicht
Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de 2 wekelijkse keynote nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de regio. Je ontvangt voor de inschrijving een opting-in e-mail die je moet bevestigen.

Stichting Keyport 2020, Postbus 950, 6000 AZ Weert
Menu