Skip to main content

Mijn nieuwjaarsboodschap voor ondernemers? Om te beginnen voor iedereen alle geluk, liefde en gezondheid voor 2022. Dat blijft het allerbelangrijkst. Wat me daarna als eerste te binnen schiet is natuurlijk Corona. Dat zit bij mij – net als bij iedereen- zo diep ingebakken. Toch zou het daar wat mij betreft nu niet meer over moeten gaan. Ook omdat het net als andere problemen, ook kansen biedt. Zo hoorde ik een verhaal over een restaurant dat voorheen met Kerst zo’n 20 tafels en 50 gasten heeft. Dit jaar hebben ze 500 kerstmaaltijden geleverd. Met minder kosten, meer omzet. En inderdaad, dat gaat niet altijd op. Voor een café of een ander bedrijf dat door de maatregelen is gesloten, zijn het hele lastige tijden. Gelukkig biedt de overheid daar een vangnet.

Overall terugkijkend zijn we tot nu toe beter uit deze crisis gekomen dan verwacht. Veel bedrijven hebben zich met de nodige flexibiliteit en creativiteit weten aan te passen aan de omstandigheden. Dat zijn ook sleutelwoorden waar ondernemers zich in de toekomst op moeten focussen. Bedrijven die flexibel zijn en zich goed en snel kunnen aanpassen aan gewijzigde omstandigheden hebben een enorm voordeel. We zitten nu bij de ‘o‘ van Omikron. Het Griekse alfabet heeft nog meer letters, laten we daar niet langer op focussen, maar ‘leren omgaan met’ en kijken hoe we door kunnen. Het mag ons niet langer afleiden van waar we écht naar moeten kijken. Op lange termijn.

En dan kom ik al snel op circulariteit en duurzaam ondernemen. Hoewel dat primair lijkt te gaan over grondstoffen, energie, stikstof, Co2 en PFAS, gaat het feitelijk over onze hele toekomst. Over onze economie en over het bestaansrecht van je bedrijf. Dat Keyport de komende tijd nóg meer gaat inzetten op circulariteit, doen we dan ook niet alléén om onze planeet te redden, maar vooral om de economie weer toekomstbestendig te maken. Broodnodig.

Als je alleen al kijkt naar het vinden van goed personeel in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt. Wat we zien is dat jonge mensen hun loopbaankeuze steeds vaker baseren op hoe je als bedrijf omgaat met mens, milieu en maatschappij. Toen ik werkgever was en een sollicitant aan de tand wilde voelen, legde hij ons het vuur aan de schenen met vragen over social return, footprint en een gezonde balans tussen werk en privé. Aangenomen natuurlijk! En zeer talentvol gebleken….

Zomaar een klein praktijkvoorbeeld, bedoeld als grote eyeopener. Het is de hoogste tijd om met de grote vraagstukken aan de slag te gaan. Digitalisering en robotisering. Nieuwe toekomstbestendige verdienmodellen. Werken ‘aan’ je bedrijf in plaats van heel hard ‘in’ je bedrijf. En dan kom ik automatisch uit bij mijn rol als voorzitter van netwerkorganisatie Keyport. Opgericht om de regionale economische structuur te versterken. Door onderwijs en ondernemers te verbinden. En programma’s en projecten te initiëren en te faciliteren.  Van bewustwording en innovatie tot concrete tools om plannen te implementeren. Op het gebied van duurzaamheid en circulariteit, digitaliseren, arbeidsmarkt, innovatie en ondernemerschap.

Achter de schermen zijn wij druk bezig om een coalitie te vormen zodat we via Den Haag en Brussel nog meer slagkracht krijgen om ondernemers, onderwijs en overheid in deze regio te ‘boosten’. Intussen vertrouw ik op de daadkracht en innovatie van deze regio: Keyport, dé ondernemende regio. We hebben het hoogst aantal MKB ondernemers per hoofd van de bevolking en dat is toch de motor van de economie. En de economie, die draait gewoon goed. Ook de vooruitzichten zijn goed, we hebben weer een kabinet, de economische groeivooruitzichten zien er veelbelovend uit, er kunnen weer plannen gemaakt worden! Mijn tweede boodschap is dan ook: gebruik Keyport als kickstarter.

Meld je met je vraag, je uitdaging, je idee. Wij brengen je verder!

Neem contact op met Keyport

Laten we van 2022 samen een fantastisch jaar maken. Ik verheug me op een mooie samenwerking!

Gé Moonen
Ambassadeur en voorzitter Keyport

Bekijk hier alvast
Kies Keyport, voor nieuw personeel en employer branding
KOERS, werken aan de toekomst van je bedrijf
Keyport, dé ondernemende regio
Circulair ondernemen