Skip to main content

ONDERNEMEN & INNOVEREN

“Ontzettend tof om met ondernemers uit andere branches te sparren. Even uit je eigen bubbel.” “Een cadeautje dat je jezelf moet gunnen.” “Jezelf spiegelen is niet makkelijk, maar levert wel veel op.” “Ik heb geleerd te vertragen. Groei is pas mogelijk als je af en toe je rust pakt.” “Vaker een time-out, minder op de automatische piloot.” “Leerzaam om te zien dat ondernemers uit totaal verschillende branches vaak identieke problemen hebben. Uiteindelijk komt het altijd neer op focus; waar ben je goed in en wat voeg je toe”. Enkele ervaringen van ondernemers met de Business Versneller.

In april dit jaar kwamen de veertig deelnemers aan de Business Versneller voor het eerst bij elkaar. Tijdens de afsluitende bijeenkomst bij de Rabobank in Sittard, pitchten ze recent met veel overtuiging hun nieuw verworven inzichten en hun 1.000 dagen doelen ten overstaan van collega-ondernemers en andere geïnteresseerden. “Het 1.000 dagen doel is een effectief middel om de deelnemers ‘bij de les te houden’”, zegt Hans de Kinderen, directeur van Rabobank Weerterland-Cranendonck. “Het maakt scherp waar je focus ligt en waar je naar toe wil met je onderneming.”

Gevarieerde samenstelling

De afgelopen zeven maanden werkten de ondernemers in de Business Versneller in kleine groepen, in intensieve werksessies en met behulp van coaches en experts aan de toekomst van hun bedrijf. De MKB-ondernemers zijn afkomstig uit verschillende branches, van IT tot installatietechniek, van recruitment tot orgelbouw, van videoproducties tot legionellapreventie, van elektronica tot rioleringstechnieken. Net zo gevarieerd als de branches zijn de 1.000 dagen doelen die de deelnemers met verve tijdens de afsluitende sessie presenteren. Een greep uit de doelen: meer business in het MKB, medische certificering van producten met als doel klanten in de medische wereld aan te trekken, ontwikkeling van een verhuurplatform voor rioleringsmaterialen en bijbehorende KPI’s, ontwikkeling van ecologische lodges in de natuur, groei van de business in Duitsland en België, meer afstand nemen tot de dagelijkse operatie, verduurzaming van het businessmodel, van B2B naar B2C en succesvollere tenders.

Kruisbestuiving 

Business Versneller is een van de methodieken van KOERS. Een Keyport programma dat inspeelt op het belang dat ondernemers actief bezig zijn met hun toekomst en een duurzaam businessmodel ontwikkelen. In zes werksessies ontdekken de ondernemers hun identiteit, werken ze aan de doelstellingen van hun bedrijf, brengen ze in kaart wat nodig is om versnelling te realiseren en gaan ze gericht aan de slag met doelenmanagement. Ook is er veel aandacht voor de onderneming en haar omgeving, waarbij ook actuele thema’s als digitalisering en duurzaamheid ruimschoots aan bod komen. Aan het einde van het programma beschikt de ondernemer over een helder verhaal over de koers, de versnelling én het verhaal voor de communicatie aan medewerkers en stakeholders. Gedurende het hele traject vindt bovendien continu kruisbestuiving plaats tussen de verschillende ondernemers. Dat is de kracht van KOERS; de ondernemers leren niet alleen zichzelf, maar ook elkaar en elkaars business leren kennen. Het is geen eenvoudig pad, het kost tijd, het is confronterend, maar uiteindelijk levert het veel op.

KOERS Business Versneller is een initiatief van Rabobank en wordt gesteund door Keyport en Economische Samenwerking Zuid-Limburg. In 2023 start een nieuwe editie van Business Versneller. Meer informatie: https://businesslapps.nl/businessversneller/