Skip to main content

In Roermond is donderdag 15 april het eerste Field Lab Robotics in Limburg geopend. Hét onafhankelijke kenniscentrum waar bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden inspiratie opdoen, kennis en ervaring delen, medewerkers opleiden en samen innoveren op het gebied van industriële robotica en zelfrijdende voertuigen. Directeur Saskia van der Laak, projectleider bij Keyport licht toe.

Een robot van Robomotive onvermoeibaar aan het werk in het DHL-distributiecentrum in Beringe, Afbeelding: Laurens Eggen

 “Seeing is believing.” We zijn gestart met een demoruimte voor robotisering. Intussen is er sprake van een Smart Industry beweging. Met dank aan partners zoals Keyport en de Provincie Limburg.”

De Smart Industry beweging sluit aan op de Brightlands Campussen. “Daar wordt gewerkt aan innovaties op het gebied van health, agrofood en smart services. Bij Field Lab Robotics passen we de innovaties op het gebied van robotisering toe. En dat is hard nodig vanwege de personeelscapaciteit die structureel daalt. En om onze concurrentiepositie te behouden en nieuwe banen te creëren.”

Voorzitter FME & Smart Industry Ineke Dezentjé verricht de opening door het officiële Field Lab certificaat te overhandigen: “Techbedrijven zijn de groeimotor van Nederland. Dat wordt sinds 2014 ook door de politiek erkend. Met robotisering werk je slimmer, beter en foutloos. Je creëert maatwerk tegen een betaalbare prijs.” Het doel van FME – de organisatie die opkomt voor Nederlandse Techbedrijven – is om het best verbonden netwerk in Europa te zijn. “Wat betreft Smart Industry zijn we klein gestart. Eerst awareness creëren. Daarna zijn we Fieldlabs gaan oprichten waar ondernemers elkaar kunnen ontmoeten. Ons doel is van 600 naar 6000 bedrijven, waarbij we zeker de kleinere bedrijven willen uitnodigen. Dit is de tijd van samenwerking. De snelheid van samenwerking is gebaseerd op de snelheid van vertrouwen.“

En dat erkent Saskia volledig: “Innovatie en samenwerken gaat over relaties tussen mensen. Vandaar dat we gestart zijn met de Field Lab Robotics Community. Iedereen is welkom! Aanmelden kan hier