Skip to main content

Terugblik Webinar Leen Zevenbergen

Donderdag 15 april jl, ‘live’ vanuit de studio in Nederweert. Een inspirerende sessie over duurzaam ondernemen. Heb jij ‘m gemist?

  • Bekijk hieronder het filmpje en hier de presentatie van Leen (pdf)
  • Meld je bij Keyport als jij er zelf mee aan de slag wilt! En maak tijdelijk kans op een gratis boek vol praktische tool, concrete voorbeelden en inspirerende verhalen.

De belangrijkste conclusie van het verhaal?
“Begin gewoon, houd het klein, en doe het vooral niet alleen! Dit is het tijdperk van samenwerking.”

Leen praat uit ervaring. Al meer dan 30 jaar is hij actief op het gebied van duurzaam ondernemen. In zijn presentatie gaat hij in op de belangrijkste vragen van de deelnemers: Wat is nou eigenlijk de definitie van duurzaam ondernemen? En hoe maak je het concreet binnen je eigen bedrijf?

Voor Zevenbergen begon het in de jaren 80. Winst maken stond in die tijd voorop. Toch had Ben, van Ben & Jerry ijs, het er toen al over: Ik wil ook iets betekenen voor de wereld. Meer dan alleen geld verdienen. En dat is volgens Zevenbergen waar het begint: dat je gaat nadenken over de wereld waarin we leven. Heel holistisch. Van grond, water en energie, tot aan de mens en de planeet.

Schoner, slimmer, eerlijker

“Op dit moment zijn er acht grote transformaties gaande. Tegelijkertijd. We gaan anders kijken naar geld, consumptie, natuur, technologie, bestuur, leiderschap, bezit én werk. Dat is ook nodig gezien alle uitdagingen en onzekerheden die er zijn. Neem de huidige pandemie, dit zal niet de laatste zijn. Je móet als ondernemer een visie op duurzaamheid hebben, anders overleef je het als bedrijf niet. De race to the bottom is passé. Het gaat om schoner, gezonder, goedkoper, slimmer, innovatiever, democratischer, fijner, eerlijk en mooier. En zeg nou zelf, wie wil dat niet?” Met aansprekende praktijkvoorbeelden over Tony Chocolony, Spar, Interface en Pattagonia licht hij zijn standpunt toe.

Hoe ga je aan de slag?

“En ja, een ondernemer moet geld verdienen. Dus naast de intrinsieke overtuiging ‘het kán niet anders’ mag je drijfveer ook extrinsiek zijn. Duurzaamheid op basis van wetgeving, controle of geld is ook goed. Zelf ben ik er van overtuigd dat duurzaam ondernemen steeds goedkoper wordt. De prijs van CO2, energie en afval wordt uiteindelijk doorberekend in het product. Bovendien zie ik dat jong talent steeds vaker bewust kiest voor duurzame bedrijven. Nog een argument om ermee te starten.”
Hoe? “Ineens je hele businessmodel omgooien, is lastig. Dat hoeft ook niet. Je bent geen Triodos bank die is opgericht op basis van de 17 SDG (Sustainable Development Goals). Zij werken met een materialenpaspoort waardoor de herkomst van alle bedrijfsonderdelen, nu en later, traceerbaar en transparant is. Mooi, maar ook heel ambitieus. Wat je wél kunt doen is nadenken over vragen als: waar komt het product waarmee ik werk vandaan? Waar komt mijn geld vandaan en waar gaat het naar toe? En hoe ga ik om met de mensen waar ik mee werk? Met mijn medewerkers en klanten?”

Er zijn allerlei tools om die impactscan te maken. En richting te geven aan het implementeren van je doelen. In het boek ‘Dominee van de duurzaamheid’ vind je de linkjes naar handige tools en praktijkvoorbeelden. “Daar is trouwens niks hoogdravends aan. Het gaat vooral om de vraag: Wat kun je zelf doen? Hier, nu, vandaag? En dan gewoon beginnen. Kies bijvoorbeeld 1 of 2 SDG die het beste bij jouw bedrijf passen. Vaak is dat SDG 12 (verantwoorde consumptie en productie). Maak dat pragmatisch, houd het klein en vraag binnen je bedrijf wie het leuk vindt om ermee aan de slag te gaan. Die mensen zijn er altijd. Bovendien, het is onontgonnen gebied. Dus alles wat je doet, is winst!”

Direct aan de slag met Keyport

Maak vandaag nog een afspraak met adviseur circulair & duurzaam: Renske Cox over de praktische vertaalslag binnen jouw bedrijf. En kijk alvast naar onze lopende projecten en doe mee!

Ik ga je verder helpen

Wil je in een persoonlijk gesprek ontdekken wat Keyport voor je kan betekenen? Neem dan contact met mij op.

Renske Cox

Jouw adviseur voor: