Skip to main content

Midden-Limburg als FoodNL partner in Brussel voor de laatste politiek-bestuurlijke inzichten, versterking van ons eigen netwerk en ons Europees netwerk. Bovenal zijn we op zoek naar samenwerkingskansen met partners die ook een duurzamer voedselsysteem willen. Waar kunnen we de verbinding beter zoeken dan op de European week of the Regions, de week waar regio’s en steden uit Europa elkaar in Brussel ontmoeten. Bob Vostermans, Boris Meessen, Eric Beurskens, Michiel Uitdehaag en Angely Waaijen zijn erbij als bestuurders voor Noord en Midden Limburg.

Tijdens het jaarlijkse European week of the Regions in Brussel  gingen we in gesprek met Europarlementariërs, Vlaamse, Roemeense en Spaanse partners, comité voor EU-regio’s en de Permanente Vertegenwoordiging. Vanuit het Economisch Actieplan Agrofood neemt Keyport samen met Crossroads deel aan FoodNL. FoodNL is de alliantie van triple-helix regio’s in Zuidoost Nederland. Als Keyport en Crossroads werken we hierin samen met het Brabantse Agrifood Capital en Foodvalley uit Gelderland. Samen zijn we de grootste voedselproductieregio in Europa. We werken samen om groei en innovatie in de AgriFood te realiseren.

Dat doen we door op twee thema’s: “voeding en gezondheid” en “eiwittransitie” als basis om projecten en activiteiten te verbinden met andere regio’s in Europa. Concreet hebben we op beide thema’s pitches mogen verzorgen aan andere Europese voedselregio’s met de uitnodiging om samen te werken aan de ontwikkeling van nieuwe (plantaardige) producten, verduurzaming van dierlijke eiwitten en ondersteuning van consumenten om juiste keuzes te maken.  We hebben contact gelegd met de regio’s Galicië en Vlaanderen om te praten over Europese samenwerking. Hoe gaat dat nu? Wat zijn onderwerpen en thema’s waarop we elkaar kunnen vinden? Hoe koppelen we initiatieven uit onze regio’s aan elkaar?
Maar we kijken ook naar Oost Europa. Vanuit Roemenië is o.m. belangstelling voor circulaire varkenshouderij, kweek van insecten en het trainen en scholen van personeel. Hierover hebben de Roemeense Vertegenwoordiging in Brussel gesproken. Op 31 oktober a.s. bezoekt de handelsattache van Roemenië met een delegatie onze regio en bezoekt Brightlands Campus in Venlo.