Skip to main content

Column Maartje Kessels
Keyport Business Developer
Projectleider Het Talent Centraal bij CHILL

 

 

 

‘Studenten zijn de zuurstof voor morgen’

‘Heerlijk dat het college- en schooljaar weer is begonnen. Dan is het weer tijd voor wat ik altijd de gouden driehoek noem: studenten, leerlingen en bedrijven met elkaar verbinden. Als je studie aan de beroepenwereld koppelt, gebeuren er mooie dingen. En trouwens niet alleen maar ‘mooi’, ook ontstaan er interessante concepten die soms zelfs kansrijk zijn op de markt. Voorbeeldje? Bij Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL) hebben studenten ooit zogenoemde repostables bedacht: circulaire variant van de bekende geeltjes waarop je een korte notitie schrijft. Plaatsvervanger dus van die papiertjes met plakrandje waarvoor bomen gekapt moeten worden.

Ik ben er heilig van overtuigd dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met jongeren te laten snuffelen aan bedrijven. Laat je verrassen. Dat geldt zeker ook voor het voortgezet onderwijs. Leren samenwerken, je creativiteit de ruimte geven en met een echte opdracht bezig zijn. Als zo’n project dan wordt gepresenteerd, zie je docenten, ouders , directie en medewerkers van bedrijven, maar vooral ook de leerlingen zélf verbaasd kijken en trots zijn op wat is gepresteerd.

Een paar maanden geleden hebben we op Brightlands Chemelot Campus met scholieren uit Maastricht en uit het Duitse Herzogenrath letterlijk een modeshow gelopen op een catwalk, waarop ook nieuwe innovatieve ondernemers op de campus zich presenteerden. Leerlingen hadden kleding ontworpen, gemaakt van afgedankt textiel dat we van afvalverwerker RD4 konden krijgen. Een designer heeft een beetje geholpen en het zag er prachtig uit. Ze hebben gezien welke mogelijkheden er nog zijn om iets met afgedankte spullen te doen. Alleen al dat besef is de moeite waard. Dat is duizend keer boeiender en vooral effectiever dan alleen je kennis vanuit de college- of schoolbanken halen. Bij dit soort projecten gaat de theorie leven omdat die praktisch wordt toegepast.

Bij CHILL werken studenten onder leiding van experts aan echte opdrachten voor bedrijven. En studenten krijgen praktijklessen in de laboratoria van CHILL op Brightlands Chemelot Campus. Een heel sterk onderwijsconcept. Ik hoorde pas geleden dat in Provinciale Staten van Limburg is geopperd dat het concept van CHILL eigenlijk ook op de andere campussen van Brightlands een plek zou kunnen krijgen. Dat mag je toch zeker als compliment zien. Ik kan me zomaar voorstellen dat je het concept dan verbreedt naar profielen en vakgebieden als business-, design- en andere technologie-opleidingen. Die samenwerking met het bedrijfsleven is volgens mij dé manier om jonge mensen te binden aan onze regio. Ze laten kennismaken met wat er mogelijk is. Waar je toekomst kan liggen. Brightlands is dan de motor die tot de verbeelding spreekt. En de studenten zijn de zuurstof voor morgen. Een gouden match.’

We doen binnenkort mee aan het Bright Festival in Geleen. Met CHILL organiseren we dan opnieuw het 1001 Ideeën Festival. Iedereen kan meedoen. Samen met studenten, scholieren en inwoners uit Zuid-Limburg gaan we aan de slag en bedenken we antwoorden op vragen op het gebied van circulariteit en duurzaamheid. Oplossingen die helpen onze omgeving mooier en interessanter te maken. Dat boeit toch iedereen!’

Paspoort


Maartje Kessels is projectleider Het Talent Centraal bij CHILL. Doel van CHILL (Chemelot Innovation and Learning Labs) is het verbinden van onderwijs en bedrijfsleven om vakinhoudelijk van elkaar te leren en te innoveren. Talent speelt daar een belangrijke rol.

Met haar bedrijf MK Passie & Talent is Maartje Kessels ook op andere vlakken actief om jong talent vanuit het onderwijs te verbinden aan bedrijven. Dat doet ze onder andere als business developer educatie voor de Keyport-regio.

Binnen het onderwijs heeft Maartje onder andere als studentcoach gewerkt. Ook was ze actief binnen de uitgeverswereld en als adviseur uitstroom, re-integratie en loopbaanontwikkeling.