Verduurzaming en circulair ondernemen vormen belangrijke speerpunten van netwerk- en uitvoeringsorganisatie Keyport. Tijdens een denktanksessie met regionale koplopers kwam naar voren dat nauwe samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheid essentieel is om deze duurzame transitie te versnellen. Daarom organiseert Keyport diverse thema-projecten en bijeenkomsten die deze partijen samenbrengen.
Een van deze inspirerende evenementen was de bijeenkomst “Kracht en kansen van circulair en duurzaam ondernemen” op 10 oktober. De locatie kon niet toepasselijker zijn: Solarge, een innovatieve Weerter ondernemer die recyclebare zonnepanelen produceert, trad op als gastheer van deze drukbezochte sessie.
De ochtend richtte zich op vertegenwoordigers van gemeenten in de Keyport-regio. Manuel Gaertner deelde zijn bevindingen van zijn onderzoek voor de provincie Limburg over de status van duurzaamheid in het gemeentebeleid. Zijn presentatie, gevolgd door een levendige dialoog, maakte duidelijk dat er nog veel stappen nodig zijn, maar ook dat er al meer gebeurt dan vaak wordt gedacht. Opvallend is dat iedere gemeente het wiel zelf aan het uitvinden is. Keyport wil hier verandering in brengen door pioniers in duurzaamheid binnen de gemeenten met elkaar te verbinden, zodat zij van elkaars successen en ervaringen kunnen leren en versneld vooruitgang boeken.
In de middag werd het gezelschap uitgebreid met ondernemers, die werden geïnformeerd over opkomende wet- en regelgeving zoals CSRD, PPWR en ETS-2. Hoewel de regels voor velen nieuw waren, werd benadrukt dat deze niet alleen uitdagingen vormen, maar ook kansen bieden voor bedrijven die vooroplopen in duurzaamheid.
De bijeenkomst werd afgesloten met een interactieve workshop, waarin deelnemers samenwerkten aan het verkennen van hun eigen kansen om circulair ondernemen te bevorderen. Met behulp van een speciaal ontwikkelde business game werden kansen, barrières en oplossingen besproken. De ondernemers waardeerden de gedeelde inzichten en verschillende perspectieven, wat leidde tot nieuwe ideeën en inspiratie.
Tijdens de afsluiting benadrukten Gerda Verbraeken, senior strateeg bij de Provincie Limburg, en Renske Cox, business developer bij Keyport, het belang van regelmatige ontmoetingen en dialoog over dit onderwerp. Ze zijn ervan overtuigd dat een beter begrip en sterkere samenwerking de sleutel zijn tot succes. Keyport heeft de gedeelde ideeën verzameld en onderzoekt nu hoe zij als triple helix-organisatie een inspirerende, ondersteunende en versnellende rol kan spelen in de verduurzaming van de regio.
Samen bouwen we aan een circulaire, toekomstbestendige economie!