Met 13000 kopjes koffie en 578 kg koffiedrab besparen we 2458 kg CO2. Dat staat gelijk aan 23.500 km met een auto op benzine. Mooi resultaat in het 1e kwartaal 2021. In gesprek met Wim Schilders, voorzitter Parkmanagement Bedrijvenpark Pannenweg Nederweert. Deelnemer van het eerste uur.
Wim Schilders: “We noemen onszelf niet voor niets een Bedrijvenpark. De groeicultuur staat hier hoog in het vaandel. En we hebben de nodige regels ten aanzien van duurzaamheid, energie en parkeren. Vanuit deze ambitie kwamen we in contact met Renske Cox van Keyport. En dat heeft geleid tot een drietal duurzaamheidstrajecten.”
De eerste is InduSym “grondstof voor de een is afval voor de ander”. Maar liefst 50 van de 90 bedrijven hebben een scan laten maken. Dan worden de werkprocessen, afval en reststromen per bedrijf in kaart gebracht met als doel om gerichte matches voor hergebruik te maken. Dat is vervolgens samen met afvalbeheerder Van Kaathoven geïmplementeerd. Een ander traject dat is gerealiseerd is het gezamenlijk ophalen en recyclen van pallets. Het derde project is het Circulair Koffiedrinken. “We zijn gestart met een pilot van 6 maanden. Intussen doen er meer dan 50 bedrijven mee. Niet alleen van het bedrijvenpark, maar ook de gemeente Nederweert en Leudal bijvoorbeeld. We hebben Kr8tig als partij aangetrokken om de logistiek te regelen. En sinds kort is Refill Coffee Service in Heythuysen aangehaakt om het hele proces van bonen en drab tot recyclebare bekers te coördineren. “Dan ben je pas echt cradle-to-cradle bezig.” Parkmanagement zelf is intussen alweer met nieuwe duurzaamheidsprojecten bezig. “Zodra we de business case kloppend hebben, en we hebben onze leden geïnformeerd, dan hoor je meer!”
De ingezamelde koffiedrab uit Keyport gaat naar Zwamburg. Rob Hermans begon Zwamburg in 2015. Hij weet wel raad met koffiedrab. In een loods, in de schaduw van de monumentale watertoren in Schimmert, kweekt hij smaakvolle en eiwitrijke oesterzwammen op Limburgse koffiedrab.
“Impact maken, dat is wat we doen. Iedere dag weer. Voor en door Limburgers. En koffiedrab hergebruiken is een middel om te komen tot betekenisvolle milieu impact.” Zwamburg koppelt dit aan een bewustwordingsproces bij directie, medewerkers en externe relaties. “Als wij koffiedrab alleen als ‘moderne vuilnismannen’ zouden ophalen, dan benutten wij niet de potentie die zit in de krachtige metafoor van het kweken van paddenstoelen op koffiedrab. “
- Meer weten of zelf eetbare paddenstoelen kweken op je eigen koffiedrab? Ontdek de mogelijkheden!
Ga naar: http://zwamburg.nl/mogelijkheden/