Skip to main content

De Europese Unie organiseert jaarlijks in oktober de European Week of Regions and Cities. Food NL – het samenwerkingsverband van AgriFood Capital, Greenport Venlo, Keyport en Regio Foodvalley – bracht op 11 en 12 oktober 2022 een bezoek aan deze European Week of Regions and Cities en sprak onder andere met de Permanente Vertegenwoordiging van het Koninkrijk der Nederlanden bij de EU en de Europarlementariërs Tom Berendsen (CDA) en Bert-Jan Ruissen (SGP).

In gesprek
FoodNL en de vertegenwoordigers hebben gesproken over belangrijke uitdagingen en thema’s die gaan spelen in de komende jaren op het gebied van Agrofood. De regio Keyport werd vertegenwoordigd door wethouders van de gemeente Nederweert Robert ten Kate en Jorik Franssen en accountmanager Agrofood Keyport Hans Corsten. De onderwerpen die naar voren kwamen zijn: voedselzekerheid, betaalbaarheid van voedsel, het imago van de Nederlandse landbouw en samenwerkingen. Daarnaast heeft FoodNL aangegeven dat ze de twee hoofdsporen ‘Voeding en Gezondheid’ en ‘Eiwittransitie’ verder willen blijven ontwikkelen.

FoodNL
FoodNL vormt met het samenwerkingsverband een sterke  coalitie om vanuit Nederland in Europa beter op te komen voor regionale en economische belangen. Want zoals FoodNL zegt: ‘We doen niet alles samen, maar samen doen we (bijna) alles’. FoodNL lobbyt in Brussel op dossiers als het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), regionaal beleid en innovatie- en structuurfondsen. De focus ligt op de thema’s eiwittransitie en voeding & gezondheid (incl. voedselverspilling en voedselveiligheid). Hiervoor zijn Taskforces ingesteld waarin de FoodNL partners bestuurlijk en ambtelijk vertegenwoordigd zijn. Vanuit Keyport wordt die rol ingevuld door de gemeente Nederweert. Daarnaast nemen de regio’s deel aan Europese kennis- en innovatieplatforms en projecten.