Skip to main content

Vanuit FoodNL bezocht Hans Corsten (o.a. Projectleider Agrifood Actieprogramma van Keyport en Crossroads Limburg) – samen met bestuurders en collega’s uit Regio FoodvalleyAgriFood Capital en Greenport Venlo – op donderdag 18 en vrijdag 19 januari 2024 de Grüne Woche in Berlijn. De Grüne Woche is de grootste landbouw- en voedselbeurs ter wereld en wordt door tal van regio’s uit Europa en daarbuiten bezocht. Dé toonaangevende internationale vakbeurs op het gebied van voedsel, land- en tuinbouw en “the place to be” voor de agrifoodsector. Naast exposanten uit de hele wereld die een uitgebreid assortiment producten presenteren is er podium voor actuele maatschappelijke vraagstukken zoals klimaatbescherming, circulariteit, eiwittransitie, behoud van hulpbronnen en duurzaam landgebruik.

Het programma startte donderdagavond met een ontmoeting van vertegenwoordigers van de drie regio’s. Aansluitend was er een netwerkbijeenkomst van de provincie Noord-Brabant.
De volgende dag startte om 8.00 uur met de officiële opening van het NL Paviljoen door demissionair minister Piet Adema en zijn Duitse collega Cem Özdemir. Minister Adema stak zijn trots voor de agrosector niet onder stoelen of banken. Mooie gelegenheid ook om gesprekken te hebben met innovatieve agri-ondernemers, vertegenwoordigers uit de agro-food keten, parlementariërs (Kamercommissie landbouw, natuur en voedsel was volledig aanwezig), Europese collega’s, minister en ambtelijke top van LNV, burgemeester & wethouders.

Dit jaar stonden ‘voedselsystemen voor de toekomst’ rop het Nederlands paviljoen centraal. In de diverse overlegmomenten met de 2e kamerleden is vanuit FoodNL erop aangedrongen op consistent en langjarig beleid op eiwittransitie en gezonde voeding, met een focus op waarde die veel meer is dan alleen de waarde als voedsel. We richtten ons niet meer op alleen maar op kostprijs maar het bieden van nieuwe verdienmogelijkheden aan agrarische ondernemers staat centraal. Bijzonder is hoe andere landen naar ons kijken. We zijn en blijven van belang voor de voedselvoorziening in de wereld. Met ons uitgangsmatriaal en kennis voeden we miljarden mensen. Andere landen maken zich grote zorgen over de ontwikkelingen in Nederland en vrezen voor het voortbestaan van de Nederlandse delta als een van de belangrijkste agro-ecosystemen in de wereld.

Naast workshops en gesprekken met o.m. kamerleden en ambtenaren over deze thema’s hebben we met FoodNL ook andere landen, regio’s en exposanten bezocht. Het is goed dat onze twee focus thema’s “voeding & gezondheid” en “eiwitransitie en -innovatie” ook bij anderen op de agenda staan! Met bedrijven uit Noord- en Midden-Limburg hebben we binnen “eiwittransitie- en -innovatie” vooral aandacht besteed aan circulaire veehouderij, hoe deze toekomstbestendig kan zijn, duurzaam en bijdraagt aan de uitdagingen waar we voor staan: voldoende veilige en gezonde voeding geproduceerd met aandacht voor mens, dier, milieu en omgeving. Met andere regio’s en bedrijven willen we projecten ontwikkelen die hier verder uitvoering aan geven. We hebben gesproken met ministers en verschillende secretarissen generaal van landbouwministeries uit o.m. Roemenië, Bulgarije, Polen, Duitsland en Zweden. Onze bedrijven hebben hun wensen en samenwerkingsambities kunnen delen.

FoodNL is de samenwerking van de regio’s Greenport Venlo (Crossroads/Keyport), Agrifood Capital, Food Valley en sinds kort Fruit Delta / Rivierenland. In het, Onder leiding van Bob Vostermans Limburgse deel van FoodNL zijn naast Gemeenten VenrayHorst aan de MaasBeeselNederweert en Weert ook bedrijven uit de regio vertegenwoordigd: Nijsen company, Piglets treatment systems,  Poultryshop24, Livar, Heydehoeve, Houbensteyn Groep en de Brightlands Campus Greenport Venlo. Onze Limburgse bedrijven zijn dik tevreden en waren blij dat een burgemeester voor hen deuren opende op stands van diverse landen. Voor volgend jaar hebben zich inmiddels al bedrijven uit Weerterland aangemeld. Daarnaast hebben een aantal bedrijven een statement op papier gezet waarom juist dit voor hen belangrijk is. Met andere woorden zij roepen de regio’s op hiertoe te organiseren en te faciliteren.